Rozszerzanie diety niemowlaka – tych błędów unikaj!
Rozszerzanie diety niemowlaka to niełatwe zadanie zwłaszcza przy pierwszym dziecku. Każdy maluch jest jednak inny, dlatego stres związany z jego dietą może spowodować, że popełnisz błędy. Jednak nie przejmuj się i pamiętaj, że zawsze jest odpowiedni moment na ich skorygowanie.
Zobacz, jakie błędy w rozszerzaniu diety niemowlaja są popełniane najczęściej!
Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Wprowadzanie kilku nowych produktów jednocześnie
Nie podawaj jednocześnie kilku nowych produktów żywieniowych, gdyż zwiększa ryzyko alergii u niemowlęcia oraz utrudnia identyfikację ewentualnego alergenu. W przypadku wystąpienia reakcji alergicznej należy zanotować produkt, który wywołał skutki uboczne i skontaktować się z pediatrą.
Bardzo późne wprowadzenie glutenu
Unikaj zbyt wczesnego wprowadzenia glutenu (przed 4. miesiącem), oraz zbyt późnego (powyżej 7. miesiąca życia). Aktualnie trwają badania na temat stopniowego wprowadzania glutenu jeszcze podczas karmienia piersią.
Mleko krowie jako główne źródło pokarmu
To błąd! Mleko krowie nie jest odpowiednim napojem do zaspokojenia pragnienia niemowlęcia. Zawiera mniejsze ilości żelaza niż mleko matki i mieszanki mleczne. Podawanie go jako jedynego źródła mleka może prowadzić do anemii z niedoboru żelaza. Wysokie spożycie zwiększa ryzyko wystąpienia mikrokrwawień z przewodu pokarmowego. Po pierwszym roku życia zaleca się, aby stanowiło w jadłospisie nie więcej niż 500 ml dziennie.