Jadalne rośliny ozdobne. Na to zwróć uwagę
Wśród uprawianych przez nas roślin ozdobnych całkiem sporo jest jednocześnie jadalnych. Można wykorzystywać ich kwiaty, liście, a w niektórych przypadkach – także korzenie.
Trzeba jednak zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Jeśli kupujemy roślinę, która była uprawiana jako ozdobna, nie przeznaczajmy jej od razu do konsumpcji. Wynika to z faktu, że hodowcy mogli stosować nawozy czy środki ochrony roślin, które nie są przeznaczone dla roślin spożywczych. Po zakupie takiej rośliny odczekajmy przynajmniej tygodni, zanim zaczniemy z niej korzystać. Inaczej jest w przypadku roślin z własnej uprawy, choć oczywiście tutaj sami musimy zwrócić uwagę, jakich środków używamy (wybierajmy naturalne lub ekologiczne).
Ekologiczne środki ochrony roślin. Te naturalne preparaty do oprysków zastąpią chemię
Do walki z chorobami i szkodnikami roślin warto wykorzystywać nie tylko środki chemiczne, ale i naturalne. Niektóre z nich, takie jak gnojówki roślinne, wywary i wyciągi, można przygotować samodzielni...
Warzywa też mogą być ładne!
Jest też odwrotna sytuacja, mianowicie sporo roślin uprawianych jako warzywa, wygląda po prostu pięknie. Warto czasem spojrzeć na nie inaczej i zamiast w warzywniku, posadzić między roślinami ozdobnymi.
Nie wszystko, co ładne, jest dobre
Bardzo ważną rzeczą jest też to, żeby nie pomylić roślin jadalnych i trujących. Nie wszystko, co mamy w ogrodzie nadaje się do jedzenia. Wbrew pozorom w ogrodach rośnie całkiem sporo roślin trujących. I choć są piękne, nie dajmy się skusić ich urokowi. Trującymi roślinami nie wolno też ozdabiać potraw, czy talerzy. Tu musimy wykazać się podstawową znajomością roślin!
Rośliny jadalne i ozdobne
Oto 15 roślin, które są jednocześnie ozdobne i jadalne.