Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
247 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Dieta Dąbrowskiej w praktyce. Oto plan posiłków na dwa tygodnie
Najpopularniejszy detoks w Polsce jest skuteczny i bezpieczny, bo stosuje się go nawet w specjalnych ośrodkach. Dietę dr Ewy Dąbrowskiej można jednak prowadzić...
TYLKO U NASRak endometrium da się leczyć. Nowe terapie zmieniają życie pacjentek
Rak endometrium lub też trzonu macicy należy do najczęstszych nowotworów ginekologicznych, ale dopiero od niedawna pacjentki zyskały szansę na przeżycie więcej...
Pierwsze objawy ciąży to często subtelne zmiany. Zobacz, jak ją rozpoznać
Pierwsze objawy ciąży nie pojawiają się od razu po zapłodnieniu. Ważne więc, by prawidłowo odczytać sygnały wysyłane przez organizm. Po tych wczesnych...
Tak rozpoznasz zawał serca. Gdy pojawią się te objawy, nie zwlekaj, tylko działaj!
Zawał serca to stan krytyczny, gdy konieczna jest szybka pomoc w celu ratowania życia. Dochodzi wtedy do martwicy tkanek mięśnia sercowego, które mogą być...
Złe menu może przyspieszyć menopauzę nawet o 1,5 roku. Ta dieta ją opóźnia
Gdy po 40. roku życia w kobiecym organizmie zachodzą zmiany, można przeciwdziałać ich skutkom za pomocą odpowiedniej diety. Właściwe menu pomoże nie tylko...
Najbardziej postarzający element menu kobiet. Ogranicz, a cofniesz wiek biologiczny
Ten składnik ma znakomita większość produktów w sklepie. Jemy go na potęgę, często nawet nieświadomie. Tymczasem według naukowców może on stanowić najbardziej...
GORĄCY TEMATTo musisz wiedzieć o higienie intymnej, by zachować zdrowie
To najważniejsze miejsce kobiecego ciała, które wymaga odpowiedniej higieny. Bez niej łatwo o infekcje i choroby, które mogą prowadzić nawet do niepłodności!...
Tyle możesz przytyć w ciąży. Zobacz, jak zmienia się masa ciała
Jak rośnie waga w czasie ciąży? Ile kalorii jeść więcej, by nie przytyć za bardzo? Wyjaśniamy, jak zmienia się zapotrzebowanie na kalorie wraz z rozwojem...
Problemy z brwiami? To może być objaw choroby
Grube czy cienkie, stylizacja brwi to kwestia indywidualnych predyspozycji i preferencji. Gdy jednak ich wygląd ulega zmianie bez wyraźnego powodu, może...
Używasz takich kosmetyków, by chronić skórę przed UV? Możesz robić błąd
Na półkach drogerii obserwujemy nowy trend. To wysyp kremów pielęgnacyjnych z wysokim filtrem UV. Czy sięgając po nie chronimy lepiej twarz? Niekoniecznie,...