FAST FOODY
Zawarte w fast foodach tłuszcze, cukry proste i chemiczne dodatki stanowią spore obciążenie dla naszego organizmu. Co to oznacza w praktyce? Do strawienia podobnego posiłu potrzeba wiele energii, co przekłada się na podwyższenie temperatury ciała. Obecna we wszystkich fast foodach sól, spożywana w nadmiarze, podnosi ciśnienie i potęguje uczucie ciepłoty.
MIĘSO
Białko zwierzęce jest najbardziej wymagającym składnikiem dla naszego organizmu - do jego strawienia potrzeba więcej energii niż w przypadku węglowodanów i tłuszczy. Skutkuje to podwyższoną ciepłotą organizmu - tzw. termogenezą poposiłkową.
SŁONE PRZEKĄSKI
Podobnie do fast foodów działają na nasz organizm słone przekąski. Według Światowej Organizacji Zdrowia, bezpieczny poziom spożycia soli wynosi maksymalnie 5 gramów dziennie. Już 1 dodatkowy gram soli ma działanie odwadniające.