Co można zamrozić? Więcej niż ci się wydaje! Zamiast wyrzucać jedzenie, sprawdź, co możesz przechować w zamrażalniku i wykorzystaj tę wiedzę w swojej kuchni. Zobacz więcej na kolejnych slajdach.
SUROWE MIĘSO I WĘDLINY
Mięso można mrozić, ale trzeba to robić od razu po zakupie. W końcu chodzi o to, by mrozić je jak najświeższe, a nie jak najstarsze! Najlepiej mrozić mięso surowe, a wędliny – w plasterkach. Robisz schabowe i chcesz zostawić trochę na następny raz? Zamroź je bez panierki. Mięso możesz trzymać w zamrażalniku kilka miesięcy (drób – 3, wieprzowina – 6, wołowina – 8).
GOTOWANE/PIECZONE MIĘSO
Czy można mrozić gotowane albo pieczone mięso? Lepiej przyrządzić go tyle, by nie zostało zapasu. Jeśli jednak nie chcesz go wyrzucać, a nie dasz rady zjeść do końca, to możesz je zamrozić. Pamiętaj jednak, by było pokrojone w grubsze plastry i mrożone wraz z odrobiną sosu. Ugotowane lub upieczone mięso przez mrożenie wyschnie lub stwardnieje, dlatego potrzeba mu sosu. Nie możesz też trzymać go w zamrażalniku zbyt długo – zjedz je do 2-3 tygodni.
RYBY
Czy można mrozić ryby? To pytanie może wydawać się głupie tym, którzy kupują głównie ryby mrożone. Warto jednak pamiętać o tym, że ryby można mrozić tylko, gdy są świeże. To znaczy – gdy są świeżo złowione lub gdy kupujemy w sklepie takie, które wcześniej nie były mrożone. Przed zamrożeniem, rybę należy wypatroszyć i oczyścić z łusek. W zamrażalniku może spędzić do 4 miesięcy.