Retrowarzywa, czyli powrót do korzeni

„Retrowarzywa” to książka kulinarna ratująca od zapomnienia produkty niepozorne.
„Retrowarzywa” to książka kulinarna ratująca od zapomnienia produkty niepozorne. wydawnictwo Samo Sedno
Burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew, topinambur - brzmi egzotycznie lub archaicznie? Tymczasem wielu z nas zapomniało jak interesujące i różnorodne są to produkty.

Najnowsza książka kulinarna Pawła Łukasika, który jest technologiem żywienia i fotografa Grzegorza Targosza przypadnie do gustu nie tylko hipsterom czy weganom. "Retrowarzywa" to obszerny zbiór przepisów na smaczne i zdrowe dania ze swojskich, prostych produktów, które ostatnio odeszły do lamusa. autorzy tej książki podjęli ciekawe wyzwanie przypomnienia współczesnym czytelnikom polskie warzywa, które królowały na stołach naszych przodków. W rolach głównych występują tu burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur. Powszechnie uprawiane i jadane w przeszłości, od niedawna powoli wracają do łask blogerów kulinarnych.

Pozornie wydaje się, że to produkty staromodne, zapomniane, mało interesujące czy trudno dostępne. Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz wszystkie te stereotypy skutecznie obalają. Wspólnie opracowali 105 oryginalnych przepisów, z wykorzystaniem tych nietypowych dla współczesnej kuchni warzyw, które mogą zaskoczyć niejednego doświadczonego kucharza.

W ciekawie opracowanej książce znajdziemy takie klasyki jak pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką, golonka z jarmużową kiszoną kapustą czy miodownik z pasternakiem, ale także mnóstwo przepisów na nowatorskie dania. Wśród tych najbardziej zaskakujących jest chociażby sushi z marynowaną brukwią czy krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto. W zdecydowanej większości znajdziemy tu przepisy na dania bezmięsne. Zaskakują nie tylko pomysłowe zestawienia różnych smaków, ale także sposób przygotowania dań. Zaproponowane przepisy to interesujący powrót do korzeni polskiej kuchni, choć autorzy inspirują się także kuchnią azjatycką i włoską. Dla autorów warzywa nie są tylko dodatkiem do sałatki czy zupy. To pełnowartościowe danie główne lub niezastąpiony składnik przekąski, a nawet deseru.

Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz wspólnie wydali już monolityczną książkę "Kipi kasza". Najnowsze "Retowarzywa", które również ukazały się nakładem wydawnictwa Samo Sedno, spodobają się tym, którym zależy na zdrowym i świadomym odżywianiu się. Książka nie jest tylko zbiorem przepisów. To także porządne kompendium wiedzy na temat zapomnianych warzyw.Znajdziemy garść praktycznych informacji na temat pochodzenia, właściwości wspomnianych warzyw.

Każdy posiłek zilustrowany jest apetyczną, profesjonalną fotografią. Książka ma idealny układ - na jednej stronie zdjęcie dania, na drugiej przepis. Każde danie zawiera krótki wstęp, zaznaczono stopień trudności, czas przygotowania, rodzaj dania, liczbę porcji oraz składniki.

"Retrowarzywa" zaskakują wykorzystaniem nietypowych składników, nowatorskim podejściem do kulinarnych tradycji i różnorodnością zdjęć.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet