Ryby hodowlane
Ryby same w sobie nie są szkodliwe dla naszego zdrowia, jednak te hodowlane - już owszem. Wszystko dlatego, że zwierzęta żyjące w ogromnym stłoczeniu faszerowane są antybiotykami, pestycydami oraz innymi chemicznymi substancjami, które mogą przyczynić się do zachorowania na raka.
Szczególnie niezdrową rybą jest łosoś hodowlany. Poza metalami ciężkimi jego tłuszcz kumuluje pięć razy więcej toksyn niż jakakolwiek inna żywność.
Utwardzone oleje roślinne
Oleje roślinne są bardzo potrzebne naszemu organizmowi, ale nie wszystkie. Jak ognia należy unikać tych utwardzonych, występujących choćby w margarynie czy w produktach o długim terminie przydatności.
Tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne w procesie uwodornienia, mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Nie dość, że poddaje się je obróbce chemicznej, to jeszcze uzupełnia o substancje zmieniające smak i zapach.
Tłuszcze trans obniżają płodność i mogą być szkodliwe dla kobiet w ciąży oraz rozwijającego się dziecka. Dodatkowo sprzyjają rozwojowi raka piersi po menopauzie.
Alkohol
Przyjmuje się, że można bezpiecznie wypić jeden kieliszek wina dziennie. Przy dwóch ryzyko zachorowania na raka okrężnicy zwiększa się o 25 proc. Osoby, które piją więcej, zwiększają ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej, krtani, gardła, przełyku, piersi, jelita grubego czy wątroby.
Alkohol plasuje się tuż za tytoniem jako substancja wysoce związana z rozwojem nowotworów. Dlatego bardzo ważne jest ograniczanie spożycia alkoholu, a najlepiej całkowite zrezygnowanie z trunków.
Czerwone mięso
Czerwone mięso, w szczególności zaś smażone lub grillowane, sprzyja rozwojowi nowotworów, szczególnie okrężnicy i odbytu, a także trzustki, płuc, przełyku, żołądka, prostaty i macicy. Najbardziej niebezpieczne są przetwory mięsne (wędliny) – podwyższają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy o ok. 36 proc. przy spożyciu zaledwie 100 g dziennie.
Naukowcy odkryli, że przygotowywanie mięsa na grillu - zwłaszcza przetworzonych mięs, takich jak hot-dogi - uwalnia rakotwórcze substancje, zwane heterocyklicznymi aminami aromatycznymi. Podczas grillowania mięso zmienia swoją strukturę chemiczną i molekularną, stając się niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Szczególnie szkodliwe jest smażenie mięsa na ruszcie. Znacznie zdrowiej będzie skorzystać z silikonowych tacek.