Kuchenne Rewolucje w Malborku. Magda Gessler w Karczmie Zamczysko

Radosław Konczyński
R.K
Słynna restauratorka Magda Gessler znowu zawitała na Pomorze ze swoim programem. Tym razem przeprowadziła „Kuchenne rewolucje” w jednej z malborskich restauracji.

Karczma Zamczysko w Malborku, położona przy linii kolejowej Gdynia - Warszawa, z pięknym widokiem na zamek - to tutaj gościła w tym tygodniu Magda Gessler. „Malbork: zjawiskowa pogoda, wiatr, deszcz... Pyszne zmiany” - tak napisała liderka „Kuchennych rewolucji” na swoim profilu na Facebooku na początku pobytu w Zamczysku. A jak się skończyło? Tego nie wie nawet personel i właściciel. - To jest program. Zobaczymy, jak realizatorzy to zmontują. Emisja ma być w listopadzie lub grudniu. Dopiero się dowiemy - mówi Krzysztof Łopata, właściciel Karczmy Zamczysko.

Czytaj: "Kuchenne Rewolucje" na Pomorzu. Jakie restauracje odwiedziła Magda Gessler? [ZDJĘCIA]

KUCHENNE REWOLUCJE. MAGDA GESSLER W MALBORKU: Zmiany w Karczmie Zamczysko

Trochę trwała sama akceptacja kandydatury. Właściciel Zamczyska zgłosił się na wiosnę, ekipa realizatorska przyjechała potem na rekonesans, rozmawiała z personelem, obejrzała lokal i zakwalifikowała restaurację do programu. Termin nagrania przekładano ze względu na okres wakacyjny, aż wreszcie załoga „KR” na początku października zjawiła się w Karczmie Zamczysko.

To miejsce, które na stałe wpisało się w świadomość mieszkańców Malborka w pierwszej dekadzie XXI w., gdy przez kilka lat odbywał się tutaj Malborski Przegląd Muzyczny. Zamczysko działało sezonowo, a Krzysztof Łopata był jednym z trzech współwłaścicieli. Od ośmiu lat już sam prowadzi restaurację, zamieniając ją w lokal całoroczny. Do tej pory stawiał na kuchnię polską - w tym „rycerską”. W menu można było znaleźć jadło Krzyżaka (żeberka zapiekane w miodzie na ostro), jadło komtura (stek wieprzowy z bekonem i cebulą), jadło wielkiego mistrza (polędwica), przysmak giermka (gulasz z kaszą gryczaną) czy przysmak damy dworu (pierś nadziewana szynką i serem).

Do telewizyjnego programu Krzysztof Łopata zgłosił się po trosze dla promocji, po trosze dla zmiany oblicza miejsca. - Pani Magda ma siłę przebicia. Wiadomo też, że dobrze jest, by taki fachowiec spojrzał z boku na to, co robimy. Jasne, że mieliśmy trochę stresu i nadal mamy, bo nie wiemy, jak zostaniemy pokazani. Przez pierwsze dwa dni pani Magda „zjechała” nas trochę, ale pozostałe dwa dni w kuchni minęły przyjemnie - opowiada właściciel restauracji.

KUCHENNE REWOLUCJE. MAGDA GESSLER W MALBORKU - KIEDY EMISJA?

Jak wyglądało nagranie, tego nie wolno zdradzać przed emisją odcinka, ale ci, którzy oglądają „Kuchenne rewolucje”, mniej więcej wiedzą, czego można się spodziewać. Ocena sytuacji i „diagnoza” wydana przez Magdę Gessler, integracja personelu, ustalanie jadłospisu, przygotowywanie kolacji dla gości. Kolacja odbyła się w ubiegłą środę i ekipa telewizyjna zakończyła pracę. Właściciel i personel czekają teraz na niezapowiedzianą kontrolę znanej restauratorki.

- Nie wiemy, kiedy się zjawi. Czasem przyjeżdża po czterech, czasem po sześciu tygodniach. A to będzie najważniejszy moment, kiedy oceni, czy spełniamy jej wymagania - mówi Krzysztof Łopata. - Dopiero po emisji programu okaże się, czy żałuję, czy nie, że się zgłosiliśmy. Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku.

Magda Gessler najwyraźniej lubi rewolucjonizować kulinarne Pomorze, bo w minionych latach kilkakrotnie już gościła w naszym województwie. Zmieniała oblicze restauracji m.in. w Gdańsku, Kościerzynie, Pucku, Słupsku, Łebie, Nowym Dworze Gd.

Komentarze 5

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kotka
wiecie co ta Geslerowna to juz wymysla nie ktorzy nie maja obrotow ani kasy sa w dlugach po pachy a ta wymysla .
m
mal
Zazdrość??? żal...
T
Tomek
Jebane ścierwo jest przerzarte!!!!!
G
Graf von Habenixs
a podają tam też "zimnego Krzyżaka" z beczki albo flaszki:)
s
smakosz
zniej taka mistrzyni kuchni jak zemnie papiez !!!!!!
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet