W skrócie
Anna Hurning na co dzień mieszka w Szczecinie. Zainteresowała się prowadzeniem bloga i promowaniem kuchni polskiej, aby zebrać ją w jednym miejscu dla swojej córki. Wynikiem jej pracy jest też kanał YouTube i książka kucharska przeplatana rodzinnymi opowieściami.
Przedstawiamy przepis na chłodnik z buraków Anny Hurning. Przepis został przetłumaczony z języka angielskiego. W oryginale kierowany jest do osób mieszkających poza granicami Polski, które chcą bliżej poznać kulturę i kuchnię polską.
W galerii możesz zobaczyć zdjęcia związane z przepisem na chłodnik z buraków
Przepis na chłodnik z buraków
Liczba porcji dla 3-4 osób,
Czas przygotowania: 10 minut + godzina na pieczenie buraków + chłodzenie w lodówce,
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 małe lub 2 duże buraki,
- 4 rzodkiewki,
- 3 łyżki koperku,
- 4 łyżki szczypiorku,
- 1-2 małe ogórki gruntowe (ewentualnie 1/3 ogórka szklarniowego),
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka stołowa białego octu winnego,
- Kilka kropel soku z cytryny,
- 500 ml maślanki,
- 120-230 ml jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3-4 jajka ugotowane na twardo.
Jak zrobić chłodnik z buraków?
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180° Celsjusza. Buraki należy umyć, odciąć łodygi, ale nie przecinać buraków. Dzięki temu nie wycieknie sok.
- Upiecz buraki w brytfannie z pokrywką lub przykryj folią aluminiową, aż zmiękną. Małe buraki przez 30 minut, duże około godziny. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Wtedy obierz i zetrzyj na tarce o największych oczkach.
- Rzodkiewki umyj i pokrój w plastry. Pokrój koperek i szczypiorek. Obierz ogórki i pokrój w kostkę.
- Umieść warzywa i zioła w dużej misce lub garnku. Dodaj przeciśnięty czosnek, ocet, sok z cytryny, maślankę, jogurt i wymieszaj. Dopraw solą i cukrem.
- Posmakuj i w razie potrzeby dodaj soli. Chłodnik powinien być umiarkowanie słony.
- Zupę schłodź przed podaniem. Serwuj z ugotowanym jajkiem na twardo.
- Chłodnik z buraków jest gotowy. Życzymy smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Polskie zupy podbijają podniebienia
W rozdziale poświęconym zupom Anna Hurning zebrała swojskie przepisy i te, które obcokrajowcom mogą wydawać się egzotyczne. Wedle wskazówek udzielonych przez blogerkę można zrobić pożywną zupę fasolową, sycący barszcz ukraiński i rosół z domowym makaronem. Nie zabrakło zup przygotowanych na święta np.: barszczu czerwonego i czerniny, która egzotycznie wyglądała dla zagranicznego czytelnika.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Szukasz pomysłu na surówkę do obiadu? Poznaj sposób na zdrową przystawkę z buraków
- Buraczki zasmażane do obiadu. Z przepisu babci smakują najlepiej
- Z tym dodatkiem kanapki z wędliną mają wyjątkowy smak. Poznaj przepis na ćwikłę
- Barszcz ukraiński na jesienny obiad. Przepis na zupę od ukraińskiej gospodyni
Pij zdrowe koktajle
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!
- Lidia Popiel wyjawia sekret o Bogusławie Lindzie. Tak naprawdę wygląda ich związek