Nie trzymaj tych produktów w lodówce!
Pomidory, chleb, cebula. Trzymasz je w lodówce? Błąd! To nie jest dla nich dobre miejsce. Niestety, ale mało kto przestrzega podstawowych zasad, dotyczących przechowywania owoców, warzyw czy innych produktów żywieniowych. Jeśli decydujesz się już, schować coś do lodówki, koniecznie sprawdź, czy nie ma tego na tej liście. Zazwyczaj myśli się, że lodówka gwarantuje zachowanie świeżości. Niestety, dla pewnych produktów efekt może być wręcz odwrotny. Przygotowaliśmy dla was zestawienie produktów, które najczęściej wkładamy do lodówki, a nie powinniśmy. Sprawdźcie i uniknijcie błędów!
Czytaj również: 15 warzyw i owoców, które zawierają nawięcej pestycydów
Sprawdź: Pyszne pomysły na grilla [PRZEPISY]
źródło: Agencja TVN/x-news
1. JABŁKA
Jabłka mają być soczyste i słodkie. A nie twarde, pozbawione smaku. Jeśli chcesz uniknąć tej drugiej opcji – nie wkładaj ich do lodówki!
Czytaj również: 15 warzyw i owoców, które zawierają nawięcej pestycydów
Sprawdź: Pyszne pomysły na grilla [PRZEPISY]
2. ZIOŁA
Najlepszym miejscem dla nich jest kuchenny blat, a nie lodówka! Możesz zapomnieć, jak tak naprawdę smakują. Szczególnie bazylia ma tendencję do chłonięcia zapachów innych produktów.
Czytaj również: 15 warzyw i owoców, które zawierają nawięcej pestycydów
Sprawdź: Pyszne pomysły na grilla [PRZEPISY]
3. PIECZYWO
Zdarza Wam się schować chleb do lodówki? Na przykład kupiliście za dużo i nie chcecie, aby wysechł za szybko? Myślenie, że zachowa dłużej świeżość, jest błędne. Świeże pieczywo w lodówce, szybciej wyschnie, niż się Wam wydaje.
Czytaj również: 15 warzyw i owoców, które zawierają nawięcej pestycydów
Sprawdź: Pyszne pomysły na grilla [PRZEPISY]