1 z 11
Oliwa z oliwek to polecany rodzaj tłuszczu, który można i...
fot. serezniy/123RF

Najlepsza oliwa z oliwek – jak ją wybrać? Sprawdź, co oznaczają określenia na butelce

Oliwa z oliwek to polecany rodzaj tłuszczu, który można i warto jeść codziennie. Jej wybór jest jednak tak duży, że kupno tej najzdrowszej może przysparzać trudności.

Sprawdź, jak wybrać najlepszą oliwę w sklepie. Wyjaśniamy, co oznaczają określenia podawane na etykietach tego produktu.

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 11
Oliwa tłoczona wyłącznie za pomocą środków mechanicznych,...
fot. dasha11/123RF

Oliwa extra virgin

Oliwa tłoczona wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, której kwasowość nie przekracza 0,8 proc. Najwyższej jakości EVOO (ang. extra virgin olive oil) to te z oznaczeniem UE dotyczącym chronionej nazwy pochodzenia (DOP) i chronionego oznaczenia geograficznego (IGP). Warto pamiętać, że ma najniższą temperaturę dymienia, najlepiej więc używać jej, smażąc na małym ogniu, dusząc na niej potrawy oraz na zimno, np. w dressingu.

Podobnie niewskazane jest podgrzewać oleju klasy virgin – gorszej jakości niż extra virgin, bo o wyższej kwasowości.

3 z 11
To oliwa pozyskiwana w maszynie, która miele i wyciska olej...
fot. subbotina/123RF

Oliwa tłoczona wyłącznie za pomocą środków mechanicznych

To oliwa pozyskiwana w maszynie, która miele i wyciska olej z oliwek bez ich podgrzania. Pozwala to zachować jej właściwości i smak. Co ważne, cały proces produkcji odbywa się bez użycia środków chemicznych.

4 z 11
Określenie „oliwa z pierwszego tłoczenia” bywa stosowane...
fot. JanPietruszk/123RF

Oliwa z pierwszego tłoczenia

Określenie „oliwa z pierwszego tłoczenia” bywa stosowane zamiennie z „extra virgin”, ale może wprowadzać w błąd, ponieważ tłoczenie zawsze odbywa się tylko raz.

Z wytłoków można wprawdzie pozyskać więcej oleju (gorszej jakości), ale stosuje się inne metody, m.in. podgrzewanie i wymywanie rozpuszczalnikiem. Taka oliwa ma określone nazwy: sansa, pomace lub oliwa z wytłoków. Nadaje się tylko do smażenia, a przez wielu żywieniowców jest uznawana za szkodliwą.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Można mu pozazdrościć urody! A jak kiedyś wyglądał Krzysztof Ibisz?

Można mu pozazdrościć urody! A jak kiedyś wyglądał Krzysztof Ibisz?

Już od 35 złotych! Sukienki jesienne i zimowe na każdą kieszeń i od ręki

Już od 35 złotych! Sukienki jesienne i zimowe na każdą kieszeń i od ręki

Zobacz również

Odważnie, młodzieżowo i z pazurem. Bogna Sworowska zaszalała ze stylizacją

Odważnie, młodzieżowo i z pazurem. Bogna Sworowska zaszalała ze stylizacją

Jej marzeniem było stworzenie rodziny. Została jedną z najpiękniejszych aktorek

Jej marzeniem było stworzenie rodziny. Została jedną z najpiękniejszych aktorek