Naturalny kolagen na stawy i zmarszczki. W czym go znaleźć?
Chcąc uzupełnić braki kolagenu w organizmie, warto skorzystać z jego naturalnych źródeł. Poznasz je oglądając kolejne slajdy.
Bulion z kości wołowych, wieprzowych i drobiowych
Najbardziej znanym, naturalnym źródłem kolagenu jest rosół kolagenowy, nazywany „płynnym złotem”. Przygotowuje się go na bazie kości z mięsem i szyj, łapek oraz skrzydełek czy kopyt. Kości i tkanki łączne powodują, że oprócz kolagenu, dostarcza on wapnia, magnezu, fosforu glukozaminy, aminokwasy i wiele innych składników odżywczych.
Podroby
Kolagen typu I jest naturalnie skoncentrowany w narządach zwierzęcych, takich jak wątroba, serce, mózg i nerki. Nie każdy jest fanem podrobów, co nie zmienia faktu, że są bogatym źródłem tego białka.
Kurczak
Wiele suplementów kolagenowych jest wytwarzanych z mięsa kurczaka, ponieważ zawiera ono wyjątkowo duże ilości tego białka. Szczególnie bogate w kolagen są chrząstki kurczaka, dlatego przygotowując kolagenowy bulion warto dodawać również kości drobiowe.