W skrócie
Kopytka to pyszne i proste danie, dobre na każdą kieszeń. Są tanie i łatwe do zrobienia, a smakują wspaniale. Zwłaszcza z tego przepisu. Obtaczam kopytka w mące ziemniaczanej i dzięki temu są naprawdę sprężyste oraz delikatne. Podane proporcje wystarczają na naprawdę dużą porcję pysznych tradycyjnych kopytek. Warto jednak pokusić się o zrobienie takiej ilości, a po ugotowaniu i przestudzeniu zamrozić porcję dania w pudełku na mrożonki lub zachować na kolejny dzień. Odgrzane smakują równie dobrze, a zdaniem niektórych odsmażone są jeszcze lepsze.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić pyszne kopytka:
Ziemniaczane kopytka – przepis
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- ok. 3 łyżki mąki ziemniaczanej do podsypywania.
Jak zrobić kopytka krok po kroku
- Ugotowałam i wystudziłam ziemniaki. Najlepiej użyć ziemniaków mączystych (w kulinarnym typie C).
- Rozgniotłam ziemniaki tłuczkiem, ale można je też przecisnąć przez praskę.
- Dodałam jajka, mąkę pszenną i szczyptę soli.
- Zagniotłam ciasto. Jeśli lepi się do rąk i stolnicy to dodaj więcej mąki – ilość wgniecionej mąki zależy od rodzaju ziemniaka, mokre, mniej mączyste będą potrzebowały jej więcej.
- Podzieliłam ciasto na mniejsze części.
- Stolnicę posypałam odrobiną mąki ziemniaczanej.
- Z każdej części ciasta zrobiłam niewielki wałek, obtaczając go delikatnie w mące ziemniaczanej.
- Pocięłam wałek na podłużne kopytka.
- Zagotowałam wodę w dużym garnku, dodaj pół łyżki soli.
- Gotowałam kopytka porcjami, od wypłynięcia przez 3 minuty.
- Gotowe kopytka podałam polane skwarkami i podrumienioną cebulką. Smacznego!
Czy warto jeść ziemniaki?
Ziemniaki to tanie i ogólnodostępne warzywa. Doceniamy je ze względu na smak i uniwersalność – można je jeść jako dodatek do obiadu, ale równie dobrze nadają się jako składnik do zapiekanek, kotletów, placków czy znanej i lubianej sałatki ziemniaczanej. Czy są jednak wartościowym warzywem? Oczywiście, że tak. Ziemniaki dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych.
W naszej galerii możecie zobaczyć przygotowanie kopytek krok po kroku
– Ziemniaki są najtańszym i najbardziej powszechnym źródłem witaminy C w diecie mieszkańców Polski. Przy założeniu, że w przeciętnym daniu obiadowym ilość spożywanych ziemniaków wynosi 250-300 gram, daje to istotne źródło tej witaminy, pokrywając prawie w połowie jej dzienną normę spożycia, nawet przy uwzględnieniu strat związanych z procesami kulinarnymi – czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
- dostarczają nam witaminy C,
- są źródłem potasu, fosforu i magnezu,
- stanowią źródło błonnika pokarmowego,
- zawierają niacynę i foliany,
Ile kalorii mają ziemniaki?
Kaloryczność ziemniaków zależy od sposobu ich przygotowania i podania.
Uśredniając, w 100 g gotowanych ziemniaków jest ok. 87 kcal.
Kaloryczność dań z ziemniaków podnosi dodatek masła, śmietanki sera czy mąki ziemniaczanej. Warto wiedzieć, że przygotowywane z ziemniaków frytki, smażone w głębokim oleju, mają cztery razy więcej kalorii niż gotowane ziemniaki. Według porad dietetyków najlepiej jeść te warzywa ugotowane na parze lub w mundurkach.
Dla osób dbających o dietę, a także zmagających się z cukrzycą ważna jest informacja, że ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny wynoszący 95. Oznacza to, że po spożyciu około 50 g ziemniaków poziom glukozy może wzrosnąć o 95 proc.
Może cię także zainteresować:
Domowe kopytka na obiad
Polecam przepis na tradycyjne ziemniaczane kopytka, czyli dobrze znane w kuchni polskiej kluski z ugotowanych ziemniaków.
Ugotowane w osolonej wodzie kopytka można podawać z:
- podsmażoną na oleju cebulką,
- grzybowym sosem, np. pieczarkowym,
- mięsnym gulaszem,
- roladą śląską,
- podrumienioną na maśle bułką tartą.
Danie warto podać z kapustą kiszoną lub ulubioną surówką.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria