Nie masz pomysłu na kolację, która nie tuczy? Skorzystaj z tych propozycji!
Kolacja to pełnoprawny posiłek, z którego warto nie rezygnować nawet przy odchudzaniu. Sprawdź, co można zjeść na kolację, by było lekko i zdrowo.
Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Sadzone jajko na sałatce
Jajko na kolację jest tak samo dobrym wyborem, co na śniadanie. Zapewnia porcję cennego białka, a w połączeniu z warzywami i kaszą zapewnia zbilansowany posiłek. Do jajka sadzonego pasują zdrowe produkty, takie jak sezam, paski papryki i marchewki, kiełki fasoli mung, gotowana fasolka szparagowa i kukurydza, a także kiszonki w postaci kimchi czy polskiej kapusty bądź kwaszonych ogórków.
Owsianka z dodatkami
Kremowa owsianka na mleku krowim lub sojowym, najlepiej w formie atrakcyjnej „smoothie bowl”, czyli miseczki z dodatkami jak do koktajlu, to opcja zaspokajająca głód i sycąca zmysły. Wybór owoców, orzechów, nasion i superfoods jest dowolny. My polecamy zwłaszcza awokado, które obfituje w witaminę E i tak zdrowe tłuszcze, jak w oliwie, zasobne w cynk pestki dyni oraz bogate w błonnik rozpuszczalny w wodzie nasiona chia.
Sałatka z sałatą rzymską, pomidorem i fetą
Wieczorem warto jeść jak najwięcej liści – zapewniają minimum kalorii przy maksimum objętości, a więc sycą, pozwalając oszczędzać kalorie. Warto postawić na klasyczne smaki, łącząc porwaną sałatę rzymską z pomidorem, piórkami cebuli i kostkami sera w stylu feta, najlepiej w lekkiej wersji, która zawiera zmniejszoną ilość tłuszczu (sprawdzi się też zawsze lekkie tofu). Można wtedy użyć zdrowego sosu z oliwy z oliwek extra virgin z sokiem z cytryny, octem balsamicznym, solą i pieprzem, oraz ew. odrobiną ostrej musztardy Dijon.