Co na problemy z pamięcią i koncentracją? Te naturalne sposoby to kuracja odmładzająca dla mózgu. Tak pokonasz rozkojarzenie i zapominanie
Dobra pamięć i koncentracja to zasługa określonych nawyków. Zobacz, co robić, by chronić mózg i wydłużać jego młodość!
Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Sypiaj na boku
Pozycja, w której spędzasz noc, ma duży wpływ na zdrowie twojego mózgu. Jak sugerują badania, których wyniki omówiono na łamach „Journal of Neuroscience”, leżenie na plecach lub brzuchu nie umożliwia dokładnego oczyszczania układu nerwowego z produktów przemiany materii. Oprócz tego spanie na plecach sprzyja chrapaniu oraz bezdechowi sennemu. Z doniesień wynika, że mózg lepiej radzi sobie z usuwaniem „odpadów” poprzez specjalny układ glimfatyczny (odpowiednik układu limfatycznego) w nocy niż w dzień, i najoptymalniej zachodzi ono wtedy, gdy śpimy na boku, najlepiej w naturalnej pozycji zwanej embrionalną.
Jedz regularnie
Tak brzmi pierwsze przykazanie zdrowej diety, które okazuje się być kluczowe dla sprawnego umysłu. Dostarczając sobie energię, związki odżywcze i ochronne w regularnych porach sprawiamy, że nie powstają ich niedobory. Jako tkanka o ogromnej aktywności metabolicznej mózg zużywa bowiem aż 20% energii, której potrzebuje cały organizm. Produkuje też zwiększone ilości „odpadów”. To jednak nie wszystko. Gdy trzymany się stałych pór jedzenia, a ostatni posiłek jemy wcześnie, polepsza się ekspresja genów w części mózgu podatnej na zmiany neurodegeneracyjne, a odpowiedzialnej m.in. za procesy kognitywne, kontrolę motoryczną, motywację czy podejmowanie decyzji. Jak pokazały eksperymenty przedstawione w piśmie „eNeuro”, ograniczenie okresu przyjmowania jedzenia do 6 godzin dziennie może znacznie poprawiać jakość snu i kontrolę ruchów w przypadku choroby Huntingtona.
Pij herbatę
Korzyści z picia herbaty – nie tylko tej zielonej, ale również innych „kolorów” – nie są niczym nowym, ale już działanie zapobiegające demencji to odkrycie całkiem świeże. W porównaniu ze sporadycznym piciem herbaty, regularne sięganie po ten napój wiązało się z niższym ryzykiem rozwoju alzheimera. Redukcja ta wynosiła aż 86 proc., o czym czytamy w „The Journal of Nutrition, Health & Aging”. Działanie to było niezależne od czynników takich jak stan zdrowia, poziom aktywności fizycznej czy towarzyskiej, ani tego, czy wybierano herbatę zieloną, czarną czy oolong.