Jak wrócić wiosną do formy?
Zmiana codziennych nawyków może nam pomóc w szybszym powrocie do formy. Zrzucimy nie tylko zbędne kilogramy, ale zadbamy też o dobre samopoczucie psychiczne i fizyczne.
Uzupełnij niedobór witaminy D po zimie
Produkcja witaminy D w organizmie jest zależna od naszego kontaktu ze światłem słonecznym. Dlatego w okresie jesienno-zimowym szczególnie często jesteśmy narażeni na niedobór tego związku odżywczego. A jest on niezwykle ważny, ponieważ zapewnia prawidłowe funkcjonowania całego organizmu. Wspiera zdrowy rozwój kości i zębów oraz pracę układu odpornościowego.
1000–2000 j.m./dobę (25–50 µg/dobę), w zależności od masy ciała i spożycia witaminy D w diecie, to dawka zalecana przez cały rok, dla osoby, która nie opala się z odkrytymi przedramionami i nogami przez 30–45 minut w godzinach 10-15, bez filtrów przeciwsłonecznych od maja do końca września.
Spaceruj codziennie po świeżym powietrzu
Już 30-minutowy spacer ma ogromny wpływ na nasz organizm – wzmacnia wytrzymałość i wspiera układ odpornościowy. Wyniki badań potwierdzają, że osoby, które chodzą w umiarkowanym tempie przez 30-45 minut dziennie, o 43 proc. rzadziej zapadają na infekcje górnych dróg oddechowych niż osoby prowadzące siedzący tryb życia. Spacerowanie wpływa także w pozytywny sposób na nasz układ sercowo-krążeniowy oraz na psychikę. Jest również świetnym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów.
Zadbaj o urozmaicenie jadłospisu
Wczesna wiosna to dobry czas na zmiany w diecie. Ogranicz jedzenie mięsa do 0,5 kg tygodniowo, a w jego miejsce wkomponuj roślinne źródła białka, czyli groch, ciecierzycę lub soczewicę. Zanim pojawiają się sezonowe warzywa, sięgaj po świeże kiełki. Jedz także produkty probiotyczne np. kiszonki, kefiry czy jogurty naturalne, które zawiera kultury żywych bakterii.