1 z 23
Zupa z pokrzyw to jedno ze sztandarowych dań z chwastów. Ale...
fot. latosowo.pl

Zupa z pokrzyw

Zupa z pokrzyw to jedno ze sztandarowych dań z chwastów. Ale jest ich znacznie więcej.

2 z 23
Młode pędy chmielu rosną dziko, a czasem też w ogrodach. Są...
fot. latosowo.pl

Młode pędy chmielu

Młode pędy chmielu rosną dziko, a czasem też w ogrodach. Są pyszne. W taki sam sposób można potraktować młode pędy jeżyny bezkolcowej.

Przygotowanie
Zrywamy młode pędy chmielu – długości ok. 10-15 cm (dłuższe będą łykowate). Po umyciu wkładamy je do wysokiego garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez ok. 10 minut (najlepiej pędy gotować jak szparagi – „na stojąco”, szczytami do góry). Pędy odcedzamy – i podajemy. Możemy zrobić to na kilka sposobów:
- posypane podsmażoną bułką tartą
- polane octem balsamicznym (lub sosem winegret)
- chwilę podsmażone na patelni – na oliwie, z dodatkiem czosnku.

3 z 23
Zupa z pokrzyw najlepsza jest wczesną wiosną, kiedy pokrzywy...
fot. latosowo.pl

Zupa z pokrzyw à la Latosowo

Zupa z pokrzyw najlepsza jest wczesną wiosną, kiedy pokrzywy są młode (uwaga: nie powinno się jeść pokrzyw starszych, które kwitną, za to można wykorzystać takie, które odrastają po ścięciu). Są one prawdziwą skarbnicą minerałów, witamin, no i mają znakomity smak.

Przygotowanie
Gotujemy wywar mięsny z warzywami (może być też wersja wegetariańska, na samych warzywach). Odcedzamy warzywa i mięso, a do wywaru dodajemy sporą porcję młodych szczytów pokrzyw. Zbierajmy same czubki pokrzywy – szczyt z dwoma liśćmi pod nim (niższe partie są łykowate). Pokrzyw musi ich być dużo, bo się skurczą.

Osobno blendujemy część wywaru i warzyw (z przewagą selera i pietruszki nad marchwią, bez pora). Kiedy pokrzywa ugotuje się w wywarze, ją również blendujemy, dodając sok z cytryny. Potem wszystko łączymy i dodajemy nieco kaszy manny, dla zagęszczenia. I zupa z pokrzyw gotowa. Pysznie smakuje z gotowanym na twardo jajkiem oraz smażonymi na maśle grzankami. Można też dodać kleks śmietany.

4 z 23
Podagrycznik to roślina, która w ozdobnej postaci jest...
fot. Katarzyna Laszczak

Omlet z podagrycznika

Podagrycznik to roślina, która w ozdobnej postaci jest sadzona na rabatach. Natomiast jego podstawowa odmiana to jeden z bardziej uciążliwych i szybko rozrastających się chwastów. Za to jego młode liście mają doskonały smak, kojarzący się z lukrecją, czy anyżkiem. Można je przyrządzać na wiele sposobów, np. jako dodatek do omletu.

Przygotowanie
Na początek zbieramy liście podagrycznika (najlepsze są młode i błyszczące). Myjemy je i chwilę obgotowujemy, następnie odcedzamy. Kiedy odciekną, można je trochę przesiekać.

Przygotowujemy ciasto na omlet (najlepiej z pianą z ubitych białek), dodajemy liście podagrycznika i smażymy na patelni na złotawy kolor.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Odważnie, młodzieżowo i z pazurem. Bogna Sworowska zaszalała ze stylizacją

Odważnie, młodzieżowo i z pazurem. Bogna Sworowska zaszalała ze stylizacją

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes

Zobacz również

Od ślubu do rozwodu w ekspresowym tempie. Historie polskich celebrytów

Od ślubu do rozwodu w ekspresowym tempie. Historie polskich celebrytów

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania