1 z 13
Gotowe dania, fast food i przekąski są dostępne niemal na...
fot. pacovh/pixabay.com

Tych produktów nie powinno się jeść! Oto najbardziej niezdrowe jedzenie, które warto ograniczyć, a najlepiej całkiem unikać

Gotowe dania, fast food i przekąski są dostępne niemal na każdym kroku – to sprawia, że dajemy się na nie skusić zwłaszcza wtedy, gdy nie powinniśmy, np. późnym wieczorem lub zamiast posiłku.

Sprawdź, które z niezdrowych produktów są najbardziej szkodliwe dla organizmu!

Na zdjęciu: wyrób seropodobny, który jest często dodawany do fast foodu zamiast sera. Po roztopieniu nie ciągnie się, tylko płynie, bo nie ma w nim białek mleka, a główne składniki to tłuszcz roślinny i skrobia.

2 z 13
Tradycyjne placki zawierają jedynie kukurydzę poddawaną...
fot. bhofack2/123RF

Placki tortilla

Tradycyjne placki zawierają jedynie kukurydzę poddawaną działaniu ługu lub mąkę pszenną oraz wodę. Tymczasem w składzie tortilli dostępnych w sklepach widnieją piętrowe listy składników, w tym liczne dodatki do żywności. Jeśli na dodatek taki placek ma nadzienie z tłustego mięsa i sera, a przy tym jest smażony w głębokim tłuszczu, trudno o gorsze wydanie tortilli!

Tortille warto przygotować w domu albo zastąpić bardzo cienkimi plackami pita lub nawet pizza, które również są dostępne w większych sklepach. Do środka warto zaś nałożyć jak najwięcej warzyw.

3 z 13
Zacznijmy od tego, że większość czipsów nie jest z...
fot. draghicich/123RF

Chipsy smakowe

Zacznijmy od tego, że większość czipsów nie jest z ziemniaków, tylko z mączki ziemniaczanej z dodatkiem soli i cukru. Porcja 100 g może zapewniać nawet 2 g soli, podczas gdy jej bezpieczna ilość dzienna to tylko 5 g. Na dodatek aż 30-40 proc. produktu stanowią tłuszcze. W wysokiej temperaturze smażenia część z nich ulega utlenieniu do szkodliwych związków, a ze skrobi powstaje rakotwórczy akrylamid. Do tego dołóżmy glutaminian sodu, produkty z serwatki i przetworzone składniki białkowe stosowane jako aromaty i wzmacniacze smaku, i zyskujemy niebezpieczną mieszankę.

Jeśli lubisz chipsy, wybieraj te z krojonych ziemniaków (najlepiej ze skórką) z solą i/lub ziołami, które zawierają do 1 g oraz 20-25 g tłuszczu w 100 g.

4 z 13
Powstaje z czerwonego mięsa, które jest spożywane z...
fot. Avatea77/123RF

Kiełbasa z grilla

Powstaje z czerwonego mięsa, które jest spożywane z nadmiernych porcjach, dostarczając za dużo żelaza – nadmiar zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu. Tak jak pozostałości zanieczyszczeń i leków, a na pewno sól peklowa stosowana do produkcji wędlin, w tym kiełbas. Zawiera azotyn sodu, który w układzie pokarmowym przekształca się w rakotwórcze nitrozaminy. Dodając do tego wysoki poziom sodu, oraz produkty spalania powstające w wysokiej temperaturze (na skórce i w dymie) na grillu – a także nad ogniskiem, a nawet na patelni – i uzyskujemy danie, które nawet w sezonie warto zamienić na coś innego.

Kiełbasy najlepiej jeść sporadycznie, zastępując je chudszymi wędlinami pieczonymi i daniami ze świeżego mięsa, najlepiej z przewagą tego białego z drobiu. A na ruszt warto wrzucić stek lub rybę.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes

Już od 35 złotych! Sukienki jesienne i zimowe na każdą kieszeń i od ręki

Już od 35 złotych! Sukienki jesienne i zimowe na każdą kieszeń i od ręki

Zobacz również

Od ślubu do rozwodu w ekspresowym tempie. Historie polskich celebrytów

Od ślubu do rozwodu w ekspresowym tempie. Historie polskich celebrytów

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes