Spis treści
Dzika róża – właściwości. Na jakie dolegliwości pomogą płatki dzikiej róży?
Rodzina róż liczy ponad 130 gatunków i tysiące odmian. Płatki wszystkich z nich są jadalne i mogą być używane do przygotowywania herbatek i naparów, choć warto wiedzieć, że niektóre z nich są słodsze, a inne bardziej gorzkie.
Rosa alba, Rosa centifolia, Rosa damascena i Rosa gallica to cztery gatunki, które uważane są przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) za ogólnie bezpieczne w postaci ekstrahowanej. Jednak oprócz nich wiele innych gatunków – w tym popularna w Polsce dzika róża (Rosa canina) oraz róża pomarszczona (Rosa rugosa) – wykorzystywanych jest do wytwarzania olejków, przetworów i ekstraktów.
W Polsce spotkamy 25 dziko rosnących róż, które mogą być używane zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni. Odpowiednio użyte mogą pomóc przywrócić cerze i włosom blask oraz złagodzić bóle menstruacyjne. Dzięki zawartości witamin, przede wszystkim kwasu askorbinowego, dzika róża wspomaga układ odpornościowy. Sprawdź w naszej galerii, jak wykorzystać płatki róż, aby skorzystać z ich zalet.
Tak możesz wykorzystać płatki dzikiej róży
Zobacz także:
Kiedy zbierać płatki róży i jak prawidłowo je suszyć?
Po kwiaty róży najlepiej sięgnąć z własnego ogródka lub z miejsca oddolnego od ruchliwych ulic i miast. Najbardziej aromatyczne i jędrne płatki pozyskamy wybierając się po nie wczesnym rankiem lub późnym wieczorem w suchy, słoneczny dzień. Zrywane płatki najlepiej jest zbierać do lnianego woreczka lub wiklinowego koszyka.