Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
47 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Marika wróciła z przepisem na muzyczną ucztę. Album „Cykl” można zjeść
Marta „Marika” Kosakowska jest wokalistką, kompozytorką i autorką tekstów. Po 5-letniej przerwie związanej z macierzyństwem artystka wróciła na scenę z nowym...
Koktajl z awokado na wzmocnienie. Przepis na napój pełen witamin
Koktajl z awokado to szybka i prosta przekąska do wypicia w ramach drugiego śniadania lub podwieczorku. Awokado jest owocem szczególnie polecanym osobom, które...
Przez żołądek do serca, czyli kolacja na walentynki. Wypróbuj 11 dań dla zakochanych
Kolacja z okazji walentynek to najlepszy prezent, jaki możemy sprawić ukochanej osobie. Nie dość, że będzie wykonana samodzielnie, to jeszcze będzie to taki...
Billie Eilish, Rooney Mara i Jared Leto są na diecie roślinnej. Zobacz gwiazdy wege
Styczeń jest miesiącem, który dla wielu osób jest okazją do rezygnacji z mięsa i produktów odzwierzęcych w ramach akcji społecznej Veganuary (połączenie...
Wróżenie z szampana, toast tokajem i bułki szczodraki. Tak świętowano w sylwestra
Justyna Laskowska-Otwinowska, etnografka z Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie, opowiedziała nam o tradycjach towarzyszących pożegnaniu starego roku....
Ciastka na prezent na święta. Przepisy na jadalne prezenty dla przyjaciół i rodziny
Jadalne prezenty to znakomity sposób na prezent, aby okazać pamięć o drugiej osobie. Ciastka na prezent należy wcześniej upiec i ozdobnie zapakować. W sezonie...
ROZMOWA
„Nauczyłam się opiekować sobą”. Rozmowa z Martą „Mariką” Kosakowską o macierzyństwie
Marta „Marika” Kosakowska to piosenkarka, kompozytorka, autorka tekstów i książek. Do tej pory wydała 5 albumów muzycznych i współpracowała z wieloma artystami....
Popularna tłumaczka wydała książkę o historii wegetarianizmu. Impulsem była grahamka
Natalia Mętrak-Ruda, jest tłumaczką literatury anglosaskiej i włoskiej. To także dziennikarka kulinarna i doktorka kulturoznawstwa. Wiedzą na temat kulinariów...
Co na drugie śniadanie? Lunchbox do szkoły. 12 najlepszych przepisów
Co przygotować dziecku na drugie śniadanie? To pytanie zadaje sobie wielu rodziców. Ale nie tylko. Nierzadko zastanawiamy się co zabrać do pracy, aby w czasie...
Iga Świątek uwielbia włoski deser. Zobacz, co zawiera dieta mistrzyni tenisa
Iga Świątek kolejny raz udowodniła, że jest mistrzynią w swojej dziedzinie. Tenisistka 11 września 2022 wygrała US Open w Nowym Jorku. Po otrzymaniu pucharu...
Najpopularniejsze
CENEO.PL Stiga Collector 543e (2L0431008/ST2)