Przepisy z podbiału dla zdrowia i urody. Podbiał dla zdrowych i pięknych

Agnieszka Aulich
Podbiał - jedna z pierwszych oznak wiosny. Jest dobry dla zdrowia i urody
Podbiał - jedna z pierwszych oznak wiosny. Jest dobry dla zdrowia i urody Unsplash
Jeśli byliśmy ostatnio na spacerze, na pewno zauważyliśmy charakterystyczną roślinę. Małe kwiatuszki wyróżniają się pośród powszechnej szarości żółtymi okrągłymi kwiatami. To podbiał, który jest pospolitą rośliną, popularnie traktowaną jako chwast, bo rośnie gdziekolwiek - na nieużytkach, skarpach, na łąkach i ugorach. Tymczasem okazuje się, że podbiał może być cenny dla naszego zdrowia!

Spis treści

Jak wygląda podbiał?

Jest pierwszy! Pojawienie się małych żółtych kwiatuszków oznacza, że wiosna jest już tuż, tuż. Podbiał wyrasta wczesną wiosną, hojnie obdarzając nas swoją słoneczną urodą.

Mała, pożyteczna roślinka kwitnie od połowy marca do maja. Rośnie nisko przy gruncie. Kwiaty charakteryzują się intensywnie żółtą barwą.

Po przekwitnięciu zaczynają wyrastać liście, które swoim kształtem przypominają serce. To właśnie one stanowią najważniejszy surowiec zielarski.

Jak zbierać podbiał?

Zbiera się młode liście pozbawione ogonka. Po zerwaniu, listki należy umyć i suszyć w temperaturze do 40 stopni Celsjusza. Tak przygotowane ususzone liście powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.

Do przygotowania zdrowotnego naparu może być wykorzystywany także kwiat podbiału.

Jeśli chcemy zebrać i ususzyć kwiaty podbiału, pamiętajmy, by nieproszonych gości (muszek, robaków). Jak? Kwiaty należy zanurzyć w misce z zimną woda. Po odcedzeniu surowiec suszy się tak, jak liście.

Podbiał dla zdrowia

Podbiał, mimo iż jest pospolity, zawiera duże ilości śluzów, garbników, olejków eterycznych, flawonoidów i fitosteroli. Dostarcza także soli mineralnych, cynku, manganu i potasu.

Napary z liści i kwiatów podbiału wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwbólowe oraz wykrztuśne. Zawarte w podbiale śluzy łagodzą stan zapalny dróg oddechowych, rozrzedzają wydzielinę i ułatwiają jej odkrztuszanie. To dlatego wyciągi z tej byliny tak często są podstawowym składnikiem syropów na ból gardła i kaszel.

Podbiał pomaga na:

  • zapalenie gardła i krtani,
  • angina ropna,
  • przeziębienie i grypa,
  • kaszel,
  • zapalenie oskrzeli,
  • zapalenie stawów,
  • trądzik pospolity.

Syrop z podbiału stosujemy w przypadku męczącego kaszlu, w trudnym odrywaniu się wydzieliny. Niweluje też drapanie w gardle i chrypkę. Przyjmujemy jedną łyżkę trzy razy dziennie.

Uwaga! Nie należy przesadzać ze spożywaniem wyciągów z podbiału! Podbiał zawiera senkirkinę – alkaloid, który w nadmiarze wykazuje działanie toksyczne.

Podbiał dla urody

Podbiał sprawdza się w pielęgnacji skóry i włosów. Ekstrakt z podbiału często wykorzystywany jest w naturalnych szamponach do włosów i odżywkach. W pielęgnacji włosów podbiał jest doskonałym składnikiem na walkę z łupieżem i ich przetłuszczaniem się.

Podbiał koi, nawilża, reguluje produkcję sebum.

Liście podbiału łagodzą podrażnienia skóry. Sprzyjają gojeniu się ran, odcisków, oparzeń i wyprysków.

Jest jest polecany do skóry tłustej, zaczerwienionej i na poparzenia słoneczne. Podbiał jest częstym składnikiem kosmetyków do cery zanieczyszczonej (z widocznymi zaskórnikami). Odwar z podbiału polecany jest również na zmniejszanie widoczności plam wątrobowych.

Odżywka do włosów z dodatkiem podbiału

Wystarczy wsypać do szklanki 2 łyżki listków podbiału, 1 łyżkę szałwii oraz 1 łyżkę łopianu. Zalać wrzątkiem, odstawić na 15-20 min pod przykryciem do zaparzenia. Gotowy napar trzeba przelać do butelki i przechowywać w lodówce. Wasze włosy będą Wam za to wdzięczne!

Podbiał w kuchni

Ludzie już dawno odkryli, że podbiał jest smaczny. Jeśli ktoś podróżuje, to wie, że w Rumunii przysmakiem są gołąbki w liściach podbiału.

Jak zrobić gołąbki z podbiału?

Średnie liście pozbawia się ogonków i blanszuje. Układa stroną z włoskami do góry. Teraz nadziewamy farszem: posolonym ryżem z czosnkiem, tymiankiem, orzeszkami pinii i sokiem z cytryny, doprawia solą i pieprzem. Niekiedy potrawę podaje się z ziemniakami i śmietaną, czosnkiem, oliwą, czy gałką muszkatołową.

Podbiałowe przepisy

Więcej przepisów znajdziesz tutaj: Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Sezon rowerowy już niedługo! Jaki rower wybrać?

od 16 lat

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet