Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
49 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Gorąca czekolada od Fridy Kahlo, kurczak Sophii Loren. Mamy przepisy!
Książka kulinarna „Nienasycone” oddaje hołd czternastu niezwykłym kobietom oraz snuje fantazje o ulubionych przez nie potrawach. Wśród wyjątkowych postaci...
Monika Brodka będzie gotować na granicy dla uchodźców. Dołącza do Żarcia Na Kółkach
Monika Brodka to jedna z ciekawszych osobowości artystycznych w Polsce. Znana jest z zamiłowania do alternatywnej muzyki, mody oraz gotowania. „Kochane...
Roślinna kuchnia miłości. Mamy przepisy na walentynkową kolację
Nie macie pomysłu na walentynki 2022? Kolacja dla ukochanej osoby będzie idealnym prezentem. Szczególnie, jeśli sami ją przygotujecie. Mamy dla Was wegańskie,...
Bałtycki wieniec, łotewski deser i śledzie. Mamy przepisy na bałtyckie przysmaki
Kuchnia bałtycka jest nam bliska geograficznie i kulturowo. Wielu Polaków z sentymentem wspomina tę przedwojenną, która łączyła polskie i litewskie specjały....
Robią kimchi, jakiego do tej pory w Polsce nie było. Matka z córką stworzyły biznes
Do założenia własnego biznesu zmusiła je sytuacja życiowa podczas pandemii i problemy z pracą. To wtedy znajomi namówili Agnieszkę i Karolinę Walawender, mamę i...
TOP 6 książek kulinarnych idealnych na prezent. Po ich lekturze nabierzecie apetytu
Koniec roku to czas, kiedy w księgarniach mamy prawdziwy wysyp książkowych nowości. Można przebierać również w propozycjach kulinarnych, które mają intrygującą...
Prezent na prezent? Daj gryza, czyli TOP 5 książek kulinarnych dla smakoszy
W tysiąc smaków dookoła świata, czyli wielka wyprawa tropem dań dla dzieci? A może przepisy, podpowiedzi i wspomnienia kulinarne od aktorki Joanny Brodzik? Dla...
Ciasto Ani z Zielonego Wzgórza, naleśniki Mamy Muminka. TOP 8 smakołyków z książek
W dzieciństwie z zapartym tchem śledziliśmy przygody Muminków, baliśmy się Buki oraz czekaliśmy na to, co wymyślą przyjaciele ze Stumilowego Lasu. Równie...
Polka zdobyła Kulinarnego Oscara! Jej e-book to międzynarodowy hit. Zobacz przepisy
Darmowy e-book „Polski stół” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek wygrał w konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2021, nazywanym Kulinarnymi Oscarami. Książka o...