Nie żyje Stanisława Sowa. Współzałożycielka znanej cukierni w Polsce, zmarła w wieku 100 lat

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek
Nie żyje współzałożycielka bydgoskiej cukierni „Sowa".
Nie żyje współzałożycielka bydgoskiej cukierni „Sowa". Archiwum rodziny S. Sowy
Udostępnij:
O śmierci Stanisławy Sowy poinformowała cukiernia „Sowa” na swojej stronie internetowej słowami: „Żegnamy naszą założycielkę”. Kobieta we wrześniu świętowała swoje setne urodziny, które zbiegły się w czasie z 75-leciem firmy.

Stanisława Sowa zmarła 14 grudnia, niespełna 3 miesiące po swoich urodzinach. Była współzałożycielką cukierni „Sowa”, która powstała w 1946 roku w Bydgoszczy. Początkowo działalność firmy skupiona była na pieczeniu chleba, a później funkcjonowała również jako cukiernia, co z powodzeniem robi do dnia dzisiejszego.

Dowiedz się więcej:

Obecni szefowie i pracownicy cukierni Sowa pożegnali Stanisławę we wzruszającym wpisie na Facebooku:

„Życie jest kruche i bywa nieprzewidywalne. Doceniajmy czas, który spędzamy z bliskimi i bądźmy wdzięczni za każdy wspólny dzień.
Wczoraj, w wieku 100 lat odeszła Stanisława Sowa – nasza założycielka. Pogrążeni w smutku, ale pełni wdzięczności, pragniemy podziękować Pani Stanisławie za jej wkład pracy w rozwój cukierni. Za zaangażowanie, zapał, cierpliwość, empatię oraz za każdą dobrą radę. Choć przepełnia nas poczucie olbrzymiej straty i pustki, Pani Stanisława już na zawsze pozostanie w naszych sercach i wspomnieniach".

Sukces cukierni Sowy w Polsce i na świecie

Początki cukierni nie były łatwe. Był to okres powojenny i początek rządów komunistycznych, które okazały się niekorzystnymi dla tych, którzy chcieli otworzyć własny biznes.

„Normy zaopatrzenia były wówczas tak niskie, że drogocenną mąkę czy cukier musieliśmy kupować w sklepie, a ponieważ takie zakupy obwarowane były licznymi ograniczeniami, kombinowaliśmy na wszelakie sposoby. Pomagali wszyscy: rodzina, przyjaciele, a czasami nawet zupełnie obcy, życzliwi ludzie. 10 sklepów, po 5 kg, to już było coś!" – wspomniała Stanisława Sowa na stronie firmowej cukierni.

Pomimo wielu przeciwności piekarnia zaczęła bardzo dobrze prosperować. Zatrudniono pracowników, a w 1962 roku firma dodatkowo zaczęła produkcję wyrobów cukierniczych. Wówczas Feliks Sowa zdobył tytuł Mistrza Cukiernictwa i powstał pierwszy tort stworzony przy wykorzystaniu tradycyjnych, rodzinnych receptur.

W 1982 roku do rodzinnej firmy dołącza syn Stanisławy i Feliksa – Adam, a następnie kolejne pokolenia. Kolejne lata, to ciągły rozwój przedsiębiorstwa, które zaczęło zatrudniać coraz więcej pracowników, a w ich ofercie pojawiały się nowe produkty. To wszystko przyczyniło się do tego, że cukiernia stała się jedną z najpopularniejszych w całym kraju i dotarła na europejskie rynki. Obecnie jej wyroby można dostać w 160 punktach sprzedaży w całej Polsce.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Czy Polska jest krajem do rodzenia dzieci?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Kobiet
Dodaj ogłoszenie