Wyciskarka do soków jest urządzeniem, którego funkcjonalności nie można nie docenić. Świeże, obfitujące w witaminy i, co równie istotne, smaczne soki to najlepszy sposób na uzupełnienie diety o cenne dla organizmu mikroelementy. Przygotowanie takiej "bomby witaminowej" jest niezwykle łatwe i bez problemu poradzi sobie z tym każda osoba, która posiada w domu wyciskarkę do owoców
Jak działa wyciskarka do soków?
Wyciskarka do soków to nic innego, jak prasa specjalnego przeznaczenia, która miażdży surowiec (w tym przypadku - owoce, warzywa lub zioła) i w ten sposób - wyciska jego zawartość.
Sercem wyciskarki do soków wolnoobrotowej jest wałek ślimakowy. Element ten wykonuje powolne obroty (zakres prędkości obrotowej najczęściej zamyka się w przedziale 40-100 obrotów na minutę), a ze względu na ukształtowanie jego powierzchni, jego ruch można porównać do ruchu żuchwy w trakcie przeżuwania. W rezultacie sok jest tłoczony na zimno (surowiec nie nagrzewa się) i nie zostaje napowietrzony. Sok, który powstaje podczas obróbki surowca, jest przecedzany przez specjalne sito. W efekcie produkt finalny zachowuje większość składników odżywczych.
Tak w przybliżeniu wygląda wytwarzanie domowego soku, jednak na szczegóły procesu wpływa przede wszystkim konstrukcja urządzenia.
Warto przeczytać
Wyciskarka do soków - rodzaje
Wyciskarki do soków mogą różnić się pod względem budowy mechanizmu wyciskania i jego umiejscowienia. Biorąc pod uwagę te aspekty konstrukcyjne, należy rozróżnić wyciskarki jedno- i dwuślimakowe oraz poziome i pionowe.
Wyciskarki jednoślimakowe występują w dwóch wariantach - poziomym i pionowym. Jak wskazuje na to sama nazwa, takie urządzenie jest wyposażone w pojedynczy wałek ślimakowy, który miażdży surowiec. W tym miejscu należy podkreślić, że modele jednoślimakowe występują w dwóch wariantach - z ostrzami i bez ostrzy. Wyciskarki zaopatrzone w ostrza działają znacznie szybciej - zanim surowiec trafi do ślimaka, zostaje poszatkowany. Niestety, szybkość jest w tym przypadku okupiona pozbawieniem soku wielu cennych składników odżywczych. Modele bez ostrzy pracują wolniej, za to pozwalają uzyskać produkt finalny o wyższej jakości.
Wyciskarki dwuślimakowe występują wyłącznie w odmianie poziomej. Takie urządzenia wykorzystują dwa wałki, które, wykonując ruch obrotowy, zazębiają się. Przekłada się to na wyższą efektywność procesu. Produkt finalny zachowuje wszystkie mikroelementy i właściwości odżywcze. Należy jednak pamiętać, że takie urządzenia są nieco bardziej wymagające w kwestii utrzymania czystości, co wynika z większej liczny elementów do mycia.
Wyciskarki poziome to najbardziej wydajna grupa urządzeń. Należy jednak wiedzieć, że są dość angażujące - nie można po prostu wrzucić surowca do zasobnika i spokojnie czekać na sok. Użytkownik musi dociskać owoce lub warzywa. Warto także podkreślić, że tego typu modele zajmują sporo miejsca, przez co mogą być nieodpowiednie do małej kuchni. Kolejnym minusem takich wyciskarek jest utrudnione utrzymanie czystości. Na szczęście, plusów jest znacznie więcej.
Poza wspomnianą wydajnością wyciskarki poziome charakteryzują się też rozbudowaną funkcjonalnością. Z ich pomocą, można przygotować coś więcej niż tylko sok - nadają się do mielenia ziaren (np. maku), mięsa, przygotowania przecierów, a jeżeli producent dołączył do zestawu odpowiednie akcesoria, także domowego makaronu.
Wyciskarki pionowe zajmują znacznie mniej miejsca na blacie, więc bez problemu skorzystają z nich także posiadacze mieszkań z małą kuchnią. Nie są tak wydajne, jak modele pionowe, ale wynagradzają to prostotą obsługi - w wielu przypadkach, takie modele wyposażone są w specjalny zasobnik na surowiec. Wystarczy umieścić w nim owoce lub warzywa, a urządzenie zajmie się całą resztą - nie ma potrzeby dociskania surowca. Kolejną zaletą takich modeli, jest łatwość czyszczenia. Dotyczy to przede wszystkim wyciskarek z funkcją płukania na biegu. Przypominamy, takie modele występują wyłącznie w wariancie jednowałkowym.
Odrębną grupę urządzeń stanowią wyciskarki do cytrusów. Tego typu urządzenia są wyposażone w specjalną głowicę, przypominającą zaokrąglony stożek, pod którą znajduje się dzbanek na sok.
Wyciskarka do soków wolnoobrotowa czy sokowirówka?
Wyciskarka do soków to niezwykle funkcjonalne urządzenie, ale czy przypadkiem nie jest powieleniem tego, co oferuje sokowirówka? Otóż nie. W obu przypadkach produktem finalnym obróbki surowca jest sok, jednak w tym miejscu kończą się wszelkie podobieństwa.
Sokowirówka jest urządzeniem tańszym niż wolnoobrotowa wyciskarka do soków, jednak nie można powiedzieć, że jest jego alternatywą. Sercem sokowirówki jest sito, wykonujące ruch obrotowy. Ścianki tego elementu są zaopatrzone w mikrootwory, a dno - w ostrza.
W trakcie pracy sito obraca się z prędkością dochodzącą do 12 tys. obrotów na minutę. W ten sposób powstaje działająca na surowiec siła odśrodkowa. Ostrza ścierają warzywa lub owoce, tworząc jednolitą masę, która następnie jest dociskana do ścianek. W ten sposób sok wydostaje się przez niewielkie otwory, a następnie - wypływa przez otwór spustowy.
Jak w tym przypadku wygląda produkt finalny? Sok z sokowirówki jest klarowny i charakteryzuje się rzadką konsystencją. Smakuje wybornie, ale nie zawiera zbyt wielu składników odżywczych. Wynika to z faktu, że sokowirówka nie wydobywa wielu substancji, które są zawarte w komórkach roślinnych. Tego typu urządzenia nie należą też do najbardziej wydajnych - część soku pozostaje w miąższu. Warto też zaznaczyć, że sok z sokowirówki musi być spożyty tuż po przygotowaniu. Dlaczego? Ponieważ w procesie jego wytwarzania, produkt zostaje mocno napowietrzony, więc ulega szybkiemu utlenianiu. Kolejna rzecz, sokowirówki nie nadają się do wyciskania warzyw liściowych, ziół i roślin liściastych. Niezbyt dobrze radzą sobie też z wyciskaniem jagód, malin, porzeczek i jeżyn.
Takich niedogodności nie stwarza wolnoobrotowa wyciskarka do soków. Uzyskiwany produkt jest gęstszy i mniej klarowny niż sok z sokowirówki, a przy okazji - zawiera znacznie więcej witamin, enzymów i składników odżywczych. Co ważne, w tym przypadku, w procesie wyciskania nie dochodzi do napowietrzenia soku, więc może być przechowywany w lodówce nawet przez 24 godziny.
Dobra wyciskarka wolnoobrotowa - czym kierować się przy podejmowaniu decyzji?
Wyciskarki do soków mogą różnić się między sobą pod względem parametrów technicznych. O ile wysokiej klasy modele, zwykle kosztują więcej od podstawowych, to cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości.
Czym zatem powinna charakteryzować się dobra wyciskarka wolnoobrotowa?
- Pierwsza rzecz, na którą warto zwrócić uwagę, to wielkość otworu wsadowego. Modele, w których element ten charakteryzuje się większą średnicą, umożliwiają obróbkę całych owoców i warzyw, a także umożliwiają wykorzystanie większej ilości posiekanego surowca w jednym cyklu pracy.
- Kolejny istotny parametr wyciskarki do soków to prędkość obrotowa wałka. Urządzenia, w których element roboczy obraca się szybciej, przygotują sok w krótszym czasie, jednak wbrew pozorom, nie tej cechy nie należy rozpatrywać w kategoriach zalety. Wolniejszy proces obróbki surowca pozwala zachować więcej cennych składników, zatem priorytetem powinna być niska prędkość obrotowa.
- Ważna jest też objętość pojemnika na sok. Jeżeli produkt finalny ma być przeznaczony do natychmiastowego spożycia przez jedną osobę, doskonale sprawdzą się modele wyposażone w mały pojemnik. Jeżeli jednak użytkownik zamierza przygotować sok dla kilkuosobowej rodziny lub przechowywać go w lodówce, dobrym pomysłem będzie zakup modelu z pojemnikiem o większej pojemności.
Przed zakupem wyciskarki do soków, warto zastanowić się, do jakich prac urządzenie będzie wykorzystywane. Jeżeli wyciskanie soku jest jedyną pozycją na liście priorytetów, doskonale sprawdzą się nawet najprostsze modele. Jeżeli jednak nabywcy zależy na dodatkowych funkcjach, lepiej wybrać rozbudowany zestaw z wieloma akcesoriami.
Ile kosztuje dobra wyciskarka do soków?
Wyciskarka do soków to bardzo przydatne urządzenie. Ile trzeba na nie wydać? Cennik otwiera kwota ok. 150 zł. W tym przypadku warto jednak pamiętać, że podstawowy model nie zaoferuje żadnych dodatkowych opcji, będzie wyposażony w silnik o niewielkiej mocy. Niektóre modele mogą też pozostawiać sporo do życzenia w kwestii jakości wykonania i zastosowanych materiałów. Całkiem niezłe wyciskarki wolnoobrotowe kosztują 400-500 zł, ale jeżeli nabywcy zależy na naprawdę dobrym urządzeniu, cena zbliży się do 1000 zł. Ceny najlepszych modeli, przekraczają granicę 2000 zł.
8 najbardziej kalorycznych owoców