Najważniejsze cechy diety dobrej na upał:
- Jedz lekkostrawnie.
- Unikaj dań tłustych i smażonych potraw.
- Postaw na lokalne, sezonowe warzywa i owoce.
- Unikaj dużych ilości soli i cukru.
- Nie zapominaj o nawadnianiu organizmu. W czasie upału pij nawet 1 litr wody więcej niż normalnie.
Tych dań unikaj w czasie upału
W upalne dni łaknienie w sposób naturalny spada, co jest w pełni zgodne z niższym zapotrzebowaniem kalorycznym naszego organizmu. To, o czym nie możemy zapomnieć, to przede wszystkim regularne nawadnianie.
Dlaczego płyny są tak ważne? W gorące dni nasze ciało obficie się poci. Chroni to przed przegrzewaniem, ale i sprawia, że z organizmu wydostaje się woda wraz z solami mineralnymi. Niedobór kluczowych substancji i pierwiastków może doprowadzić do zachwiana homeostazy, czyli stanu równowagi organizmu. Brzmi niepozornie, jednak efekty odwodnienia mogą być groźne w skutkach.
Czytaj także:
Dlatego też dieta na upały zakłada przede wszystkim uzupełnianie płynów. To jednak nie wystarczy, by cieszyć się dobrym samopoczuciem. Warto wiedzieć, że niektóre produkty spożywcze mogą negatywnie wpłynąć na ogólną kondycję organizmu. Złota zasada jest taka, by posiłki były proste i lekkostrawne, bez konieczności stosowania złożonej obróbki termicznej. Czego nie jeść, by nie zepsuć sobie samopoczucia latem? Zobacz w galerii.
Co warto jeść w czasie upału?
Wszystko, co nas nawodni, czyli przede wszystkim owoce i warzywa. Warto postawić na lekką kuchnię sezonową, bez zbędnego smażenia i tłuszczu.
Najlepsze posiłki i przekąski na lato:
- Chłodnik klasyczny
- Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów
- Owoce takie jak arbuz, cytrusy, ananas, czereśnie, wiśnie i truskawki
- Bób i inne warzywa sezonowe, takie jak fasolka szparagowa
- Koktajle warzywne, owocowe lub na mleku roślinnym
- Sałatki ze świeżych warzyw
- Płatki owsiane ze świeżymi owocami
- Zupy z warzyw sezonowych (botwinka, szczawiowa)
- Placki z cukinii
- Grillowane warzywa
Co z ostrymi potrawami?
Czy ostre dania to dobry pomysł na upalny dzień? Intuicyjnie można by odpowiedzieć, że niekoniecznie. W takim razie jednak dlaczego są tak chętnie spożywane przez ludzi żyjących w krajach o gorącym klimacie, takich jak Indie, Tajlandia czy Meksyk? Mieszkańcy tych obszarów wiedzą doskonale, że ostre dania zwiększają potliwość, co w efekcie prowadzi do ochłodzenia naszego organizmu. W dodatku zawarta w ostrych papryczkach kapsaicyna stymuluje mózg w obszarze odpowiedzialnym za obniżanie temperatury ciała.
Niektórzy twierdzą, że właściwości ostrych dań nie sprawdzą się w Polsce, w klimacie umiarkowanym. Czy jest tak w rzeczywistości? To już kwestia indywidualnych upodobań.
Kulinaria
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wielki powrót Ireny Santor na salony! Wszyscy patrzyli tylko na nią | ZDJĘCIA
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!