Sklepowe kostki rosołowe nam nie służą, jednak możemy spędzić w kuchni trochę czasu i zrobić własne- zdrowsze.
Poniżej przedstawiamy przepis jak zrobić domowe kostki rosołowe, znaleziony na stronie www.akademiawitalosci.pl
Składniki:
– 1 włoszczyzna
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 cebula
– zielona pietruszka
– łyżka oliwy lub oleju kokosowego
– sól morska lub himalajska do smaku
– przyprawy według uznania, ja daję listek laurowy, pieprz ziarnisty i mielony, pieprz cayenne, kurkuma, ziele angielskie
Wykonanie: obraną cebulę, por oraz obrane ząbki czosnku siekamy i delikatnie podsmażamy w garnku na malutkim ogniu na łyżce oliwy lub oleju kokosowego. Resztę warzyw kroimy i dorzucamy do garnka, zalewając całość taką ilością filtrowanej zimnej wody by przykryła warzywa. Dodajemy przyprawy i zieleninę. Na małym ogniu gotujemy ok. 2 godziny, po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy bez przykrycia. Po ugotowaniu wyjmujemy listki laurowe i wszelkie przyprawy w ziarenkach (pieprz, ziele), studzimy nieco nasz wywar i blenderem miksujemy na jednolitą masę. Masę przekładamy do foremek na kostki lodu, najlepiej silikonowych ponieważ potem łatwiej jest je wyjąć. Później kiedy kostka będzie ci potrzebna, wyjmij ją z zamrażarki i dodaj bezpośrednio do gotującej się zupy czy sosu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tak żyje "Biały Cygan" Bogdan Trojanek. Zna Viki Gabor, adoptował dziecko z klasztoru
- Skrzynecka przesadza z retuszem? Tak wymalowała się na wycieczkę. Jak w tym chodzić?
- Taka jest Roxie za kulisami "TzG". Prawda o jej zachowaniu wyszła na jaw [WIDEO]
- Jakie wykształcenie ma Jolanta Kwaśniewska? Będziecie zaskoczeni!