Stacja TVN przyspiesza w 2021 r. start swojej wiosennej ramówki. Już 18 lutego o godz. 21.30 zaplanowano telewizyjną premierę nowego, 22. sezonu kultowego programu "Kuchenne rewolucje".
Zobacz zdjęcia z realizacji odcinków nowego, 22. sezonu "Kuchennych rewolucji". Kliknij w galerię zdjęć.
Jest dobra wiadomość dla niecierpliwych - 8 odcinków nowych "Kuchennych rewolucji" jest już dostępnych w Playerze, kolejne odcinki są tam publikowane w każdy czwartek.
Restauratorzy jeszcze bardziej niż do tej pory potrzebują pomocy Magdy Gessler
To będzie sezon inny niż wszystkie, choć i tym razem nie zabraknie dużych emocji. Obecnie, gdy coraz więcej barów i lokali zamyka lub zawiesza swoją działalność, pomoc znanej restauratorki będzie potrzebna jeszcze bardziej niż zwykle.
Jak w dobie pandemii właściciele poradzą sobie z "Kuchennymi rewolucjami"? Restauratorzy musieli odnaleźć się w nowej rzeczywistości i niełatwych warunkach pracy. W tym trudnym dla gastronomii czasie, z pomocą przychodzi jednak Magda Gessler.
W premierowych odcinkach rewolucje przejdą też:
- „Gargoły” i „Pierogarnia” w Łodzi,
- restauracja "Wielkopolanka" w Barlinku (1. odcinek)
- restauracja Sezonowa w Częstochowie (3. odcinek),
- restauracja "Gorąca patelnia" w Krakowie (5. odcinek),
- restauracja "Na okrągło" w Warszawie (6. odcinek)
- lokal w Toruniu,
- lokal w Pogorzelicy,
- pizzeria „Mąka i magia” w Zambrowie,
- lokal w Szczyrku.
Pierwszy odcinek z Barlinka, z restauracji Wielkopolanka. Wzięła 1,5 mln zł kredytu na restaurację
Pierwszym punktem na mapie będzie Barlinek, zwany niegdyś małym Berlinem. W samym centrum, na rynku przy parku, zatrzymać się można w restauracji Wielkopolanka. Lokal o bardzo długiej, jeszcze przedwojennej tradycji, pięć lat temu przejęła Olga. Wcześniej pracowała tu jako kelnerka, ale gdy właściciel postanowił sprzedać lokal, zdecydowała się skorzystać z oferty. Choć trudno nazwać okazją półtora miliona złotych kredytu, jaki zaciągnęła na własny gastronomiczny biznes.
Nie przeocz
Szybko okazało się, że z niewielkich utargów nie da się spłacać astronomicznych rat kredytu i utrzymać restauracji. Pojawiły się też zaległości w ZUS-ie i w Urzędzie Skarbowym. W tej sytuacji Olgi zupełnie nie stać na zatrudnianie kogokolwiek.
W prowadzeniu restauracji pomaga jej życiowy partner Marek. Przez swoje uzależnienie mężczyzna potrafi znikać jednak na wiele dni, zostawiając Olgę samą. Wtedy z pomocą przychodzi 15-letnia córka kobiety Daria i jej 18-letni chłopak Dominik. To właśnie nastolatka poprosiła Magdę Gessler o pomoc. Wrażliwa i niezwykle dojrzała jak na swój wiek dziewczyna wierzy, że znana restauratorka uratuje zarówno restaurację, jak i cierpiącą na depresję mamę.
"Kuchenne rewolucje" będą też w Krakowie, w restauracji Gorąca Patelnia
„Kuchenne rewolucje” zawitają też do Krakowa, gdzie mieszkańcy i turyści mają apetyt jak smok. Restaurację „Gorąca Patelnia” od Sukiennic i Rynku Głównego dzielą jedynie trzy minuty marszu.
Lokal w tak dobrym punkcie prowadzą Max i Kristina, młodzi ludzie pochodzący z Ukrainy. Zakochani do Polski przyjechali cztery lata temu, uciekając spod ogarniętego wojną Doniecka. Od tego czasu pilnie uczyli się naszego języka i ciężko pracowali siedem dni w tygodniu po kilkanaście godzin, każdy grosz odkładając na swój wymarzony gastronomiczny biznes.
Zobacz koniecznie
W „Gorącą Patelnię” włożyli na start 130 tysięcy złotych. Każdego miesiąca muszą też płacić 10 tysięcy czynszu. Niestety klientów nie widać, czasem przez cały dzień nie zajrzy tam pies z kulawą nogą. Proponowana przez właścicieli kuchnia polska nie trafiła do podniebień gości. Może para z Ukrainy nie czuje jeszcze polskich smaków? Młodzi ludzie są załamani, ale nie zamierzają się poddawać. O pomoc poprosili Magdę Gessler, która jak wiadomo potrafi czynić cuda z upadającymi restauracjami. Czy i tym razem da radę?