Najgorsze posiłki na upał. Czego nie jeść, by się nie przegrzać? Te dania zepsują ci samopoczucie w upalne dni

JK
Irrin0215 / Getty Images
W czasie największych upałów trudno o dobry apetyty. Skwar i duchota sprawiają, że spada nasze zapotrzebowanie kaloryczne, a wraz z nim łaknienie. Myśl o tłustym, smażonym obiedzie w upalny dzień nie jest raczej tym, co poprawi nam humor. Jakich dań i produktów unikać, by nie zepsuć sobie samopoczucia? Zobacz w galerii.

Najważniejsze cechy diety dobrej na upał:

  1. Jedz lekkostrawnie.
  2. Unikaj dań tłustych i smażonych potraw.
  3. Postaw na lokalne, sezonowe warzywa i owoce.
  4. Unikaj dużych ilości soli i cukru.
  5. Nie zapominaj o nawadnianiu organizmu. W czasie upału pij nawet 1 litr wody więcej niż normalnie.

Tych dań unikaj w czasie upału

W upalne dni łaknienie w sposób naturalny spada, co jest w pełni zgodne z niższym zapotrzebowaniem kalorycznym naszego organizmu. To, o czym nie możemy zapomnieć, to przede wszystkim regularne nawadnianie.

Dlaczego płyny są tak ważne? W gorące dni nasze ciało obficie się poci. Chroni to przed przegrzewaniem, ale i sprawia, że z organizmu wydostaje się woda wraz z solami mineralnymi. Niedobór kluczowych substancji i pierwiastków może doprowadzić do zachwiana homeostazy, czyli stanu równowagi organizmu. Brzmi niepozornie, jednak efekty odwodnienia mogą być groźne w skutkach.

Czytaj także:

Dlatego też dieta na upały zakłada przede wszystkim uzupełnianie płynów. To jednak nie wystarczy, by cieszyć się dobrym samopoczuciem. Warto wiedzieć, że niektóre produkty spożywcze mogą negatywnie wpłynąć na ogólną kondycję organizmu. Złota zasada jest taka, by posiłki były proste i lekkostrawne, bez konieczności stosowania złożonej obróbki termicznej. Czego nie jeść, by nie zepsuć sobie samopoczucia latem? Zobacz w galerii.

Co warto jeść w czasie upału?

Wszystko, co nas nawodni, czyli przede wszystkim owoce i warzywa. Warto postawić na lekką kuchnię sezonową, bez zbędnego smażenia i tłuszczu.

Najgorsze posiłki na upał. Czego nie jeść, by się nie przegrzać? Te dania zepsują ci samopoczucie w upalne dni
Maryviolet / Getty Images

Najlepsze posiłki i przekąski na lato:

  • Chłodnik klasyczny
  • Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów
  • Owoce takie jak arbuz, cytrusy, ananas, czereśnie, wiśnie i truskawki
  • Bób i inne warzywa sezonowe, takie jak fasolka szparagowa
  • Koktajle warzywne, owocowe lub na mleku roślinnym
  • Sałatki ze świeżych warzyw
  • Płatki owsiane ze świeżymi owocami
  • Zupy z warzyw sezonowych (botwinka, szczawiowa)
  • Placki z cukinii
  • Grillowane warzywa

Co z ostrymi potrawami?

Czy ostre dania to dobry pomysł na upalny dzień? Intuicyjnie można by odpowiedzieć, że niekoniecznie. W takim razie jednak dlaczego są tak chętnie spożywane przez ludzi żyjących w krajach o gorącym klimacie, takich jak Indie, Tajlandia czy Meksyk? Mieszkańcy tych obszarów wiedzą doskonale, że ostre dania zwiększają potliwość, co w efekcie prowadzi do ochłodzenia naszego organizmu. W dodatku zawarta w ostrych papryczkach kapsaicyna stymuluje mózg w obszarze odpowiedzialnym za obniżanie temperatury ciała.

Niektórzy twierdzą, że właściwości ostrych dań nie sprawdzą się w Polsce, w klimacie umiarkowanym. Czy jest tak w rzeczywistości? To już kwestia indywidualnych upodobań.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet