Mąka kokosowa – właściwości i zastosowanie. Przepisy na naleśniki z mąki kokosowej, ciasta oraz placki

Elżbieta kozłowska
Mąka kokosowa świetnie smakuje jako zamiennik mąki pszennej. Można z niej zrobić ciastka, ciasta, naleśniki i placki.
Mąka kokosowa świetnie smakuje jako zamiennik mąki pszennej. Można z niej zrobić ciastka, ciasta, naleśniki i placki. piviso Pixabay.com
Mąka kokosowa kolorem i wyglądem przypomina mąkę pszenną, jest jednak bezglutenowa. Powstaje jako produkt uboczny podczas procesu pozyskiwania oleju i mleczka. Ma charakterystyczny posmak i nie jest słodka, w związku z czym wykorzystywać ją można nie tylko do deserów.

Mąka kokosowa najczęściej sprzedawana jest w formie drobno zmielonego proszku. W sklepach można znaleźć także jej grubszą i cięższą postać. Zaliczana jest do mąk niskowęglowodanowych, rekomenduje się ją zatem osobom z zaburzoną gospodarką cukrową.

Mąka kokosowa - wartości odżywcze

Czy mąka kokosowa jest zdrowsza od pszennej? Tak, bo zawiera dużo błonnika i białka przy jednoczesnej niskiej zawartości węglowodanów. Ze względu na brak glutenu często wykorzystuje się ją jako zamiennik tradycyjnych mąk w dietach osób o szczególnych wymaganiach żywieniowych.

Mąka kokosowa zawiera dziesięciokrotnie więcej błonnika niż mąka pszenna, dzięki czemu wspomaga trawienie oraz reguluje poziom cukru i insuliny we krwi. To ważne także w profilaktyce nowotworów jelita grubego. W 100 gramach tego produktu znajdziemy 8,7 grama tłuszczów, spośród których 8 gram. stanowią tłuszcze nasycone. Z tego względu w codziennej diecie należy stosować ją rozsądnie.

Mąka kokosowa ma niski indeks glikemiczny. Jest źródłem kwasu laurowego, manganu, witaminy C.

Jak przechowywać mąkę kokosową?

Mąka kokosowa wchłania wilgoć o wiele szybciej niż inne typy mąk, aby więc nie skrócić przypadkiem jej przydatności do spożycia, należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym, najlepiej szklanym pojemniku w zaciemnionym i wolnym od wilgoci miejscu.

Przepisy z mąki kokosowej

Mąka kokosowa może być wykorzystywana w kuchni tak samo jak mąki zbożowe. Sprawdza się w słodkich wypiekach i daniach wytrawnych. Ze względu na wysoką zawartość błonnika wchłania więcej wody, podczas adaptowania przepisów należy zatem zwiększać ilość składników mokrych. Dobrze zagęszcza sosy i masy.

W przepisach kulinarnych, które zawierają mąkę pszenną, można zastosować zamiennie mąkę kokosową. Dopasowując proporcje, w miejsce jednej szklanki mąki pszennej należy użyć 1/3 szklanki mąki kokosowej. Mąka kokosowa jest dość ciężka, wskutek czego ciasta nie wyrastają mocno. Brak nadającego elastyczność glutenu powoduje, że są także bardziej suche i łamliwe. Czasami miesza się ją zatem z innymi mąkami.

Spożywanie mąki kokosowej może powodować zaparcia, wzdęcia i bóle brzucha. Przyczynę stanowi wysoka zawartość błonnika. Włączając do menu potrawy z mąki kokosowej, należy spożywać więcej płynów.

Naleśniki z mąki kokosowej

Naleśniki z mąki kokosowej najlepiej smakują z dodatkiem świeżych owoców. Do ich przygotowania potrzebne są:

  • 4 łyżki mąki kokosowej,
  • 5 dag mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • aromat waniliowy,
  • sól.

Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, dolewając na końcu mleko kokosowe. Pozostawienie płynu pozwoli kontrolować konsystencję ciasta. Naleśniki smażymy tradycyjnie na patelni natłuszczonej odrobiną oleju kokosowego lub ewentualnie klarowanego masła. Po dosmażeniu z jednej strony, przed przewróceniem trzeba unieść naleśnik drewnianą łopatką i podtrzymać nad patelnią. Dzięki temu nie powstaną pęcherzyki.

Gotowe naleśniki należy układać na talerzu i przykryć innym naczyniem. Para zostanie wchłonięta, a naleśnik zyska optymalną wilgotność.

Ciasto z mąki kokosowej

Ciasto z mąki kokosowej w podstawowej wersji jest smaczne i może być serwowane z różnymi dodatkami. Do jego przygotowania potrzebne będą:

  • 5 dag mąki kokosowej,
  • 1,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego,
  • 50 ml stopionego oleju kokosowego,
  • 4 jajka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku bez dodatku cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Białka jajek z połową cukru należy ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając sól. Resztę cukru utrzeć na puch z żółtkami. Pianę połączyć z żółtkami i dodać mleko. Dodać pozostałe składniki, miksując na małych obrotach. Blaszkę wyłożyć papierem, przelać masę, a następnie piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub posmarować stopionym olejem kokosowym i zasypać wiórkami.

Placki z mąki kokosowej

Placki z mąki kokosowej to świetny zamiennik domowych racuchów. Do ich przygotowania potrzebować będziemy:

  • 3 czubate łyżki mąki kokosowej,
  • 75 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru (może to być cukier kokosowy),
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki wystarczy razem połączyć. Z białek można wcześniej ubić pianę i wmieszać ją do masy, aby placki były bardziej puszyste. Ciasto przed smażeniem trzeba odstawić na około 5 minut, aby lekko zgęstniało. Nie powinno się jednak przedłużać tego czasu ze względu na właściwości mąki kokosowej.

Następnie można smażyć rumiane placuszki. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Ciastka z mąki kokosowej

Ciastka z mąki kokosowej podawać można dzieciom. Przy wyeliminowaniu białego cukru sprawdzą się również w diecie diabetyków.

  • 7 dag mąki kokosowej,
  • 5 dag ksylitolu,
  • 2 jajka,
  • 5-6 łyżek stopionego oleju kokosowego,
  • 5 łyżek mleka,
  • 4 łyżki suszonych jagód goji.

Wszystkie składniki ciastek wystarczy wymieszać ręką, aby powstała miękka, dość plastyczna i niezbyt krucha masa. Z tak powstałego ciasta formować kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Układać je na blaszce wyłożonej papierem, lekko spłaszczając, a następnie piec około 15-18 minut w temperaturze 180 stopni. Ciastka powinny być zrumienione, ale nie przypalone.

Zwierzęta też potrafią się śmiać

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie