Dieta rozdzielna. Co można jeść razem, a jakiego duetu lepiej unikać? Radzą eksperci

Paula Goszczyńska
Chociaż układ pokarmowy człowieka radzi sobie z trawieniem wielu składników jednocześnie, to można i warto mu trochę pomóc. Pewne  grupy produktów bowiem  doskonale się uzupełniają, podczas gdy inne połączone w jednym posiłku stają się mniej wartościowe, a czasami nawet szkodzą. Eksperci radzą, jak odciążyć układ trawienny i tym samym zwiększyć przyswajanie drogocennych składników odżywczych.>>> ZOBACZ SZCZEGÓŁY NA KOLEJNYCH SLAJDACH
Chociaż układ pokarmowy człowieka radzi sobie z trawieniem wielu składników jednocześnie, to można i warto mu trochę pomóc. Pewne grupy produktów bowiem doskonale się uzupełniają, podczas gdy inne połączone w jednym posiłku stają się mniej wartościowe, a czasami nawet szkodzą. Eksperci radzą, jak odciążyć układ trawienny i tym samym zwiększyć przyswajanie drogocennych składników odżywczych.>>> ZOBACZ SZCZEGÓŁY NA KOLEJNYCH SLAJDACH 123RF
Chociaż układ pokarmowy człowieka radzi sobie z trawieniem wielu składników jednocześnie, to można i warto mu trochę pomóc. Pewne grupy produktów bowiem doskonale się uzupełniają, podczas gdy inne połączone w jednym posiłku stają się mniej wartościowe, a czasami nawet szkodzą. Eksperci radzą, jak odciążyć układ trawienny i tym samym zwiększyć przyswajanie drogocennych składników odżywczych.

Istnieje teoria zakładająca, że nie wszystkie makroskładniki, czyli białka, węglowodany oraz tłuszcze idealnie się trawią, jeśli do organizmu trafią podczas jednego posiłku. - Dlatego warto je rozdzielać. Chodzi o to, by odciążyć układ trawienny i zwiększyć przyswajanie wartościowych substancji. Takie podejście nazywane jest „dietą rozdzielną”. Należy pamiętać, że organizm zdrowego człowieka zawsze wydziela wszystkie enzymy jednocześnie, niezależnie od tego, jakie produkty do niego trafią wraz z posiłkiem - mówi Łukasz Sieńczewski, dietetyk i ekspert programu Porcja Pozytywnej Energii. - Poza tym niemal każdy produkt składa się z kilku makroskładników, na przykład w ryżu znajdziemy zarówno węglowodany, jak i białko czy niewielkie ilości tłuszczu - dodaje.

Tłuszcze i węglowodany

Łączenie dużej ilości zarówno tłuszczów, jak i węglowodanów w jednym posiłku może zaburzać funkcjonowanie gospodarki węglowodanowej. Dzieje się tak, ponieważ każdy z tych składników z osobna dostarcza dużych porcji energii i mocno angażuje do pracy trzustkę. Połączenie cukrów i tłuszczów (na przykład słodycze) nasila ten proces, trzustka przestaje sobie radzić, a więc może pojawić się insulinooporność oraz stany zapalne. Takie połączenie jest szczególnie niekorzystne u osób, które mają podwyższony poziom cukru we krwi.

Tłuszcz i kwasy owocowe

To korzystne połączenie. Kwasy owocowe pomagają układowi pokarmowemu rozbić cząsteczki tłuszczu na mniejsze, co zdecydowanie ułatwia trawienie. Dlatego do dań bogatych w tłuszcze zwierzęce (mięsa, ryby) warto dodawać sok z cytrusów lub ocet (najlepiej winny, jabłkowy), a wtedy staną się lepiej strawne. Ale uwaga! Nie dotyczy to produktów tłustych i jednocześnie bogatych w wapń, jak nabiał.

Nabiał i kwasy

Bogate w wapń są sery i twarogi. Niestety, ten pierwiastek w obecności wielu kwasów - cytrynowego, jabłkowego, chlorogenowego czy kumarynowego (takich kwasów sporo znajdziemy w pomidorach), łącząc się z wapniem, powoduje powstanie nierozpuszczalnych kryształków. U osoby zupełnie zdrowej, która jada twaróg z pomidorem (i kwaśnymi owocami) nie powinno to mieć znaczenia. Jednak w nadmiarze może zwiększyć ryzyko rozwoju dny moczanowej, choroby, w której takie kryształki odkładają się w stawach, powodując ból. A w przypadku chorych - nasilić jej objawy. Dlatego nabiał i pomidory lepiej jeść osobno.

Warzywa krzyżowe i ryby morskie

Te produkty także lepiej jeść oddzielnie. Ryby są bowiem źródłem cennego dla tarczycy jodu, który zwiększa witalność, poprawia sprawność umysłową, wpływa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Nie należy jednak łączyć ich z warzywami krzyżowymi, takimi jak kalafior, brukselka czy kapusta, bo zawierają one triglikozydy - substancje, które nie pozwalają tarczycy na wykorzystanie cennego pierwiastka.

Węglowodany i białka

Wiele osób, które starają się jeść osobno węglowodany i białka (unikają kanapki z serem), potwierdzają, że łatwiej utrzymać im wagę. Jednak zdaniem specjalistów, to „zasługa” uważniejszego komponowania posiłków i mniejszych porcji.

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

T
Tina

Umiarkowana, zbilansowana dieta wzbogacona sokami wg. przepisów terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki powinna załatwić sprawę dobrego wyglądu, zdrowia i energii. Ale też trzeba się ruszać lub uprawiać sport, bo bez tego trudno utrzymać szczupłą sylwetkę i zdrowie. Dobrze jest też ograniczyć spożycie słodyczy i węglowodanów.

Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet