1/7
Chociaż układ pokarmowy człowieka radzi sobie z trawieniem...
fot. 123RF

Dieta rozdzielna. Co można jeść razem, a jakiego duetu lepiej unikać?

Chociaż układ pokarmowy człowieka radzi sobie z trawieniem wielu składników jednocześnie, to można i warto mu trochę pomóc. Pewne grupy produktów bowiem doskonale się uzupełniają, podczas gdy inne połączone w jednym posiłku stają się mniej wartościowe, a czasami nawet szkodzą. Eksperci radzą, jak odciążyć układ trawienny i tym samym zwiększyć przyswajanie drogocennych składników odżywczych.

>>> ZOBACZ SZCZEGÓŁY NA KOLEJNYCH SLAJDACH <<<


Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

2/7
Istnieje teoria zakładająca, że nie wszystkie...
fot. 123RF

Istnieje teoria zakładająca, że nie wszystkie makroskładniki, czyli białka, węglowodany oraz tłuszcze idealnie się trawią, jeśli do organizmu trafią podczas jednego posiłku. - Dlatego warto je rozdzielać. Chodzi o to, by odciążyć układ trawienny i zwiększyć przyswajanie wartościowych substancji. Takie podejście nazywane jest „dietą rozdzielną”. Należy pamiętać, że organizm zdrowego człowieka zawsze wydziela wszystkie enzymy jednocześnie, niezależnie od tego, jakie produkty do niego trafią wraz z posiłkiem - mówi Łukasz Sieńczewski, dietetyk i ekspert programu Porcja Pozytywnej Energii. - Poza tym niemal każdy produkt składa się z kilku makroskładników, na przykład w ryżu znajdziemy zarówno węglowodany, jak i białko czy niewielkie ilości tłuszczu - dodaje.

3/7
Łączenie dużej ilości zarówno tłuszczów, jak i węglowodanów...

Tłuszcze i węglowodany

Łączenie dużej ilości zarówno tłuszczów, jak i węglowodanów w jednym posiłku może zaburzać funkcjonowanie gospodarki węglowodanowej. Dzieje się tak, ponieważ każdy z tych składników z osobna dostarcza dużych porcji energii i mocno angażuje do pracy trzustkę. Połączenie cukrów i tłuszczów (na przykład słodycze) nasila ten proces, trzustka przestaje sobie radzić, a więc może pojawić się insulinooporność oraz stany zapalne. Takie połączenie jest szczególnie niekorzystne u osób, które mają podwyższony poziom cukru we krwi.

4/7
To korzystne połączenie. Kwasy owocowe pomagają układowi...
fot. 123RF

Tłuszcz i kwasy owocowe

To korzystne połączenie. Kwasy owocowe pomagają układowi pokarmowemu rozbić cząsteczki tłuszczu na mniejsze, co zdecydowanie ułatwia trawienie. Dlatego do dań bogatych w tłuszcze zwierzęce (mięsa, ryby) warto dodawać sok z cytrusów lub ocet (najlepiej winny, jabłkowy), a wtedy staną się lepiej strawne. Ale uwaga! Nie dotyczy to produktów tłustych i jednocześnie bogatych w wapń, jak nabiał.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Tak wyglądała przed 30-tu laty! Małgorzata Pieczyńska niemal się nie zmieniła

Tak wyglądała przed 30-tu laty! Małgorzata Pieczyńska niemal się nie zmieniła

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Tak mieszka Aneta Kręglicka. Zobacz dom Miss Świata: galeria zdjęć

Tak mieszka Aneta Kręglicka. Zobacz dom Miss Świata: galeria zdjęć

Zobacz również

Zobacz, jak mieszka Agnieszka Sienkiewicz. Tak się urządziła gwiazda hitu „Bracia”

Zobacz, jak mieszka Agnieszka Sienkiewicz. Tak się urządziła gwiazda hitu „Bracia”

Szczupła brunetka? Tak kiedyś prezentowała się Stanisława Celińska. Co za zmiana!

Szczupła brunetka? Tak kiedyś prezentowała się Stanisława Celińska. Co za zmiana!