Spis treści
Uwielbiamy świętować karnawał, a tłusty czwartek to idealne momenty, żeby zrobić wyśmienity chrust w zdrowszej wersji. Faworki pieczone w piekarniku są łatwe do przygotowania i przepysznie smakują. Wystarczy odrobina wolnego czasu, szczypta chęci oraz kilka kuchennych akcesoriów i składników, żeby upiec smakowite faworki w wersji fit.
Najlepsze przepis na faworki. Jak zrobić faworki z piekarnika na tłusty czwartek?
Przygotujmy następujące akcesoria:
- bawełnianą ściereczkę,
- drewniany wałek do ciasta,
- dużą miskę lub robota z misą,
- sitko do przesiania mąki,
- papier do pieczenia,
- folię spożywczą,
- dużą formę do pieczenia w piekarniku,
- paterę lub dwa dekoracyjne talerze na gotowe faworki.
Za moment świętujemy tłusty czwartek i ostatki. Zobacz, kiedy kończy się karnawał
Karnawał w tym roku jest wyjątkowo krótki. Sprawdź, kiedy obchodzimy tłusty czwartek i Środę Popielcową w 2024. Dowiedz się, jaką historię ma karnawał i dlaczego świętowano mięsopust. Jak najszybciej...
Niezbędne składniki na chrupiący chrust z piekarnika:
- 250 gram mąki tortowej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego,
- 3 czubate łyżki schłodzonej kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu,
- 3 żółtka jaj w rozmiarze L (z wolnego wybiegu),
- 1 łyżka zimnego masła,
- 1 łyżka octu,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania upieczonych faworków.
Jak zrobić faworki z piekarnika na tłusty czwartek? Te wskazówki sprawią, że chruściki będą pyszne i chrupiące
W dużej misce łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy żółtka jaj, schłodzoną śmietanę lub jogurt grecki, ocet oraz zimne, poszatkowane masło. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub z pomocą robota kuchennego. Gdy masa stanie się jednolita, formujemy z niej kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 3-4 godziny.
Modne i pomysłowe gadżety do kuchni. Sprawdź, jak możesz ułatwić sobie gotowanie
Nowoczesne kuchenne gadżety znacznie ułatwiają i przyspieszają przygotowywanie potraw. W sklepach dostępnych jest też wiele funkcjonalnych akcesoriów, które po złożeniu zajmą w kuchennej szafce niewie...
Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki, zdejmujemy folię i uderzamy w ciasto drewnianym wałkiem na stolnicy lub blacie (nawet kilkanaście razy w różnych miejscach). W kolejnym kroku posypujemy stolnicę delikatnie mąką i rozwałkowujemy mocno ciasto na grubość kilku milimetrów. Porcje ciasta, które czekają na wałkowanie, warto przykryć bawełnianą ściereczką, żeby nie wysychały. Nożem wycinamy podłużne kilkunastocentymetrowe pasy o szerokości ok. 3-4 cm, na każdym robimy na środku nacięcie, żeby przewlec przez nie jeden koniec paska ciasta i uformować faworka.
Wskazówka: Ciasto na faworki warto mocno „obić” wałkiem, żeby podczas pieczenia powstały bąble powietrza identyczne, jak w czasie tradycyjnego smażenia faworków. Pamiętajmy też, że ciasto trzeba cienko rozwałkować, bo wtedy chrust będzie chrupiący. Podczas wałkowania posypujmy ciasto minimalną ilością mąki. Jeśli przesadzimy z jej ilością w czasie rozwałkowywania ciasta, to faworki będą twarde.
W jakiej temperaturze piec faworki w piekarniku? Chrust w zdrowszej wersji
Uformowane faworki rozłóżmy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzejmy piekarnik do temperatury 170-180℃ (górna i dolna grzałka). Pieczmy chrust bez przykrycia przez ok. 10 minut do momentu, aż zrobią się rumiane. Po wyjęciu z piekarnika poczekajmy, aż przestygną i przełóżmy na duży talerz lub paterę. Smacznego!
Przepis na pączki smażone i z piekarnika. Tak zrobisz pączki serowe i ziemniaczane
Przepis na pączki to niezbędnik każdego miłośnika gotowania i słodkości. W czasie karnawału i tłustego czwartku warto wykonać nie tylko klasyczne pączki, ale również przygotować pączki serowe i z ziem...
Nie wszyscy są fanami pieczonych faworków. Niektórzy twierdzą, że są bardziej suche od tych klasycznych. Warto jednak wypróbować tę zdrowszą wersję chrustu, bo jest równie chrupiąca i zdecydowanie mniej kaloryczna. Faworki pieczone w piekarniku smakują wyśmienicie, gdy je lekko oprószymy cukrem pudrem, tuż po wyjęciu z piekarnika. To idealna wersja chrustu dla osób, którym nie służą potrawy w wersji smażonej i wszystkich miłośników zdrowej diety.
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Znaleźliśmy drugą żonę Solorza! Zaszyła się w Afryce | TYLKO U NAS ZDJĘCIA
- Mąż Bosackiej nie ma romansu! Czy ma szansę wrócić? Stanowcza odpowiedź gwiazdy
- Zwykli ludzie nie mają tam wstępu. Tak Górniak nosi się po strefie dla VIP-ów
- Jurksztowicz i Dębski usłyszeli wyrok sądu. Dostali rozwód, ale to nie koniec wojny