Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
47 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Kotlety z mortadeli jak w PRL-u. Włoski specjał znowu na czasie
Mortadela jest rodzajem wędliny, który przez czasy PRL-u zyskał niechlubną sławę. Wtedy robiono ją z gorszej jakości mięsa i polecano na obiad jako panierowane...
Sałatka z pomidorów i moreli na lato. Przepis Doroty Szelągowskiej i Gosi Molskiej
Dorota Szelągowska to popularna dziennikarka telewizyjna, która zyskała sympatię widzów, pokazując w programie „Totalne remonty Szelągowskiej” pomysły na...
Nie dla kota mleko i czekolada! Stworzyła książkę kucharską dla właścicieli kotów
Miłośnicy kotów często zastanawiają się, czym karmić swoich ulubieńców, żeby dogodzić ich podniebieniom, ale nie zaszkodzić. Agnieszka Cholewiak-Góralczyk,...
Patrz na dolne półki. Jak oszczędzać na kupowaniu jedzenia podczas inflacji?
Wzrost cen żywności daje się wielu osobom we znaki. Dodatkowo braki produktów przez zatrzymane łańcuchy dostaw i susze sprawiają, że jedzenie jest i będzie...
Anna Bardowska z „Rolnik szuka żony” pokazuje ciasto drożdżowe z owocami. Oto przepis
Zastanawiacie się, jakie ciasto zrobić na rodzinny podwieczorek? Anna Bardowska, uczestniczka 2. edycji programu „Rolnik szuka żony” i Youtuberka, podzieliła...
Odwoływanie rezerwacji i brak napiwków. Tego lepiej nie robić w restauracji
Podczas spotkań ze znajomymi w kawiarni czy restauracji często zastanawiasz się, co wypada a co nie? Masz wątpliwość, jak się zachować? Z pomocą przychodzą...
Czekoladowa owsianka Anny Lewandowskiej. Prosty przepis na zdrowe śniadanie
Anna Lewandowska, to popularna działaczka sportowa i bizneswomen. Prywatnie znamy ją jako żonę Roberta Lewandowskiego i mamę dwóch córek: Klary i Laury. Swoim...
Restauracje po „Kuchennych Rewolucjach”. Vlogerka ruszyła śladem Magdy Gessler
Zuzanna Borucka to jedna z najpopularniejszych youtuberek w Polsce. Jej kanał ma ponad milion subskrybentów, a na Instagramie obserwuje ją ponad 750 tysięcy...
Kucharka, poetka i reformatorka. Eliza Acton budziła emocje jak Ćwierczakiewiczowa
Eliza Action to znana brytyjska kucharka, której „Modern cookery for private families” należy do kanonu książek kucharskich. Już w dniu jej publikacji stała się...
Ciasto z TikToka ma 15 milionów wyświetleń. „Sugarlady” zrobiła amerykańskie ciastka
Agata Stankiewicz to współautorka dwóch książek kucharskich o pieczeniu ciast i współprowadząca program „Dziewczyny z wypiekami”, w którym towarzyszyła jej...