Wigilijne potrawy, które nie nadają się dla najmłodszych dzieci
Świąteczne menu rozszerza się z każdym kolejnym rokiem życia dziecka. Są jednak pewne potrawy, które zdecydowanie nie powinny znaleźć się na talerzach najmłodszych biesiadników.
Karp smażony
Karp jest rybą wyjątkowo tłustą i pełną niebezpiecznych, drobnych ości. Najczęściej trafia na nasze stoły w postaci smażonej, przez co jest szczególnie niewskazany do spożywania przez małe dzieci. Można zastąpić go delikatniejszą rybą np. dorszem, przygotowaną na parze (po 7 m.ż) lub pieczoną (po 11 m.ż) albo gotowanymi pulpecikami rybnymi (po 7 m.ż)
Bigos oraz pierogi z kapustą i grzybami
Zarówno wigilijna kapusta, jak i świąteczny bigos są dla małego dziecka zdecydowanie zbyt ciężkostrawne. Kiszona kapusta może powodować wzdęcia, bóle brzucha i biegunkę. Dodatek leśnych grzybów jest u najmłodszych wręcz zakazany. To jednak oznacza, że maluch nie może świętować przy stole razem z dorosłymi. Zamiast smażonych pierogów z kapustą i grzybami, dziecku można zaproponować gotowane pierożki z serem lub owocami (po 7 m.ż) .
Kutia i makowiec
Kutia i makowiec to dania ciężkostrawne, które często zawierają dodatek popularnych alergenów, czyli orzechów i miodu. Nie powinno się ich podawać dzieciom poniżej 2 r.ż., a po ukończeniu przez malucha dwóch lat, można spróbować podać mu małą porcję. Jeśli dziecko nie miało wcześniej kontaktu z poszczególnymi składnikami potrawy, lepiej nie podawać ich pierwszy raz podczas świąt.
Alternatywą dla makowych specjałów mogą być: pieczone jabłko, kisiel z owoców lub delikatny, domowy biszkopt bez cukru (po 7 m.ż. u dzieci, które mają wprowadzony gluten).