Samo jedzenie nie powoduje trądziku ani mu nie zapobiega. Znaczenie mają geny i styl życia. Jednak codzienna dieta również odgrywa tu ważną rolę.
Niektóre produkty spożywcze mogą nasilić trądzik i pogorszyć stan skóry, inne pomagają zachować zdrową cerę.
Co jeść a czego unikać, aby pozbyć się trądziku? Zobacz w naszej galerii >>>>>
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE
Im więcej mleka pijesz, tym bardziej prawdopodobne jest, że masz trądzik. Zwłaszcza jeśli jest to mleko odtłuszczone.
CUKIER I WĘGLOWODANY
Trądzik pojawia się częściej u osób, których dieta jest pełna pokarmów i napojów, takich jak napoje gazowane, biały chleb, biały ryż i ciasto. Cukier i węglowodany zawarte w tych produktach mają tendencję do bardzo szybkiego przedostawania się do krwi. Oznacza to, że mają wysoki indeks glikemiczny. Kiedy organizm wytwarza więcej insuliny, aby obniżyć poziom cukru we krwi, wpływa to na inne hormony, które mogą zwiększyć produkcję tłuszczu w skórze.
CZEKOLADA
Kilka badań pokazało, że osoby, które jedzą więcej czekolady, są bardziej narażone na zmiany trądzikowe. Ale nie jest jasne, dlaczego.