Stanisława Sowa zmarła 14 grudnia, niespełna 3 miesiące po swoich urodzinach. Była współzałożycielką cukierni „Sowa”, która powstała w 1946 roku w Bydgoszczy. Początkowo działalność firmy skupiona była na pieczeniu chleba, a później funkcjonowała również jako cukiernia, co z powodzeniem robi do dnia dzisiejszego.
Dowiedz się więcej:
Obecni szefowie i pracownicy cukierni Sowa pożegnali Stanisławę we wzruszającym wpisie na Facebooku:
„Życie jest kruche i bywa nieprzewidywalne. Doceniajmy czas, który spędzamy z bliskimi i bądźmy wdzięczni za każdy wspólny dzień.
Wczoraj, w wieku 100 lat odeszła Stanisława Sowa – nasza założycielka. Pogrążeni w smutku, ale pełni wdzięczności, pragniemy podziękować Pani Stanisławie za jej wkład pracy w rozwój cukierni. Za zaangażowanie, zapał, cierpliwość, empatię oraz za każdą dobrą radę. Choć przepełnia nas poczucie olbrzymiej straty i pustki, Pani Stanisława już na zawsze pozostanie w naszych sercach i wspomnieniach".
Sukces cukierni Sowy w Polsce i na świecie
Początki cukierni nie były łatwe. Był to okres powojenny i początek rządów komunistycznych, które okazały się niekorzystnymi dla tych, którzy chcieli otworzyć własny biznes.
„Normy zaopatrzenia były wówczas tak niskie, że drogocenną mąkę czy cukier musieliśmy kupować w sklepie, a ponieważ takie zakupy obwarowane były licznymi ograniczeniami, kombinowaliśmy na wszelakie sposoby. Pomagali wszyscy: rodzina, przyjaciele, a czasami nawet zupełnie obcy, życzliwi ludzie. 10 sklepów, po 5 kg, to już było coś!" – wspomniała Stanisława Sowa na stronie firmowej cukierni.
Pomimo wielu przeciwności piekarnia zaczęła bardzo dobrze prosperować. Zatrudniono pracowników, a w 1962 roku firma dodatkowo zaczęła produkcję wyrobów cukierniczych. Wówczas Feliks Sowa zdobył tytuł Mistrza Cukiernictwa i powstał pierwszy tort stworzony przy wykorzystaniu tradycyjnych, rodzinnych receptur.
W 1982 roku do rodzinnej firmy dołącza syn Stanisławy i Feliksa – Adam, a następnie kolejne pokolenia. Kolejne lata, to ciągły rozwój przedsiębiorstwa, które zaczęło zatrudniać coraz więcej pracowników, a w ich ofercie pojawiały się nowe produkty. To wszystko przyczyniło się do tego, że cukiernia stała się jedną z najpopularniejszych w całym kraju i dotarła na europejskie rynki. Obecnie jej wyroby można dostać w 160 punktach sprzedaży w całej Polsce.
Marta "Mandaryna" Wiśniewska o kobiecej solidarności
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- To powinno zostać w sypialni! Coś wystawało pod kusych ciuszków Englertówny...
- Nie do wiary, jak dziś wygląda Olivier Janiak. Z amanta TVN zmienił się w tatuśka
- Agnieszka Dygant publicznie odsłania atuty. Ukrywać takie ciało to grzech!
- Córce Gessler się ulało, ujawnia PRAWDĘ o tym, jaką była matką! Bardzo GORZKIE słowa!