Tradycyjny chłodnik z buraków na obiad. Wypróbuj przepis na klasyczną zupę. Danie poleca autorka bloga Polish your kitchen

Anna Daniluk
Chłodnik to jedna z tradycyjnych zup przygotowywanych w kuchni polskiej.
Chłodnik to jedna z tradycyjnych zup przygotowywanych w kuchni polskiej. Anna Hurning
Anna Hurning tworząc blog Polish your kitchen, pokazuje polską kuchnię zagranicznym smakoszom. Część czytelników ma polskie korzenie, inni korzystają z przepisów, bo są zafascynowani polską kuchnią. Przedstawiamy wam przepis na tradycyjny chłodnik z buraków z książki „Polish your kitchen. My family table”.

W skrócie

Anna Hurning na co dzień mieszka w Szczecinie. Zainteresowała się prowadzeniem bloga i promowaniem kuchni polskiej, aby zebrać ją w jednym miejscu dla swojej córki. Wynikiem jej pracy jest też kanał YouTube i książka kucharska przeplatana rodzinnymi opowieściami.

Przedstawiamy przepis na chłodnik z buraków Anny Hurning. Przepis został przetłumaczony z języka angielskiego. W oryginale kierowany jest do osób mieszkających poza granicami Polski, które chcą bliżej poznać kulturę i kuchnię polską.

W galerii możesz zobaczyć zdjęcia związane z przepisem na chłodnik z buraków

Przepis na chłodnik z buraków

Liczba porcji dla 3-4 osób,
Czas przygotowania: 10 minut + godzina na pieczenie buraków + chłodzenie w lodówce,
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 małe lub 2 duże buraki,
  • 4 rzodkiewki,
  • 3 łyżki koperku,
  • 4 łyżki szczypiorku,
  • 1-2 małe ogórki gruntowe (ewentualnie 1/3 ogórka szklarniowego),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka stołowa białego octu winnego,
  • Kilka kropel soku z cytryny,
  • 500 ml maślanki,
  • 120-230 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo.

Jak zrobić chłodnik z buraków?

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180° Celsjusza. Buraki należy umyć, odciąć łodygi, ale nie przecinać buraków. Dzięki temu nie wycieknie sok.
  2. Upiecz buraki w brytfannie z pokrywką lub przykryj folią aluminiową, aż zmiękną. Małe buraki przez 30 minut, duże około godziny. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Wtedy obierz i zetrzyj na tarce o największych oczkach.
  3. Rzodkiewki umyj i pokrój w plastry. Pokrój koperek i szczypiorek. Obierz ogórki i pokrój w kostkę.
  4. Umieść warzywa i zioła w dużej misce lub garnku. Dodaj przeciśnięty czosnek, ocet, sok z cytryny, maślankę, jogurt i wymieszaj. Dopraw solą i cukrem.
  5. Posmakuj i w razie potrzeby dodaj soli. Chłodnik powinien być umiarkowanie słony.
  6. Zupę schłodź przed podaniem. Serwuj z ugotowanym jajkiem na twardo.
  7. Chłodnik z buraków jest gotowy. Życzymy smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Polskie zupy podbijają podniebienia

W rozdziale poświęconym zupom Anna Hurning zebrała swojskie przepisy i te, które obcokrajowcom mogą wydawać się egzotyczne. Wedle wskazówek udzielonych przez blogerkę można zrobić pożywną zupę fasolową, sycący barszcz ukraiński i rosół z domowym makaronem. Nie zabrakło zup przygotowanych na święta np.: barszczu czerwonego i czerniny, która egzotycznie wyglądała dla zagranicznego czytelnika.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pij zdrowe koktajle

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet