Co to jest niacyna?
Niacyna to rozpuszczalna w wodzie witamina, którą po raz pierwszy opisał w 1873 roku Hugo Weidel. Nazywa się ją również kwasem nikotynowym, witaminą B3 lub PP – od angielskiego zwrotu „Pellagra-Preventing”. Kwas nikotynowy jest składnikiem dwóch enzymów (NADP oraz NAD), biorących udział w licznych procesach metabolicznych, m.in. przemianie węglowodanów, tłuszczu oraz białka.
Dowiedz się więcej:
Dla kogo jest przeznaczona witamina B3?
Witamina B3 jest w medycynie stosowana głównie do leczenia pelagry lub dislipidemii – podwyższonego stężenia LDL oraz trójglicerydów w krwi, przy jednoczesnym niskim stężeniu frakcji HDL cholesterolu. Jest przeznaczona przede wszystkim dla pacjentów z pelagrą, cukrzycą typu 2 oraz zespołem metabolicznym. Ze względu na regulację profilu lipidowego może być również podawana u chorych na schorzenia układu sercowo naczyniowego, np. miażdżycę czy chorobę wieńcową. Jej zażywanie pozwala zmniejszać ryzyko udaru mózgu oraz zawału. Niacynę poleca się ponadto kobietom w ciąży, ponieważ pomaga zapobiegać poronieniom oraz wadom wrodzonym.
Niacyna, czyli witamina PP oraz jej właściwości i rola w organizmie
Niacyna jest witaminą niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania obwodowego układu nerwowego oraz pracy mózgu. Uczestniczy w procesie rozkładu oraz syntezy aminokwasów, węglowodanów oraz kwasów tłuszczowych, tworzeniu erytrocytów, a także syntezie insuliny, tyroksyny, kortyzolu oraz hormonów płciowych. Reguluje poziom cholesterolu – obniża stężenie trójglicerydów oraz frakcji LDL w surowicy krwi, a zarazem zwiększa zawartość HDL.
Witamina PP wykazuje również następujące właściwości:
- przeciwzapalne,
- przeciwutleniające,
- rozszerzające naczynia krwionośne,
- wzmagające ruchy perystaltyczne jelit,
- pobudzające wydzielanie soków żołądkowych,
- hamujące toksyczny wpływ leków oraz związków chemicznych,
- poprawiające kondycję włosów i paznokci,
- antydepresyjne.
Niacyna – zapotrzebowanie, skutki niedoboru i nadmiaru
Zalecane dobowe zapotrzebowanie na witaminę PP wynosi:
- 16 mg dla mężczyzn,
- 2-12 mg dla dzieci,
- 14 mg dla kobiet
- 17-18 mg dla kobiet w ciąży oraz karmiących matek.
Maksymalna tolerowana wartość niacyny u dorosłego człowieka jest szacowana na 35 mg na dobę.
Dowiedz się więcej:
Jakie są skutki niedoboru witaminy B3?
Niedobór niacyny wynika najczęściej z niedożywienia lub diety ubogiej w witaminę B3, alkoholizmu lub upośledzonego wchłaniania tej witaminy z przewodu pokarmowego. Głównym skutkiem niedoboru jest pelagra, czyli choroba dająca takie objawy jak m.in.:
- zapalenie skóry,
- biegunka,
- osłabienie,
- bezsenność,
- agresja,
- zaburzona koordynacja,
- zgrubienie skóry,
- otępienie,
- zapalenie jamy ustnej oraz języka,
- demencja,
- paraliż kończyn.
Niedobory witaminy PP wywołują także takie skutki jak np.:
- upośledzenie mózgu,
- zaburzenia układu trawiennego,
- choroby układu nerwowego,
- zaburzony proces glikolizy,
- spowolnienie metabolizmu i obniżona tolerancja na zimno,
- obniżenie koncentracji,
- stany lękowe,
- depresja i apatia,
- amnezja,
- stany irytacji,
- przewlekłe zmęczenie.
Niacyna – skutki nadmiaru
Niebezpieczny może być nie tylko niedobór witaminy B3, ale także jej nadmiar. Negatywne skutki obserwuje się w przypadku długotrwałego przedawkowywania niacyny, co prowadzi do takich zmian jak m.in.:
- arytmia serca,
- hiperglikemia,
- martwica wątroby,
- choroby skórne,
- wysypka,
- suchość skóry, zaczerwienienie i świąt,
- nudności,
- niestrawność,
- dna moczanowa.
Źródła niacyny, czyli jakie produkty bogate są w witaminę B3?
Niacyna znajduje się w różnych produktach żywnościowych. Sporą jej zawartością mogą pochwalić się:
- mięso i przetwory mięsne (cielęcina 6-6,5 mg/100 g, wieprzowina 3,06-7,24 mg/100 g, wołowina 3,55-6,69 mg/100 g, kurczak 2,78-12,44 mg/100 g),
- wątróbka drobiowa (9,7 mg/100 g),
- ziemniaki (1-5 mg/100 g),
- ryby (łosoś 7,5 mg/100 g, makrela 8 mg/100 g),
- soczewica (2,4 mg/100 g),
- drożdże piekarskie (8,27 mg/100 g),
- korzeń pietruszki (2,37 mg/100 g),
- pieczarki (4,81 mg/100 g).
Organizm człowieka jest również w stanie samodzielnie wytwarzać niacynę w sposób endogenny. Staje się to możliwe w procesie syntezy z tryptofanu, czyli chemicznego związku organicznego zaliczanego do grupy aminokwasów białkowych.
Kobieta
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wielki powrót Ireny Santor na salony! Wszyscy patrzyli tylko na nią | ZDJĘCIA
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!