1 z 7
Jesteś w ciąży i nie wiesz, co możesz zjeść z wigilijnego...
fot. martinan/123RF

Jakich potraw wigilijnych nie powinna jeść kobieta ciężarna?

Jesteś w ciąży i nie wiesz, co możesz zjeść z wigilijnego stołu? Sprawdź, których świątecznych produktów lepiej unikać.

2 z 7
Ryby nie są wyłącznie źródłem cennych składników odżywczych...
fot. foodandmore/123RF

Ryby: tuńczyk, jesiotr, okoń

Ryby nie są wyłącznie źródłem cennych składników odżywczych i witamin, ale również szkodliwych substancji. Zanieczyszczenie wód powoduje, że pływające w nich ryby wchłaniają i kumulują w swoim mięsie różnorodne substancje chemiczne.

Tuńczyk, jesiotr i okoń to ryby z wysokim poziomem zanieczyszczenia rtęcią, oznacza to, że w ich mięsie zawarta jest znaczna ilość tego rakotwórczego metalu. Metylortęć z łatwością przenika przez łożysko i zwiększa ryzyko nieprawidłowego rozwoju płodu oraz poronień.

Zaobserwowano również, że u niemowląt spożywających tuńczyka z puszki wzrasta ryzyko porażenia mózgowego. Rtęć wiąże się w organizmie z hemoglobiną, co może powodować u dzieci problemy neurorozwojowe i zaburzenia funkcji poznawczych.

3 z 7
Grzyby stanowią nieodłączny element dań wigilijnych. Razem z...
fot. annapustynnikova/123RF

Potrawy ze smażonymi grzybami

Grzyby stanowią nieodłączny element dań wigilijnych. Razem z kapustą kiszoną są znakomitym farszem do pierogów czy uszek. Grzyby są również źródłem witamin z grupy B, szczególnie B2 oraz B3. Włączenie ich do diety uzupełni ją także o magnez, potas i fosfor.

Potrawy z grzybów nie są zakazane dla kobiet w ciąży, jednak należy pamiętać, że są ciężkostrawne i mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Należy również pamiętać, że grzyby powinny być kupowane ze sprawdzonego źródła, najlepiej z atestem, wystawionym przez klasyfikatora grzybów. Jeśli na opakowania nie ma oznaczenia, warto dla bezpieczeństwa zrezygnować z suszonych grzybów leśnych na rzecz pieczarek.

4 z 7
Śledzie nie pochłaniają zbyt dużych ilości metali ciężkich,...
fot. gbh007/123RF

Nadmierne ilości śledzi

Śledzie nie pochłaniają zbyt dużych ilości metali ciężkich, mogą więc być spożywane przez kobiety ciężarne oraz karmiące. Należy jednak zwracać szczególną uwagę na sposób przygotowania, a najlepiej wybierać świeżą rybę i upiec ją w piekarniku.

Natomiast marynowane śledzie zawierają znaczną ilość soli, która może wzmagać zatrzymywanie się wody w organizmie i powodować obrzęki oraz podwyższać ciśnienie tętnicze krwi. Jeśli kobieta ciężarna decyduje się zjeść śledzie, powinna przynajmniej 5 razy wymoczyć je w świeżej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Paszporty Polityki rozdane. Od niektórych kreacji ciężko oderwać wzrok!

Paszporty Polityki rozdane. Od niektórych kreacji ciężko oderwać wzrok!

Na jej widok mężczyźni szaleli! Była pierwszą żoną Bohdana Łazuki

O TYM SIĘ MÓWI
Na jej widok mężczyźni szaleli! Była pierwszą żoną Bohdana Łazuki

Rodzina, przyjaciele i fani – tłumy żegnały aktora. Pogrzeb Stanisława Tyma

Rodzina, przyjaciele i fani – tłumy żegnały aktora. Pogrzeb Stanisława Tyma

Zobacz również

Od skromnych sukienek po kreacje z wybiegów mody. Studniówka kiedyś i dzisiaj

O TYM SIĘ MÓWI
Od skromnych sukienek po kreacje z wybiegów mody. Studniówka kiedyś i dzisiaj

Błyszczące sukienki na sylwestra. Zobacz, co wybrały gwiazdy

Błyszczące sukienki na sylwestra. Zobacz, co wybrały gwiazdy