Renata Pałys
"W tym roku, z uwagi na moją dziewięćdziesięciodwuletnią mamę święta będą u mnie. Tradycyjnie z białą kiełbasą, którą podaję na śniadanie, jajkami w rożnych sosach, sałatkami, wędlinami i zimnymi nóżkami. Na obiad będzie żurek i różne mięsiwa. Ze słodkości na pewno zaserwuję sernik, jabłecznik i mazurek, chociaż coraz mniej jest chętnych na słodkie" - powiedziała Renata Pałys.
Autor: Aleksandra Siudowska/AKPA
Renata Pałys
Anna Powierza
Anna Powierza prowadzi otwarty dom i chętnie celebruje wolny czas z bliskimi. Nie inaczej jest w święta, podczas których jej dom tętni życiem, śmiechem i dobrą atmosferą.
"Śniadanie zaczynamy późno, dopiero około dziewiątej, ale za to ciągnie się ono aż do wieczora. Wpadają po kolei wszyscy, bliżsi i dalsi, na chwilę albo na pół dnia, jak kto chce i lubi. Zazwyczaj każdy przynosi coś ze sobą, choć tego nie wymagam. No, może poza jajkami w skorupkach ugotowanymi na twardo. Tych zawsze mało, zwłaszcza że pasjami z Helenką i każdym chętnym bijemy się jajkami na potęgę. To zwyczaj, który pamiętam jeszcze ze świąt u moich dziadków. Wtedy uwielbiałam tę zabawę i do tej pory mi się nie zmieniło" - przyznaje aktorka.
Autor: AKPA
Anna Powierza
Anna Powierza przyznaje, że nawet w święta pilnuje diety, która jest kluczowa w przypadku insulinooporności, z którą zmaga się od lat.
"Moim popisowym daniem jest sałatka jarzynowa i makosernik. Oczywiście, bez mąki i cukru, bo nawet w święta nie odpuszczam i pilnuję tego, co jem. Szkoda mi dla chwili słabości zaprzepaścić zdrowie i wiele tygodni trzymania diety i wszystkich wyrzeczeń!" - dodaje.
Autor: AKPA