Oblicz swoje BMI i zobacz, w jakiej normie się mieści! Nadwaga, otyłość i niedowaga zwiększają ryzyko chorób!
Nie ma na co czekać! Oblicz swoje BMI i sprawdź, w jakiej normie się mieści.
Jak obliczyć BMI?
Nie trzeba udawać się na wizytę do dietetyka, aby obliczyć wartość BMI. W tym celu wystarczy swoją masę ciała wyrażoną w kilogramach, podzielić przez wzrost wyrażony w metrach i podniesiony do kwadratu. Brzmi skomplikowanie? Zupełnie tak nie jest!
Wzór: BMI = masa ciała (kg) / wzrost*2 (m)
Przeanalizujmy sytuację na przykładzie osoby ważącej 65 kilogramów i o wzroście 1,7 metra:
1. Najpierw trzeba pomnożyć wzrost przez siebie: 1,7 m x 1,7 m, co daje wynik 2,89 m2.
2. Teraz wystarczy masę ciała podzielić przez otrzymaną wartość: 65 kg ÷ 2,89 m = 22,49 kg/m2.
3. BMI naszej przykładowej osoby wynosi 22,49 kg/m2.
Otrzymany wynik niewiele mówi. Dlatego w następnym kroku, należy sprawdzić, w jakiej normie się mieści.
BMI < 18,5 – niedowaga
Jeśli Twoje BMI wynosi mniej niż 18,5, oznacza to, że ważysz za mało. Jeżeli jest mniejsze niż 16, wskazuje na poważne wygłodzenie, a to stan zagrażający życiu!
Wydawać się może, że im niższa masa ciała, tym lepiej dla zdrowia. Nic bardziej mylnego! Osoby z niedowagą mogą odczuwać zimno, przewlekłe zmęczenie, senność w ciągu dnia, a także niechęć do podejmowania wysiłku fizycznego. Mała ilość spożywanego pokarmu zwiększa ryzyko niedoborów witamin i składników mineralnych. Skutkiem tego jest pogorszenie stanu cery, włosów i paznokci, rośnie także ryzyko rozwoju anemii i przedwczesnej osteoporozy. Ponieważ tkanka tłuszczowa jest potrzebna do syntezy hormonów płciowych, u kobiet ze zbyt niskim jej poziomem może dojść do zaburzeń cyklu miesiączkowego oraz problemów z zajściem w ciążę.
BMI 18,5-24,9 – prawidłowa masa ciała
Świetnie! Jeśli Twoje BMI mieści się w zakresie od 18,5 do 24,9, Twoja masa ciała jest optymalna i najkorzystniejsza dla zdrowia. Ryzyko rozwoju chorób dla osób z prawidłową wagą jest najmniejsze. Prawdopodobnie poziom tkanki tłuszczowej w Twoim ciele jest odpowiedni, jednak szczegółowych informacji w tym zakresie dostarczy analiza składu ciała.
Widełki prawidłowego BMI, nieco różnią się w zależności od wieku. Dla osób od 19. do 64. roku życia prawidłowe BMI (według WHO) mieści się w zakresie od 18,5 do 24,9. Natomiast Towarzystwo Australijskie za prawidłową masę ciała u osób po 65 roku życia, proponuje BMI mieszczące się w zakresie od 24 do 30.