W skórcie
SugarLady wypróbowała przepis z TikToka na chocolate chips cookies
TikTok to platforma społecznościowa, która szturmem zyskuje popularność nie tylko wśród nastolatków. Krótkie nagrania tworzone w rytm muzyki lub z komentarzem autora filmiku potrafią motywować do działania. Na TikToku przepisy i nagrania kulinarnych eksperymentów stanowią sporą część zamieszczanych treści. Wśród nich popularność zyskał przepis na ciasto w stylu chocolate chips cookies zamieszczony przez użytkowniczkę wickdconfections. Przepis zyskał ponad 4 miliony polubieni i został udostępniony ponad 27 tysięcy razy. Agata Stankiewicz wypróbowała go zrobić na swoim kanale na Youtube.
Ten przepis znalazłam na TikToku. Ma 15 milionów wyświetleń i bazuje na przepisie na chocolate chips cookie. Będziemy je piec w formie ciasta, więc turbo mnie zaciekawił. Stwierdziłam, że zrobię go na kanale [...] – wprowadziła Agata Stankiewicz.
Ciasto chocolate chips cookies – przepis na podwieczorek
Składniki:
- 170 g masła
- 133 g cukru
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 270 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 garści gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Agata Stankiewicz podgrzewała masło aż do uzyskania wyraźnego brązowego koloru, a następnie przelała go do szklanej miski.
- Agata Stankiewicz wymieszała trzy rodzaje cukrów: brązowego, białego i waniliowego. Zamiast cukru z wanilią poleciła ekstrakt z wanilii.
- Mieszankę cukrów dodała do rozpuszczonego masła i dodała 2 duże jajka.
- Wszystkie składniki zostały dokładnie wymieszane przez „Sugarlady”.
- Mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia dodała do mąki pszennej.
- Suche składniki wsypała do masy maślanej.
- Do dokładnie wymieszanej masy dorzuciła groszki czekoladowe. Doradziła, że można też użyć posiekanej czekolady w kostkach.
- Agata Stankiewicz ciasto przelała do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu rozsypała garść groszków czekoladowych i ułożyła kostki czekolady.
- Ciasto wstawiła do piekarnika nagrzanego do 175°C w opcji grzania góra-dół i piekła przez 35 minut.
Jest trochę surowawe. Jak chocolate chips w środku. Takie à la zakalcowate. To jest ich charakterystyka. Powiem wam, że wygląda najs (od angielskiego słowa – miło, ładnie – przyp.red.). Jest jeszcze ciepłe, ale o to w nich chodzi, że czekolada jeszcze się tu rozpływa – dodała.
Komentarze internautów dotyczących chocolate chips cookies
Przepis Agaty Stankiewicz na chocolate chips cookies „SugarLady” wywołał falę komentarzy. Niektórzy dziękowali za doprecyzowanie składników, temperatury pieczenia, czasie pieczenia i wielkości użytej blachy. To ważne w szczególności, gdy niektóre przepisy na TikToku można traktować jako inspirację do gotowania.
Pani Justyna zauważyła, że ciasto to piękny zakalec. Inna obserwatorka wyraziła obawy, że brązowienie masła skończy się u niej przypaleniem.
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Zobacz inne tematy ze Strony Kuchni: