Genialny przepis na faworki bez smażenia. Pyszny chrust na tłusty czwartek. Faworki jak u babci to hit na karnawał 2024

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Wideo
od 16 lat
Jak zrobić faworki z piekarnika na tłusty czwartek? Podsuwamy najlepszy przepis na chrust. Chrupiące faworki bez smażenia w głębokim tłuszczu to świetny pomysł na mniej kaloryczną wersję tych przepysznych karnawałowych słodkości. Podpowiadamy, jak szybko i łatwo upiec wyśmienity chrust w piekarniku. Poznaj sprawdzony przepis na faworki.

Spis treści

Uwielbiamy świętować karnawał, a tłusty czwartek to idealne momenty, żeby zrobić wyśmienity chrust w zdrowszej wersji. Faworki pieczone w piekarniku są łatwe do przygotowania i przepysznie smakują. Wystarczy odrobina wolnego czasu, szczypta chęci oraz kilka kuchennych akcesoriów i składników, żeby upiec smakowite faworki w wersji fit.

Pyszne zdrowe domowe faworki - przepis
Oto babciny przepis na faworki z piekarnika. Tym chrustem zachwycisz domowników i gości. shaiith/123RF.com

Najlepsze przepis na faworki. Jak zrobić faworki z piekarnika na tłusty czwartek?

Przygotujmy następujące akcesoria:

  • bawełnianą ściereczkę,
  • drewniany wałek do ciasta,
  • dużą miskę lub robota z misą,
  • sitko do przesiania mąki,
  • papier do pieczenia,
  • folię spożywczą,
  • dużą formę do pieczenia w piekarniku,
  • paterę lub dwa dekoracyjne talerze na gotowe faworki.
Za moment świętujemy tłusty czwartek i ostatki. Zobacz, kiedy kończy się karnawał

Za moment świętujemy tłusty czwartek i ostatki. Zobacz, kiedy kończy się karnawał

Karnawał w tym roku jest wyjątkowo krótki. Sprawdź, kiedy obchodzimy tłusty czwartek i Środę Popielcową w 2024. Dowiedz się, jaką historię ma karnawał i dlaczego świętowano mięsopust. Jak najszybciej...

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska

Niezbędne składniki na chrupiący chrust z piekarnika:

  • 250 gram mąki tortowej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 czubate łyżki schłodzonej kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu,
  • 3 żółtka jaj w rozmiarze L (z wolnego wybiegu),
  • 1 łyżka zimnego masła,
  • 1 łyżka octu,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania upieczonych faworków.

Jak zrobić faworki z piekarnika na tłusty czwartek? Te wskazówki sprawią, że chruściki będą pyszne i chrupiące

W dużej misce łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy żółtka jaj, schłodzoną śmietanę lub jogurt grecki, ocet oraz zimne, poszatkowane masło. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub z pomocą robota kuchennego. Gdy masa stanie się jednolita, formujemy z niej kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 3-4 godziny.

Modne i pomysłowe gadżety do kuchni. Sprawdź, jak możesz ułatwić sobie gotowanie

Modne i pomysłowe gadżety do kuchni. Sprawdź, jak możesz ułatwić sobie gotowanie

Nowoczesne kuchenne gadżety znacznie ułatwiają i przyspieszają przygotowywanie potraw. W sklepach dostępnych jest też wiele funkcjonalnych akcesoriów, które po złożeniu zajmą w kuchennej szafce niewie...

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska

Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki, zdejmujemy folię i uderzamy w ciasto drewnianym wałkiem na stolnicy lub blacie (nawet kilkanaście razy w różnych miejscach). W kolejnym kroku posypujemy stolnicę delikatnie mąką i rozwałkowujemy mocno ciasto na grubość kilku milimetrów. Porcje ciasta, które czekają na wałkowanie, warto przykryć bawełnianą ściereczką, żeby nie wysychały. Nożem wycinamy podłużne kilkunastocentymetrowe pasy o szerokości ok. 3-4 cm, na każdym robimy na środku nacięcie, żeby przewlec przez nie jeden koniec paska ciasta i uformować faworka.

Wskazówka: Ciasto na faworki warto mocno „obić” wałkiem, żeby podczas pieczenia powstały bąble powietrza identyczne, jak w czasie tradycyjnego smażenia faworków. Pamiętajmy też, że ciasto trzeba cienko rozwałkować, bo wtedy chrust będzie chrupiący. Podczas wałkowania posypujmy ciasto minimalną ilością mąki. Jeśli przesadzimy z jej ilością w czasie rozwałkowywania ciasta, to faworki będą twarde.

W jakiej temperaturze piec faworki w piekarniku? Chrust w zdrowszej wersji

Uformowane faworki rozłóżmy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzejmy piekarnik do temperatury 170-180℃ (górna i dolna grzałka). Pieczmy chrust bez przykrycia przez ok. 10 minut do momentu, aż zrobią się rumiane. Po wyjęciu z piekarnika poczekajmy, aż przestygną i przełóżmy na duży talerz lub paterę. Smacznego!

Przepis na pączki smażone i z piekarnika. Tak zrobisz pączki serowe i ziemniaczane

Przepis na pączki smażone i z piekarnika. Tak zrobisz pączki serowe i ziemniaczane

Przepis na pączki to niezbędnik każdego miłośnika gotowania i słodkości. W czasie karnawału i tłustego czwartku warto wykonać nie tylko klasyczne pączki, ale również przygotować pączki serowe i z ziem...

Sławomir Bobbe
Sławomir Bobbe

Nie wszyscy są fanami pieczonych faworków. Niektórzy twierdzą, że są bardziej suche od tych klasycznych. Warto jednak wypróbować tę zdrowszą wersję chrustu, bo jest równie chrupiąca i zdecydowanie mniej kaloryczna. Faworki pieczone w piekarniku smakują wyśmienicie, gdy je lekko oprószymy cukrem pudrem, tuż po wyjęciu z piekarnika. To idealna wersja chrustu dla osób, którym nie służą potrawy w wersji smażonej i wszystkich miłośników zdrowej diety.

Polecjaka Google News - RegioDom

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Dużo fajnych pomysłów na fit desery mam z Dietatu. Do diety dostaje się gratis przepisy na słodycze, które można jeść na diecie :)
P
Pati55
Robię tylko taki! Mają dużo mniej tłuszczu, więc są zdrowsze. Lubię je jako przekąski do perły bezalkoholowej.
W
Wera
Moja babcia od zawsze takie robi :D Uwielbiam je
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet