
Rodzajów mleczek roślinnych wciąż przybywa, warto więc wiedzieć, czym się różnią i jakie mają zalety i wady, a także jak w 2 minuty przyrządzić taki napój w domu.
Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE i poznaj najlepsze zmienniki mleka krowiego.

Mleczko sojowe
Jako jedyne mleczko roślinne ma skład zbliżony do tego krowiego, ponieważ jest produkowane w taki sposób, by zawierało podobne ilości białka, tłuszczu i węglowodanów. Białko sojowe ma wysoką jakość, a towarzyszące mu izoflawony wspomagają gospodarkę hormonalną w organizmie. Spożywana w umiarkowanej ilości soja jest korzystna dla osób zdrowych i nie zaleca się jej jedynie przy alergii na soję, zespole jelita drażliwego i zagrożeniu nowotworami hormonozależnymi. Bezpieczne spożycie dotyczy tylko nasion niemodyfikowanych genetycznie, czyli ekologicznych lub oznaczonych jako wolne od GMO. Wbrew pozorom dotyczy to większości mleczek dostępnych w Polsce.

Mleczko migdałowe
Należy do najsmaczniejszych mleczek roślinnych, zwłaszcza jeśli zawiera aromat prażonych migdałów. Wyróżnia je zawartość witaminy E i nierzadko wyższy poziom białka niż w przypadku mleczek zbożowych. Warto więc sprawdzać informacje na opakowaniu, by wybierać takie o najwyższej zawartości migdałów. Może być jednak nieodpowiednie dla osób uczulonych na orzechy.

Mleczko kokosowe
Ma wyrazisty smak kokosa, ale w związku z niską zawartością białka w surowcu jest najbardziej wodniste wśród mleczek roślinnych. Praktycznie nie zawiera tego składnika, a obecne w nim tłuszcze należą do nasyconych. Mają jednak dość krótkie cząsteczki, dzięki czemu są łatwiej trawione i przyswajane niż tłuszcze zwierzęce.