Jakich potraw wigilijnych nie powinna jeść kobieta ciężarna?
Jesteś w ciąży i nie wiesz, co możesz zjeść z wigilijnego stołu? Sprawdź, których świątecznych produktów lepiej unikać.
Ryby: tuńczyk, jesiotr, okoń
Ryby nie są wyłącznie źródłem cennych składników odżywczych i witamin, ale również szkodliwych substancji. Zanieczyszczenie wód powoduje, że pływające w nich ryby wchłaniają i kumulują w swoim mięsie różnorodne substancje chemiczne.
Tuńczyk, jesiotr i okoń to ryby z wysokim poziomem zanieczyszczenia rtęcią, oznacza to, że w ich mięsie zawarta jest znaczna ilość tego rakotwórczego metalu. Metylortęć z łatwością przenika przez łożysko i zwiększa ryzyko nieprawidłowego rozwoju płodu oraz poronień.
Zaobserwowano również, że u niemowląt spożywających tuńczyka z puszki wzrasta ryzyko porażenia mózgowego. Rtęć wiąże się w organizmie z hemoglobiną, co może powodować u dzieci problemy neurorozwojowe i zaburzenia funkcji poznawczych.
Potrawy ze smażonymi grzybami
Grzyby stanowią nieodłączny element dań wigilijnych. Razem z kapustą kiszoną są znakomitym farszem do pierogów czy uszek. Grzyby są również źródłem witamin z grupy B, szczególnie B2 oraz B3. Włączenie ich do diety uzupełni ją także o magnez, potas i fosfor.
Potrawy z grzybów nie są zakazane dla kobiet w ciąży, jednak należy pamiętać, że są ciężkostrawne i mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Należy również pamiętać, że grzyby powinny być kupowane ze sprawdzonego źródła, najlepiej z atestem, wystawionym przez klasyfikatora grzybów. Jeśli na opakowania nie ma oznaczenia, warto dla bezpieczeństwa zrezygnować z suszonych grzybów leśnych na rzecz pieczarek.
Nadmierne ilości śledzi
Śledzie nie pochłaniają zbyt dużych ilości metali ciężkich, mogą więc być spożywane przez kobiety ciężarne oraz karmiące. Należy jednak zwracać szczególną uwagę na sposób przygotowania, a najlepiej wybierać świeżą rybę i upiec ją w piekarniku.
Natomiast marynowane śledzie zawierają znaczną ilość soli, która może wzmagać zatrzymywanie się wody w organizmie i powodować obrzęki oraz podwyższać ciśnienie tętnicze krwi. Jeśli kobieta ciężarna decyduje się zjeść śledzie, powinna przynajmniej 5 razy wymoczyć je w świeżej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli.