W skrócie
Karen Fischer poleca dietę dla zdrowej skóry
Karen Fischer to znana australijska specjalistka do spraw żywienia, prezenterka telewizyjna i publicystka. Lata nauki o biochemii żywności oraz własne doświadczenia z poważnymi problemami skóry sprawiły, że poświęciła się opracowaniu diety i szeregu przepisów na potrawy i kosmetyki przywracające skórze zdrowy i młody wygląd.
- Mam przemożne wrażenie, że całe moje życie prowadziło mnie ku zdrowiu skóry i choć nie lubię mówić o swoim wieku, muszę przyznać, że bycie czterdziestosiedmiolatką okazało się zaskakująco przyjemne. Przez większość życia zmagałam się z ciężką egzemą i łuszczącą się skórą, a teraz zachwycam się tym, jaka jest miękka w dotyku i jak świetnie wygląda: zadziwia mnie to, jak potrafi się goić, regenerować i zmieniać. A kiedy budzę się rano z gładką cerą, po dobrze przespanej nocy, mówię „dziękuję” i przypominam samej sobie, jakie wspaniałe jest życie - pisze Karen Fischer we wstępie do swojej nowej książki „Kuchnia zdrowej skóry. Jedz i wyglądaj młodo”.
Fischer jest też autorką nagrodzonej w 2008 roku Australian Food Media Award książki kulinarnej „The Healthy Skin Diet”, a także sześciu publikacji o zdrowiu, w tym bestsellerów „The Eczema Detox” i „The Eczema Diet”. Swoimi poradami i przepisami dzieli się także w mediach społecznościowych.
Co jeść, żeby wyglądać młodo?
Dieta i styl życia mają znaczący wpływ na nasz wygląd. Dobierając odpowiednio składniki swoich dań możemy przywrócić skórze elastyczność, zwalczyć zmarszczki, a także wiele chorób i przypadłości takich, jak: egzema, trądzik, łupież, łuszczyca czy plamy wątrobowe.
W przypadku poważniejszych problemów zdrowotnych najlepiej poprosić dietetyka o dobranie odpowiedniej dla naszych potrzeb diety. Jeśli jednak chcemy po prostu zadbać o siebie i lepiej wyglądać, wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad.
Dieta Karen Fischer dla młodej i zdrowej skóry zakłada m.in.:
- spożywanie jedynie produktów niskochemicznych, bez barwników, sztucznych konserwantów i wzmacniaczy smaków,
- dobieranie produktów dobrych dla naszego mikrobimu, są to m.in. jabłka, szparagi, nerkowce, czosnek, płatki owsiane,
- ograniczenie alkoholu i cukru,
- ograniczenie mocnej kawy,
- post na wodzie - pościmy przez 24 lub 36 godzin, wypijamy 3-4 l wody dziennie - przed przystąpieniem do postu warto skonsultować się z lekarzem,
- post przerywany - pościmy przez 12 do 16 godzin, wypijamy 3 l wody - również w tym przypadku, warto zasięgnąć porady lekarza.
Bardzo ważne dla zdrowia skóry są odpowiednio przygotowywane posiłki. Mamy dla Ciebie przepis Karen Fischer na odmładzającą i odżywiająca kremową zupę owsiano - warzywną. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Możesz podać ją w wersji mięsnej i wegetariańskiej.
Pij soki na zdrowie
Przepis Karen Fischer na kremową zupę owsiano-warzywną
(przepis na 2–3 porcje lub dla jednego głodnego dorosłego, przygotowanie: 10 minut, gotowanie: 15 minut)
- Kto by pomyślał, że zupa owsiana może tak świetnie smakować? Owies pomaga stworzyć pyszną, kremową, gęstą zupę. To jeden z moich ulubionych zdrowych przepisów; przyrządzałam to danie często, kiedy leczyłam się z problemów z układem odpornościowym. Aby zaoszczędzić czas (i uzyskać bardziej kremową zupę), możesz namoczyć owies i warzywa w wodzie i ugotować je później, gdy wieczorem wrócisz do domu. Jeśli odżywiasz się zgodnie z zasadami paleo, pomiń owies i dodaj więcej warzyw. Jeśli masz nietolerancję histaminy/aminy, dodaj ugotowane mięso bezpośrednio do miski, nie do garnka z zupą, żeby resztki, jeśli zostaną, były bezmięsne (mięso przyrządzaj codziennie na świeżo) - radzi autorka książki „Kuchnia zdrowej skóry. Jedz i wyglądaj młodo”.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych (lub ½ szklanki, jeśli gotujesz dla jednej osoby)
- 10 szklanek filtrowanej lub źródlanej wody (5 szklanek)
- ¼ pora
- 4 małe brukselki, z przyciętymi łodygami (użyj dwóch, jeśli gotujesz dla jednej osoby)
- 2 szklanki białej kapusty, drobno poszatkowanej
- ½ szklanki czerwonej kapusty, drobno poszatkowanej
- ¼ łyżeczki dobrej jakości soli morskiej (do smaku, ale nie przesadź!)
- 2 duże zielone cebulki, drobno posiekane
Białko do wyboru: - 200 g polędwicy lub filetów z udek kurczaka (ekologicznego / z wolnego wybiegu), drobno pokrojonych, lub 180 g ekologicznej chudej mielonej wołowiny, lub 150 mięsa z kurczaka. Jeśli przestrzegasz diety wegańskej, zamień mięso na szklankę ugotowanej czarnej pieczonej fasoli
Jak zrobić kremową zupę owsiano-warzywną?
- Umieść płatki owsiane i wodę w dużym garnku i zagotuj. Możesz częściowo przykryć garnek pokrywką. Jeśli całkiem go zakryjesz, zawartość wykipi.
- W międzyczasie przygotuj warzywa. Opłucz pora, żeby usunąć ziemię spomiędzy warstw, drobno go pokrój i dodaj do garnka. Ściągnij zewnętrzne listki brukselki – posłużą do dekoracji. Posiekaj pozostałe części i wrzuć je do garnka.
- Dodaj białą kapustę i gotuj przez 10–15 minut.
- Jeśli wolisz ugotowaną czerwoną kapustę, możesz dodać ją do garnka teraz, na ostatnie kilka minut gotowania. W innym wypadku dodaj ją na samym końcu.
- W międzyczasie mocno rozgrzej dobrą patelnię z nieprzywierającą powłoką i usmaż mięso (nie dodawaj oleju, mięso samo natłuści patelnię), posyp je połową porcji soli i smaż, aż ze wszystkich stron nabierze brązowego koloru.
- Resztę soli dodaj do zupy i zamieszaj. Wyłącz palnik i dodaj zieloną cebulkę.
- Nalej zupę do dużych misek i dodaj na wierzch mięso (lub czarną fasolę), listki brukselki i surową czerwoną kapustę. Jeśli używasz mięsa, po ściągnięciu go z patelni możesz przygotować sos na bazie jego soków – wyłącz palnik z powrotem i wlej chochelkę (⅓ szklanki) zupy na patelnię, a następnie intensywnie mieszaj płyn silikonową szpatułką. Polej zupę sosem tak jak na zdjęciu.
Życzymy smacznego!
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni: