Mistrzyni Polski baristów. Ona parzy najlepszą kawę w kraju. Teraz Natalia Kwiatkowska chce podbić świat

Anna Daniluk
Natalia Kwiatkowska to zwyciężczyni Mistrzostw Polski Barista 2022. Tym samym obroniła zeszłoroczny tytuł.
Natalia Kwiatkowska to zwyciężczyni Mistrzostw Polski Barista 2022. Tym samym obroniła zeszłoroczny tytuł. materiały prasowe Natalia Kwiatkowska
Natalia Kwiatkowska z Olsztyna to zwyciężczyni Mistrzostw Polski baristów kawowych, w których od dwóch lat jest niepokonana. Apetyt ma jednak znacznie większy. Teraz przygotowuje się do mistrzostw świata w Australii. – Uważam, że jeśli naprawdę wierzysz w swoje marzenia i ciężko na nie pracujesz, to możesz osiągnąć wszystko – mówi. Mistrzyni opowiedziała nam, jak wyglądają jej przygotowania do konkursów oraz jaką kawę lubi najbardziej.

W skrócie

Natalia Kwiatkowska pochodzi z Lidzbarka Warmińskiego. Wspólnie z mężem prowadzi w Olsztynie palarnię kawy Bless Coffee Roasters oraz mikropiekarnię. W mistrzostwach baristów bierze udział od 2010 roku. Najpierw startowała w Irlandii, dokąd wyjechała jako 18-latka. Nie dostała się na studia w szkole teatralnej i początkowo pracowała tam jako kelnerka. Następnie poznała sztukę parzenia kawy. W Polsce po raz pierwszy wzięła udział w rywalizacji baristów w 2017 roku. Od dwóch lat w parzeniu kawy jest w kraju niepokonana. Na świecie zajmuje siódme miejsce, ale apetyt ma na więcej. Znacznie więcej.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia

.

Mistrzostwa Polski Barista 2022 odbyły się 12-13 lutego w Pałacu Kultury i Nauki podczas Warsaw Coffee Festival. Natalia Kwiatkowska rywalizowała z piątką innych baristów i obroniła tytuł mistrza z poprzedniego roku. Jej występ oceniali certyfikowani sędziowie – 4 sensorycznych, 2 technicznych i 1 główny. W trakcie występu oceniany był smak przygotowanych napojów, kreatywne przyrządzanie, czystość pracy, technika parzenia oraz zaprezentowanie się na scenie.

Trening z kawą

Jak Natalia Kwiatkowska zazwyczaj przygotowuje się do mistrzostw baristów? W nagraniu na kanale YouTube dotyczącym Mistrzostw Świata 2021 tłumaczyła, że częścią jej planu treningowego jest praca z możliwie największą liczbą kaw. Trenuje, by znaleźć profil palenia najbardziej zbliżony do tego, który będzie chciała użyć w dniu zawodów. Jest zdecydowaną fanką manualnego palenia kawy.

– Obserwowanie kawy i odczuwanie jej zapachu jest dla mnie lekcją – mówi. – To w ten sposób nabywam wszystkich umiejętności.

Zapytaliśmy ją, czy tegoroczne przygotowania do Mistrzostw Polski Baristów różniły się od tych w latach ubiegłych.

– Biorę udział w konkursach baristów od 12 lat i przygotowania się zmieniają – odpowiedziała Natalia Kwiatkowska. – Same konkursy też teraz nieco inaczej wyglądają niż kiedyś. Jednak specyfika rywalizacji ma określone ramy i jasno wskazuje, co musimy zrobić. Pracujemy na surowcach, które znamy. Jeżeli chodzi o przygotowania, to za każdym razem liczy się powtarzalność i treningi. Z roku na rok może jest po prostu łatwiej – dodała.

Truskawki i cukier trzcinowy – mistrzowski zestaw kaw

Podczas zawodów w trakcie 15-minutowego występu trzeba zrobić 4 drinki mleczne, 4 espresso i 4 autorskie napoje na bazie espresso bez użycia alkoholu i innych substancji. Byliśmy ciekawi, co zwyciężczyni konkursu przygotowała w tym roku dla jury i jak wyglądał jej występ.

– W tym roku na Mistrzostwach Polski przygotowałam truskawki techniką sous vide z cukrem panela (cukier pozyskiwany z soku trzciny cukrowej – red.). Przygotowałam też ziarna kawy uniwersalnej odmiany Eugenioides infuzowane masłem (aromatyzowane w ten sposób – red.). To były składniki mojego autorskiego napoju, który przygotowałam w finale konkursu – odpowiedziała baristka.

Ulubiona kawa mistrzyni? Trudne pytanie

Ziarna kawy, które olsztynianka zaprezentowała na mistrzostwach, wybrała wraz z mężem (prowadzą razem palarnię Bless Coffee Roasters w Olsztynie). Wszystkie składniki przygotowali sami. Jakie kawy preferuje mistrzyni Polski baristów?

– W palarni mamy kawy wysokiej jakości z całego świata, z tak zwanej półki speciality. Z Ameryki Południowej, Afryki, Azji i z Oceanii. Dostarczamy kawy pod każdy gust i każdą metodę parzenia. Świetne są kawy kolumbijskie, a także z Salwadoru, Peru, Brazylii oraz Papui i Nowej Gwinei. Poza tym oferujemy w palarni kawy pod ekspresy, kawiarki, french press i metody alternatywne, przelewowe. Bardzo dbamy o selekcję ziaren. W palarni mamy też kawy, które prezentujemy na mistrzostwach baristów w Polsce i na świecie. Także odmiany, które serwowaliśmy na przestrzeni lat – mówi Natalia Kwiatkowska.

Przyznaje, że niezwykle trudno wybrać jej jedno ulubione ziarno kawy, bo każde z nich jest unikalne i ma inne zalety. Jeżeli chodzi o odmianę kawowca, to wybiera kawę Pacamara, która jest wyjątkowo słodka.

I dodaje: – Kawy z Etiopii są przepyszne. Mamy też odmiany Geishy i Sudan Rume Inmaculada. Z tą ostatnią kawą byliśmy na mistrzostwach świata. Dlatego nie mogę wybrać jednej, ulubionej kawy. Myślę, że inaczej podchodzę do kawy jako do produktu, z racji wykonywanego zawodu – tłumaczy.

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Mistrzostwa baristów. Wskazówki dla nowicjuszy

Udział w mistrzostwach baristów wymaga wiedzy, precyzji i praktyki w parzeniu kawy. Jakie rady ma mistrzyni dla osób, które marzą o udziale w takich w zawodach?

– Przede wszystkim powinni sprawdzić regulamin i nie iść na konkurs tylko na podstawie tego, co zobaczyli podczas innych konkursów. To zwiększa świadomość tego, co powinno się dostarczyć na zawodach. Przydatne będzie też obejrzenie innych mistrzów i ich występów. To daje większą perspektywę na to, co rzeczywiście dzieje się na scenie. Warto również sięgnąć po opinię osoby doświadczonej i postawić na współpracę. Dobrze też nawiązać kontakt z palarnią, która ma doświadczenie w wypalaniu kawy pod konkursy. To jest ogromnie ważne. Zawody są zabawą, ale każdy, kto bierze w nich udział, chce osiągnąć pewne wyniki. Istotne jest, aby współpracować z określonym zespołem ludzi. Dzięki temu będzie wiadomo, jaki surowiec wybrać na mistrzostwa i jak do danych mistrzostw podejść – wyjaśnia baristka.

Natalia Kwiatkowska chce podbić świat swoją kawą

Zwycięstwo w Mistrzostwach Polski w kategorii barista uprawnia Natalię Kwiatkowską do wzięcia udziału w Mistrzostwach Świata w Australii, które odbędą się we wrześniu 2022 r. W nagraniu na YouTube nasza mistrzyni dodaje, że występ na scenie światowej jest spełnieniem jej marzeń. Zapytaliśmy ją, czy wybrała już kawę, którą zaparzy w Australii?

– Na tym etapie jeszcze nie podjęliśmy ostatecznej decyzji – mówi. – Na pewno wykorzystamy surowiec świetnej jakości. W dalszym ciągu wszystko sobie planujemy. Mamy dostęp do kaw, które wygrywały mistrzostwa świata. Taką kawę serwowaliśmy zresztą w tamtym roku na mistrzostwach świata – dodaje. – Mamy świetne kontakty, jeżeli chodzi o dostęp do jakościowych ziaren.

Trzymamy zatem kciuki za naszą baristkę i życzymy powodzenia.

Wybrane osiągnięcia Natalii Kwiatkowskiej:

  • Mistrzyni Baristów Polski 2022,
  • Mistrzyni Baristów Polski 2021 & 2020,
  • Wicemistrzyni Baristów Polski 2019,
  • Mistrzyni Baristów Polski 2017,
  • zdobywczyni 16. miejsca na Mistrzostwach Świata w Mediolanie,
  • zdobywczyni 19. miejsca na Mistrzostwach Świata Baristów w Seulu,
  • dwukrotna Mistrzyni Baristów Irlandii (2015 i 2016),
  • zdobywczyni 7. miejsca na Mistrzostwach Świata Baristów w 2016 roku.

Zobacz występ Natalii Kwiatkowskiej podczas Mistrzostw Świata Baristów 2021:

Zobacz inne tematy ze Strony Kuchni:

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet