Czas na leczo! Podpowiadamy, z czego i jak je zrobić. Poniżej znajdziecie proste i sprawdzone przepisy na leczo. Co dodać, żeby było smaczne? Leczo z mięsem czy tylko z warzyw? Oto kilka prostych, niedrogich i wypróbowanych przepisów na leczo. Przygotujcie przede wszystkim cukinię, paprykę, cebulę.
PRZEPIS NA LECZO Z CUKINII Z KIEŁBASĄ (LECZO W PÓŁ GODZINY) - PRZEPIS 1. INTERNAUTKI JOLANTY
Leczo – składniki:
- 2 średnie cukinie (najlepiej młode)
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 2 cebule
- 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
- 2 kiełbasy (np. śląskie)
- czosnek
- sól i pieprz do smaku
- olej
Leczo – przygotowanie:
Warzywa myjemy. Z papryki usuwamy pestki. Jeśli duże pestki są w cukinii, także je usuwamy. Jeśli cukinia jest młoda, a pestki małe i miękkie, nie musimy ich usuwać. Następnie wszystkie warzywa kroimy w większą kostkę. Cebulę szklimy na oleju. Dodajemy pokrojoną cukinię, gdy ta zmięknie dodajemy paprykę, czosnek i pomidory. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy aż warzywa zmiękną.
Czas przygotowania: pół godziny
PRZEPIS NA LECZO Z JAJKAMI.
Leczo – składniki:
- 2 cukinie
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 3 jajka
- szklanka śmietany lub jogurtu naturalnego
- łyżka mąki
- olej
- sól, pieprz.
Leczo – przygotowanie:
Cukinię obrać, usunąć pestki, pokroić w plastry ok. 5 mm, posolić i podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron przez 2-3 minuty. Przełożyć do rondelka. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w wąskie paseczki i wymieszać z cukinią. Dodać szklankę śmietany lub jogurtu z łyżką mąki i wymieszać. Doprawić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry, a następnie ułożyć na cukinii. Na wierzch wbić jajka, posypać zieleniną i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż jajka się zetną. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
PRZEPIS NA LECZO Z DYNI - PRZEPIS 3.
Leczo – składniki:
- 4 papryki
- 2 kg dyni
- mięso (według uznania - może być np. 30 dag kiełbasy i 20 dag wędzonego boczku)
- 3 cebule
- 2 pomidory
- przecier pomidorowy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz, sok z cytryny.
Leczo – przygotowanie:
Cztery papryki kroimy w grubą kostkę. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy z niej pestki i również kroimy w kostkę. Pokrojoną dynię i paprykę wrzucamy do garnka, wlewamy kilka łyżek wody. Kroimy kiełbasę i boczek. Cebule obieramy i siekamy. Smażymy wędliny, po chwili dodajemy cebulę. Gdy warzywa będą się gotować dodajemy mięso, przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, paprykę, przecier pomidorowy) i dusimy do miękkości. Dodajemy sparzone wcześniej, obrane i pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny.