Dekonstrukcja kanapki
W porannym pośpiechu najłatwiej przygotować prostą kanapkę np. z żółtym serem, jednak młody umysł lubi być zaskakiwany. Warto wygospodarować chwilę dzień wcześniej, aby stworzyć od czasu do czasu coś przełamującego klasykę. Pieczywo możemy zastąpić tortillą i zrobić buritto wypełnione wędliną oraz świeżymi warzywami w asyście sosu jogurtowego. Natomiast dla zwolenników diety bezglutenowej proponujemy papier ryżowy, w który zawiniemy praktycznie wszystko. Kupujemy go w sztywnych arkuszach, wystarczy jednak na chwilę włożyć go do wody, aby stał się giętki i plastyczny. Papier ryżowy najlepiej spożywać na surowo - w takiej właśnie formie będzie najzdrowszy.
Filozofia Bento
Bento - to japońska sztuka komponowania produktów w pudełku lunchowym. Wszystko po to, aby ucztę miały nie tylko kubki smakowe, ale również... oczy. Warto zainspirować się podejściem Japończyków do posiłków na wynos i także stworzyć zbilansowany uroczy posiłek dla malucha. Nie musimy od razu układać skomplikowanych kompozycji, ale serduszko z rzodkiewki czy serowa gwiazdka na pewno zostanie doceniona nawet przez wymagające pociechy. Brak zdolności manualnych nie jest tu żadnym problemem, wystarczą foremki do ciastek, którymi możemy wykrawać cuda w szynce, serze albo chlebie.
Warstwowe przekąski w słoiku
Na dno słoika wlewamy dressing, następnie dodajemy twarde warzywa typu kukurydza, marchewka, groszek czy brokuły. Kolejną warstwą są produkty sypkie i miękkie warzywa (np. kasza, ryż, makaron, ogórki), górę słoika wypełniamy zaś liściastymi warzywami. Zwieńczeniem dania są prażone orzechy lub parmezan. Tak zapakowane składniki pozostaną świeże na dłuższy czas, zachowają swoje walory smakowe. W porze drugiego śniadania wystarczy wszystko wymieszać i gotowe. Słoikowe przekąski można komponować również na słodko np. na bazie jogurtu naturalnego z granolą, świeżymi owocami czy konfiturami.
Zdrowe fast-foody
W dni, kiedy dziecko zostaje dłużej w szkole bądź ma zajęcia sportowe, warto zadbać o bardziej kaloryczne przekąski, bogate w białko i węglowodany. - Zamiast słynnego duetu parówki z bułką pszenną wykorzystajmy wysokiej jakości, wieprzowo-drobiowe kiełbaski - doradza Monika Berger, ekspert marki Berger. - Świetnie spiszą się one w towarzystwie świeżych warzyw i bułki pełnoziarnistej. Uzupełnieniem takiej przekąski mogą być pieczone frytki z marchewek, batatów albo pietruszki. Dobrze doprawione, smakiem nie ustąpią smażonym ziemniakom z głębokiego tłuszczu - zauważa ekspert.