Mąka kokosowa najczęściej sprzedawana jest w formie drobno zmielonego proszku. W sklepach można znaleźć także jej grubszą i cięższą postać. Zaliczana jest do mąk niskowęglowodanowych, rekomenduje się ją zatem osobom z zaburzoną gospodarką cukrową.
Mąka kokosowa - wartości odżywcze
Czy mąka kokosowa jest zdrowsza od pszennej? Tak, bo zawiera dużo błonnika i białka przy jednoczesnej niskiej zawartości węglowodanów. Ze względu na brak glutenu często wykorzystuje się ją jako zamiennik tradycyjnych mąk w dietach osób o szczególnych wymaganiach żywieniowych.
Mąka kokosowa zawiera dziesięciokrotnie więcej błonnika niż mąka pszenna, dzięki czemu wspomaga trawienie oraz reguluje poziom cukru i insuliny we krwi. To ważne także w profilaktyce nowotworów jelita grubego. W 100 gramach tego produktu znajdziemy 8,7 grama tłuszczów, spośród których 8 gram. stanowią tłuszcze nasycone. Z tego względu w codziennej diecie należy stosować ją rozsądnie.
Mąka kokosowa ma niski indeks glikemiczny. Jest źródłem kwasu laurowego, manganu, witaminy C.
Jak przechowywać mąkę kokosową?
Mąka kokosowa wchłania wilgoć o wiele szybciej niż inne typy mąk, aby więc nie skrócić przypadkiem jej przydatności do spożycia, należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym, najlepiej szklanym pojemniku w zaciemnionym i wolnym od wilgoci miejscu.
Przepisy z mąki kokosowej
Mąka kokosowa może być wykorzystywana w kuchni tak samo jak mąki zbożowe. Sprawdza się w słodkich wypiekach i daniach wytrawnych. Ze względu na wysoką zawartość błonnika wchłania więcej wody, podczas adaptowania przepisów należy zatem zwiększać ilość składników mokrych. Dobrze zagęszcza sosy i masy.
W przepisach kulinarnych, które zawierają mąkę pszenną, można zastosować zamiennie mąkę kokosową. Dopasowując proporcje, w miejsce jednej szklanki mąki pszennej należy użyć 1/3 szklanki mąki kokosowej. Mąka kokosowa jest dość ciężka, wskutek czego ciasta nie wyrastają mocno. Brak nadającego elastyczność glutenu powoduje, że są także bardziej suche i łamliwe. Czasami miesza się ją zatem z innymi mąkami.
Spożywanie mąki kokosowej może powodować zaparcia, wzdęcia i bóle brzucha. Przyczynę stanowi wysoka zawartość błonnika. Włączając do menu potrawy z mąki kokosowej, należy spożywać więcej płynów.
Naleśniki z mąki kokosowej
Naleśniki z mąki kokosowej najlepiej smakują z dodatkiem świeżych owoców. Do ich przygotowania potrzebne są:
- 4 łyżki mąki kokosowej,
- 5 dag mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki miodu,
- aromat waniliowy,
- sól.
Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, dolewając na końcu mleko kokosowe. Pozostawienie płynu pozwoli kontrolować konsystencję ciasta. Naleśniki smażymy tradycyjnie na patelni natłuszczonej odrobiną oleju kokosowego lub ewentualnie klarowanego masła. Po dosmażeniu z jednej strony, przed przewróceniem trzeba unieść naleśnik drewnianą łopatką i podtrzymać nad patelnią. Dzięki temu nie powstaną pęcherzyki.
Gotowe naleśniki należy układać na talerzu i przykryć innym naczyniem. Para zostanie wchłonięta, a naleśnik zyska optymalną wilgotność.
Ciasto z mąki kokosowej
Ciasto z mąki kokosowej w podstawowej wersji jest smaczne i może być serwowane z różnymi dodatkami. Do jego przygotowania potrzebne będą:
- 5 dag mąki kokosowej,
- 1,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego,
- 50 ml stopionego oleju kokosowego,
- 4 jajka,
- 6 łyżek cukru,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku bez dodatku cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka startej skórki cytrynowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli.
Białka jajek z połową cukru należy ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając sól. Resztę cukru utrzeć na puch z żółtkami. Pianę połączyć z żółtkami i dodać mleko. Dodać pozostałe składniki, miksując na małych obrotach. Blaszkę wyłożyć papierem, przelać masę, a następnie piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub posmarować stopionym olejem kokosowym i zasypać wiórkami.
Placki z mąki kokosowej
Placki z mąki kokosowej to świetny zamiennik domowych racuchów. Do ich przygotowania potrzebować będziemy:
- 3 czubate łyżki mąki kokosowej,
- 75 ml mleka,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka cukru (może to być cukier kokosowy),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki wystarczy razem połączyć. Z białek można wcześniej ubić pianę i wmieszać ją do masy, aby placki były bardziej puszyste. Ciasto przed smażeniem trzeba odstawić na około 5 minut, aby lekko zgęstniało. Nie powinno się jednak przedłużać tego czasu ze względu na właściwości mąki kokosowej.
Następnie można smażyć rumiane placuszki. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Ciastka z mąki kokosowej
Ciastka z mąki kokosowej podawać można dzieciom. Przy wyeliminowaniu białego cukru sprawdzą się również w diecie diabetyków.
- 7 dag mąki kokosowej,
- 5 dag ksylitolu,
- 2 jajka,
- 5-6 łyżek stopionego oleju kokosowego,
- 5 łyżek mleka,
- 4 łyżki suszonych jagód goji.
Wszystkie składniki ciastek wystarczy wymieszać ręką, aby powstała miękka, dość plastyczna i niezbyt krucha masa. Z tak powstałego ciasta formować kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Układać je na blaszce wyłożonej papierem, lekko spłaszczając, a następnie piec około 15-18 minut w temperaturze 180 stopni. Ciastka powinny być zrumienione, ale nie przypalone.
Kobieta
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wielki powrót Ireny Santor na salony! Wszyscy patrzyli tylko na nią | ZDJĘCIA
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!