Przyprawy, które wspierają zdrowie. Oto 10 dodatków o niezwykłych właściwościach
Naturalne przyprawy korzenne to nie tylko źródło związków smakowych i aromatycznych, ale też prozdrowotnych, co potwierdzono wielokrotnie w badaniach naukowych.
Sprawdź, dlaczego te 10 przypraw do potraw należy do najzdrowszych i dowiedz się, dlaczego warto sięgać po nie każdego dnia!
Zobacz kolejne slajdy, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Kmin rzymski
Nasiona rośliny spokrewnionej z pietruszką wspomagają trawienie m.in. poprzez działanie żółciopędne i zwiększające aktywność enzymów układu pokarmowego. Łagodzą dolegliwości jelitowe i reakcję organizmu na stres. Związki zawarte w kminie poprawiają profil lipidów we krwi i wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej, a w połączeniu z niskokaloryczną dietą ułatwiają odchudzanie zwłaszcza okolic brzucha.
Pieprz
Większość osób używa go codziennie. Pieprz kryje w sobie cenne właściwości związane z obecnością piperyny. Ten alkaloid o ostro-gorzkim smaku występuje obficie w otoczce ziaren pieprzu (a więc łuskany pieprz biały zawiera go dość mało). Piperyna wielokrotnie wzmacnia korzystne działanie prozdrowotne innych przypraw i składników leczniczych. Piperyna często występuje w suplementach diety m.in. razem z kurkuminą, resweratrolem czy astaksantyną. Jest też stosowana samodzielnie jako składnik wspomagający spalanie tkanki tłuszczowej.
Papryka ostra i chili
Papryka jest źródłem ochronnych dla skóry barwników karotenowych, a jej ostre odmiany zawierają alkaloid o nazwie kapsaicyna. Ma ostry smak i oprócz efektu rozgrzewającego zapewnia też działanie przeciwbólowe (co jest wykorzystywane również w plastrach naklejanych na bolące miejsca ciała), zwalcza bakterie – między innymi te powodujące wrzody żołądka, jak H. pylori, i tak jak piperyna z pieprzu wspomaga spalanie tłuszczu.