Mąka kokosowa – właściwości i zastosowanie. Przepisy na naleśniki z mąki kokosowej, ciasta oraz placki

Elżbieta kozłowska
Mąka kokosowa świetnie smakuje jako zamiennik mąki pszennej. Można z niej zrobić ciastka, ciasta, naleśniki i placki.
Mąka kokosowa świetnie smakuje jako zamiennik mąki pszennej. Można z niej zrobić ciastka, ciasta, naleśniki i placki. piviso Pixabay.com
Mąka kokosowa kolorem i wyglądem przypomina mąkę pszenną, jest jednak bezglutenowa. Powstaje jako produkt uboczny podczas procesu pozyskiwania oleju i mleczka. Ma charakterystyczny posmak i nie jest słodka, w związku z czym wykorzystywać ją można nie tylko do deserów.

Mąka kokosowa najczęściej sprzedawana jest w formie drobno zmielonego proszku. W sklepach można znaleźć także jej grubszą i cięższą postać. Zaliczana jest do mąk niskowęglowodanowych, rekomenduje się ją zatem osobom z zaburzoną gospodarką cukrową.

Mąka kokosowa - wartości odżywcze

Czy mąka kokosowa jest zdrowsza od pszennej? Tak, bo zawiera dużo błonnika i białka przy jednoczesnej niskiej zawartości węglowodanów. Ze względu na brak glutenu często wykorzystuje się ją jako zamiennik tradycyjnych mąk w dietach osób o szczególnych wymaganiach żywieniowych.

Mąka kokosowa zawiera dziesięciokrotnie więcej błonnika niż mąka pszenna, dzięki czemu wspomaga trawienie oraz reguluje poziom cukru i insuliny we krwi. To ważne także w profilaktyce nowotworów jelita grubego. W 100 gramach tego produktu znajdziemy 8,7 grama tłuszczów, spośród których 8 gram. stanowią tłuszcze nasycone. Z tego względu w codziennej diecie należy stosować ją rozsądnie.

Mąka kokosowa ma niski indeks glikemiczny. Jest źródłem kwasu laurowego, manganu, witaminy C.

Jak przechowywać mąkę kokosową?

Mąka kokosowa wchłania wilgoć o wiele szybciej niż inne typy mąk, aby więc nie skrócić przypadkiem jej przydatności do spożycia, należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym, najlepiej szklanym pojemniku w zaciemnionym i wolnym od wilgoci miejscu.

Przepisy z mąki kokosowej

Mąka kokosowa może być wykorzystywana w kuchni tak samo jak mąki zbożowe. Sprawdza się w słodkich wypiekach i daniach wytrawnych. Ze względu na wysoką zawartość błonnika wchłania więcej wody, podczas adaptowania przepisów należy zatem zwiększać ilość składników mokrych. Dobrze zagęszcza sosy i masy.

W przepisach kulinarnych, które zawierają mąkę pszenną, można zastosować zamiennie mąkę kokosową. Dopasowując proporcje, w miejsce jednej szklanki mąki pszennej należy użyć 1/3 szklanki mąki kokosowej. Mąka kokosowa jest dość ciężka, wskutek czego ciasta nie wyrastają mocno. Brak nadającego elastyczność glutenu powoduje, że są także bardziej suche i łamliwe. Czasami miesza się ją zatem z innymi mąkami.

Spożywanie mąki kokosowej może powodować zaparcia, wzdęcia i bóle brzucha. Przyczynę stanowi wysoka zawartość błonnika. Włączając do menu potrawy z mąki kokosowej, należy spożywać więcej płynów.

Naleśniki z mąki kokosowej

Naleśniki z mąki kokosowej najlepiej smakują z dodatkiem świeżych owoców. Do ich przygotowania potrzebne są:

  • 4 łyżki mąki kokosowej,
  • 5 dag mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • aromat waniliowy,
  • sól.

Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, dolewając na końcu mleko kokosowe. Pozostawienie płynu pozwoli kontrolować konsystencję ciasta. Naleśniki smażymy tradycyjnie na patelni natłuszczonej odrobiną oleju kokosowego lub ewentualnie klarowanego masła. Po dosmażeniu z jednej strony, przed przewróceniem trzeba unieść naleśnik drewnianą łopatką i podtrzymać nad patelnią. Dzięki temu nie powstaną pęcherzyki.

Gotowe naleśniki należy układać na talerzu i przykryć innym naczyniem. Para zostanie wchłonięta, a naleśnik zyska optymalną wilgotność.

Ciasto z mąki kokosowej

Ciasto z mąki kokosowej w podstawowej wersji jest smaczne i może być serwowane z różnymi dodatkami. Do jego przygotowania potrzebne będą:

  • 5 dag mąki kokosowej,
  • 1,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego,
  • 50 ml stopionego oleju kokosowego,
  • 4 jajka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku bez dodatku cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Białka jajek z połową cukru należy ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając sól. Resztę cukru utrzeć na puch z żółtkami. Pianę połączyć z żółtkami i dodać mleko. Dodać pozostałe składniki, miksując na małych obrotach. Blaszkę wyłożyć papierem, przelać masę, a następnie piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub posmarować stopionym olejem kokosowym i zasypać wiórkami.

Placki z mąki kokosowej

Placki z mąki kokosowej to świetny zamiennik domowych racuchów. Do ich przygotowania potrzebować będziemy:

  • 3 czubate łyżki mąki kokosowej,
  • 75 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru (może to być cukier kokosowy),
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki wystarczy razem połączyć. Z białek można wcześniej ubić pianę i wmieszać ją do masy, aby placki były bardziej puszyste. Ciasto przed smażeniem trzeba odstawić na około 5 minut, aby lekko zgęstniało. Nie powinno się jednak przedłużać tego czasu ze względu na właściwości mąki kokosowej.

Następnie można smażyć rumiane placuszki. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Ciastka z mąki kokosowej

Ciastka z mąki kokosowej podawać można dzieciom. Przy wyeliminowaniu białego cukru sprawdzą się również w diecie diabetyków.

  • 7 dag mąki kokosowej,
  • 5 dag ksylitolu,
  • 2 jajka,
  • 5-6 łyżek stopionego oleju kokosowego,
  • 5 łyżek mleka,
  • 4 łyżki suszonych jagód goji.

Wszystkie składniki ciastek wystarczy wymieszać ręką, aby powstała miękka, dość plastyczna i niezbyt krucha masa. Z tak powstałego ciasta formować kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Układać je na blaszce wyłożonej papierem, lekko spłaszczając, a następnie piec około 15-18 minut w temperaturze 180 stopni. Ciastka powinny być zrumienione, ale nie przypalone.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet