W skrócie
Natalia Kwiatkowska pochodzi z Lidzbarka Warmińskiego. Wspólnie z mężem prowadzi w Olsztynie palarnię kawy Bless Coffee Roasters oraz mikropiekarnię. W mistrzostwach baristów bierze udział od 2010 roku. Najpierw startowała w Irlandii, dokąd wyjechała jako 18-latka. Nie dostała się na studia w szkole teatralnej i początkowo pracowała tam jako kelnerka. Następnie poznała sztukę parzenia kawy. W Polsce po raz pierwszy wzięła udział w rywalizacji baristów w 2017 roku. Od dwóch lat w parzeniu kawy jest w kraju niepokonana. Na świecie zajmuje siódme miejsce, ale apetyt ma na więcej. Znacznie więcej.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia
.
Mistrzostwa Polski Barista 2022 odbyły się 12-13 lutego w Pałacu Kultury i Nauki podczas Warsaw Coffee Festival. Natalia Kwiatkowska rywalizowała z piątką innych baristów i obroniła tytuł mistrza z poprzedniego roku. Jej występ oceniali certyfikowani sędziowie – 4 sensorycznych, 2 technicznych i 1 główny. W trakcie występu oceniany był smak przygotowanych napojów, kreatywne przyrządzanie, czystość pracy, technika parzenia oraz zaprezentowanie się na scenie.
Trening z kawą
Jak Natalia Kwiatkowska zazwyczaj przygotowuje się do mistrzostw baristów? W nagraniu na kanale YouTube dotyczącym Mistrzostw Świata 2021 tłumaczyła, że częścią jej planu treningowego jest praca z możliwie największą liczbą kaw. Trenuje, by znaleźć profil palenia najbardziej zbliżony do tego, który będzie chciała użyć w dniu zawodów. Jest zdecydowaną fanką manualnego palenia kawy.
– Obserwowanie kawy i odczuwanie jej zapachu jest dla mnie lekcją – mówi. – To w ten sposób nabywam wszystkich umiejętności.
Zapytaliśmy ją, czy tegoroczne przygotowania do Mistrzostw Polski Baristów różniły się od tych w latach ubiegłych.
– Biorę udział w konkursach baristów od 12 lat i przygotowania się zmieniają – odpowiedziała Natalia Kwiatkowska. – Same konkursy też teraz nieco inaczej wyglądają niż kiedyś. Jednak specyfika rywalizacji ma określone ramy i jasno wskazuje, co musimy zrobić. Pracujemy na surowcach, które znamy. Jeżeli chodzi o przygotowania, to za każdym razem liczy się powtarzalność i treningi. Z roku na rok może jest po prostu łatwiej – dodała.
Truskawki i cukier trzcinowy – mistrzowski zestaw kaw
Podczas zawodów w trakcie 15-minutowego występu trzeba zrobić 4 drinki mleczne, 4 espresso i 4 autorskie napoje na bazie espresso bez użycia alkoholu i innych substancji. Byliśmy ciekawi, co zwyciężczyni konkursu przygotowała w tym roku dla jury i jak wyglądał jej występ.
– W tym roku na Mistrzostwach Polski przygotowałam truskawki techniką sous vide z cukrem panela (cukier pozyskiwany z soku trzciny cukrowej – red.). Przygotowałam też ziarna kawy uniwersalnej odmiany Eugenioides infuzowane masłem (aromatyzowane w ten sposób – red.). To były składniki mojego autorskiego napoju, który przygotowałam w finale konkursu – odpowiedziała baristka.
Ulubiona kawa mistrzyni? Trudne pytanie
Ziarna kawy, które olsztynianka zaprezentowała na mistrzostwach, wybrała wraz z mężem (prowadzą razem palarnię Bless Coffee Roasters w Olsztynie). Wszystkie składniki przygotowali sami. Jakie kawy preferuje mistrzyni Polski baristów?
– W palarni mamy kawy wysokiej jakości z całego świata, z tak zwanej półki speciality. Z Ameryki Południowej, Afryki, Azji i z Oceanii. Dostarczamy kawy pod każdy gust i każdą metodę parzenia. Świetne są kawy kolumbijskie, a także z Salwadoru, Peru, Brazylii oraz Papui i Nowej Gwinei. Poza tym oferujemy w palarni kawy pod ekspresy, kawiarki, french press i metody alternatywne, przelewowe. Bardzo dbamy o selekcję ziaren. W palarni mamy też kawy, które prezentujemy na mistrzostwach baristów w Polsce i na świecie. Także odmiany, które serwowaliśmy na przestrzeni lat – mówi Natalia Kwiatkowska.
Przyznaje, że niezwykle trudno wybrać jej jedno ulubione ziarno kawy, bo każde z nich jest unikalne i ma inne zalety. Jeżeli chodzi o odmianę kawowca, to wybiera kawę Pacamara, która jest wyjątkowo słodka.
I dodaje: – Kawy z Etiopii są przepyszne. Mamy też odmiany Geishy i Sudan Rume Inmaculada. Z tą ostatnią kawą byliśmy na mistrzostwach świata. Dlatego nie mogę wybrać jednej, ulubionej kawy. Myślę, że inaczej podchodzę do kawy jako do produktu, z racji wykonywanego zawodu – tłumaczy.
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Mistrzostwa baristów. Wskazówki dla nowicjuszy
Udział w mistrzostwach baristów wymaga wiedzy, precyzji i praktyki w parzeniu kawy. Jakie rady ma mistrzyni dla osób, które marzą o udziale w takich w zawodach?
– Przede wszystkim powinni sprawdzić regulamin i nie iść na konkurs tylko na podstawie tego, co zobaczyli podczas innych konkursów. To zwiększa świadomość tego, co powinno się dostarczyć na zawodach. Przydatne będzie też obejrzenie innych mistrzów i ich występów. To daje większą perspektywę na to, co rzeczywiście dzieje się na scenie. Warto również sięgnąć po opinię osoby doświadczonej i postawić na współpracę. Dobrze też nawiązać kontakt z palarnią, która ma doświadczenie w wypalaniu kawy pod konkursy. To jest ogromnie ważne. Zawody są zabawą, ale każdy, kto bierze w nich udział, chce osiągnąć pewne wyniki. Istotne jest, aby współpracować z określonym zespołem ludzi. Dzięki temu będzie wiadomo, jaki surowiec wybrać na mistrzostwa i jak do danych mistrzostw podejść – wyjaśnia baristka.
Natalia Kwiatkowska chce podbić świat swoją kawą
Zwycięstwo w Mistrzostwach Polski w kategorii barista uprawnia Natalię Kwiatkowską do wzięcia udziału w Mistrzostwach Świata w Australii, które odbędą się we wrześniu 2022 r. W nagraniu na YouTube nasza mistrzyni dodaje, że występ na scenie światowej jest spełnieniem jej marzeń. Zapytaliśmy ją, czy wybrała już kawę, którą zaparzy w Australii?
– Na tym etapie jeszcze nie podjęliśmy ostatecznej decyzji – mówi. – Na pewno wykorzystamy surowiec świetnej jakości. W dalszym ciągu wszystko sobie planujemy. Mamy dostęp do kaw, które wygrywały mistrzostwa świata. Taką kawę serwowaliśmy zresztą w tamtym roku na mistrzostwach świata – dodaje. – Mamy świetne kontakty, jeżeli chodzi o dostęp do jakościowych ziaren.
Trzymamy zatem kciuki za naszą baristkę i życzymy powodzenia.
Wybrane osiągnięcia Natalii Kwiatkowskiej:
- Mistrzyni Baristów Polski 2022,
- Mistrzyni Baristów Polski 2021 & 2020,
- Wicemistrzyni Baristów Polski 2019,
- Mistrzyni Baristów Polski 2017,
- zdobywczyni 16. miejsca na Mistrzostwach Świata w Mediolanie,
- zdobywczyni 19. miejsca na Mistrzostwach Świata Baristów w Seulu,
- dwukrotna Mistrzyni Baristów Irlandii (2015 i 2016),
- zdobywczyni 7. miejsca na Mistrzostwach Świata Baristów w 2016 roku.
Zobacz występ Natalii Kwiatkowskiej podczas Mistrzostw Świata Baristów 2021:
Zobacz inne tematy ze Strony Kuchni: