Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
49 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Kucharka, poetka i reformatorka. Eliza Acton budziła emocje jak Ćwierczakiewiczowa
Eliza Action to znana brytyjska kucharka, której „Modern cookery for private families” należy do kanonu książek kucharskich. Już w dniu jej publikacji stała się...
Ciasto z TikToka ma 15 milionów wyświetleń. „Sugarlady” zrobiła amerykańskie ciastka
Agata Stankiewicz to współautorka dwóch książek kucharskich o pieczeniu ciast i współprowadząca program „Dziewczyny z wypiekami”, w którym towarzyszyła jej...
Mistrzyni Polski baristów. Ona parzy najlepszą kawę w kraju, teraz chce podbić świat
Natalia Kwiatkowska z Olsztyna to zwyciężczyni Mistrzostw Polski baristów kawowych, w których od dwóch lat jest niepokonana. Apetyt ma jednak znacznie większy....
Przyjęcie komunijne w domu czy restauracji? Ile zapłacimy u Magdy Gessler?
Zbliża się komunia 2022. Wiele osób już musiało rozstrzygnąć kwestię: przyjęcie komunijne w domu czy restauracji? Miejsca w lokalach są bowiem zajęte nawet na...
Jak zrobić domową nutellę?
Lubisz Nutellę, ale dbasz o zdrowie i figurę? Jeśli tak, z pewnością pokochasz nasz przepis na zdrowszy odpowiednik tego popularnego kremu. Podpowiadamy, jak...
Wege Siostry tworzą sery z nerkowców po polsku. Pyszny start-up nie tylko dla wegan
Pomysł na rozpoczęcie produkcji wegańskiego zamiennika nabiału narodził się po powrocie z Australii. Zuzanna Rzymanek pracowała tam w gastronomii. W Polsce...
Wyśmienita pieczeń z soczewicy na Wielkanoc. Wegan Nerd poleca przepis
Alicja Rokicka to jedna z popularniejszych blogerek kulinarnych w Polsce, wyspecjalizowanych w kuchni wegańskiej. Z zapałem tworzy blog Wegan Nerd, a także...
Kosmiczne torty z Instagrama jak dzieła sztuki. Najciekawsze profile z wypiekami
Te torty to prawdziwe dzieła sztuki. Prezentujemy najciekawsze i najpopularniejsze profile na Instagramie z artystycznymi wypiekami. Wiele z nich przybiera...
TOP 7 blogów wege, które warto znać! Dzięki tym blogerom uzależnisz się od tofu
Kuchnie wegetariańska i wegańska stają się coraz bardziej popularne. Składniki do wyczarowania roślinnych dań są łatwo dostępne. Zebraliśmy listę TOP 7 blogów,...
Bezy z makaronem i bułki czosnkowe. Olia Hercules gotuje dla Ukrainy
Olia Hercules to Ukrainka mieszkająca w Londynie. Jej książki poświęcone między innymi kuchni ukraińskiej okazały się fenomenem wydawniczym. Aktualnie autorka...