Weekend z Magdą Gessler i polską kuchnią w Hali Ludowej

Marcin Kaźmierczak
Od piątku w Hali Ludowej trwają targi gastronomiczno-hotelarskie Pyszna Polska. Impreza firmowana przez Magdę Gessler potrwa do niedzieli.

To pierwsza edycja targów, które gromadzą w jednym miejscu przedstawicieli branży hotelarskiej i gastronomicznej jak i producentów regionalnej, ekologicznej żywności oraz wyposażenia restauracji.

– Robimy je po to, by promować małe, ambitne miejsca i wytwórców - mówi Magda Gessler. – Naszym problemem jest to, że chwalimy i lubimy bardziej innych niż to co sami mamy do zaoferowania, a mamy tego sporo. Te targi mają to zmienić. Jesteśmy zapatrzeni w kuchnię włoską czy tajską, a to polska ma najbogatsze fusion, a więc mieszankę różnych kuchni na świecie. Składają się na nią przecież smaki kuchni rosyjskiej, włoskiej, francuskiej, austriackiej, węgierskiej, żydowskiej, a nawet tatarskiej – dodaje.

Przechadzając się pomiędzy stoiskami trafimy więc na góralskie wędlin, regionalne piwa i wina i naturalnie produkowane słodycze. Możemy także spróbować lokalnych w idealnie odwzorowanych restauracjach serwowanych przez szefów kuchni z całej Polski, nawet z Białowieży.

– Przygotowujemy wątróbkę z królika flambirowaną na rosyjskim samogonie i tatar z sarny z majonezem z borowików – mówi Sylwester Czech, jeden z szefów kuchni Restauracji Carskiej z Białowieży.

Jak podkreśla, w Polsce wreszcie zaczyna królować dziczyzna. – Na Podlasiu to bardzo dobrze znane mięso, bo mamy po nie po prostu blisko. Bardzo się cieszę, że ta moda idzie także w głąb kraju. Polska słynie przecież z dziczyzny i to jeden z naszych największych kulinarnych skarbów, tylko musimy umieć go sprzedać – twierdzi Czech.

Przez trzy dni w Hali Ludowej będzie można spotkać takich mistrzów kuchni jak Robert Sowa, Robert Poliński, czy Mikołaj Rey. O swoich kulinarnych książkach opowiedzą także Magda Gessler i aktorka Maria Pakulnis.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Weekend z Magdą Gessler i polską kuchnią w Hali Ludowej - Gazeta Wrocławska

Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet