1 z 7
Jesteś w ciąży i nie wiesz, co możesz zjeść z wigilijnego...
fot. martinan/123RF

Jakich potraw wigilijnych nie powinna jeść kobieta ciężarna?

Jesteś w ciąży i nie wiesz, co możesz zjeść z wigilijnego stołu? Sprawdź, których świątecznych produktów lepiej unikać.

2 z 7
Ryby nie są wyłącznie źródłem cennych składników odżywczych...
fot. foodandmore/123RF

Ryby: tuńczyk, jesiotr, okoń

Ryby nie są wyłącznie źródłem cennych składników odżywczych i witamin, ale również szkodliwych substancji. Zanieczyszczenie wód powoduje, że pływające w nich ryby wchłaniają i kumulują w swoim mięsie różnorodne substancje chemiczne.

Tuńczyk, jesiotr i okoń to ryby z wysokim poziomem zanieczyszczenia rtęcią, oznacza to, że w ich mięsie zawarta jest znaczna ilość tego rakotwórczego metalu. Metylortęć z łatwością przenika przez łożysko i zwiększa ryzyko nieprawidłowego rozwoju płodu oraz poronień.

Zaobserwowano również, że u niemowląt spożywających tuńczyka z puszki wzrasta ryzyko porażenia mózgowego. Rtęć wiąże się w organizmie z hemoglobiną, co może powodować u dzieci problemy neurorozwojowe i zaburzenia funkcji poznawczych.

3 z 7
Grzyby stanowią nieodłączny element dań wigilijnych. Razem z...
fot. annapustynnikova/123RF

Potrawy ze smażonymi grzybami

Grzyby stanowią nieodłączny element dań wigilijnych. Razem z kapustą kiszoną są znakomitym farszem do pierogów czy uszek. Grzyby są również źródłem witamin z grupy B, szczególnie B2 oraz B3. Włączenie ich do diety uzupełni ją także o magnez, potas i fosfor.

Potrawy z grzybów nie są zakazane dla kobiet w ciąży, jednak należy pamiętać, że są ciężkostrawne i mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Należy również pamiętać, że grzyby powinny być kupowane ze sprawdzonego źródła, najlepiej z atestem, wystawionym przez klasyfikatora grzybów. Jeśli na opakowania nie ma oznaczenia, warto dla bezpieczeństwa zrezygnować z suszonych grzybów leśnych na rzecz pieczarek.

4 z 7
Śledzie nie pochłaniają zbyt dużych ilości metali ciężkich,...
fot. gbh007/123RF

Nadmierne ilości śledzi

Śledzie nie pochłaniają zbyt dużych ilości metali ciężkich, mogą więc być spożywane przez kobiety ciężarne oraz karmiące. Należy jednak zwracać szczególną uwagę na sposób przygotowania, a najlepiej wybierać świeżą rybę i upiec ją w piekarniku.

Natomiast marynowane śledzie zawierają znaczną ilość soli, która może wzmagać zatrzymywanie się wody w organizmie i powodować obrzęki oraz podwyższać ciśnienie tętnicze krwi. Jeśli kobieta ciężarna decyduje się zjeść śledzie, powinna przynajmniej 5 razy wymoczyć je w świeżej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes

Zobacz również

Od ślubu do rozwodu w ekspresowym tempie. Historie polskich celebrytów

Od ślubu do rozwodu w ekspresowym tempie. Historie polskich celebrytów

Jej marzeniem było stworzenie rodziny. Została jedną z najpiękniejszych aktorek

Jej marzeniem było stworzenie rodziny. Została jedną z najpiękniejszych aktorek