W skrócie
Anna Hurning promuje na świecie polską, tradycyjną kuchnię i przepisy na polskie potrawy (przykładem jest wspomniany sernik na zimno). Blogerka pochodzi ze Szczecina. W 2001 roku wyjechała do Stanów Zjednoczonych. Aktualnie znów mieszka w Polsce. Pomysł na założenie bloga kulinarnego na temat kuchni polskiej powstał już w czasie pobytu w USA. Praca nad „Polish your kitchen” zaczęła się w 2016 roku i miała na celu przybliżenie polskiej kultury kulinarnej i polskich korzeni nastoletniej córce. W ten sposób Anna Hurning zaczęła dzielić się domowymi przepisami w postaci bloga.
Równolegle z rozwojem bloga Anna pracowała w wojsku na zapleczu cywilnym, a jej mąż Mark był zawodowym żołnierzem. Po przejściu męża na emeryturę wojskową blogerka postanowiła wrócić z nim do Polski i ponownie zamieszkać w Szczecinie. Wtedy poświęcili się w pełni pasji gotowania. Przepisy zostały zebrane w książce kucharskiej. Anna Hurning podzieliła się z nami przepisem na tradycyjny sernik na zimno z truskawkami.
W galerii możesz zobaczyć autorkę przepisu i sezonowy sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami — przepis na deser
Liczba porcji: dla 12 osób.
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie minimum 2 godziny + stężenie galaretki najlepiej 8 godzin.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu lub serka śmietankowego,
- 3 łyżeczki żelatyny + 235 mililitrów gorącej wody,
- 1 opakowanie cytrynowej galaretki w proszku + 235 ml gorącej wody,
- 30 g cukru pudru,
- biszkopty waniliowe.
Wierzch:
- świeże truskawki, maliny lub inne sezonowe owoce,
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej w proszku + 235 ml gorącej wody.
Dodatkowo:
- 23 cm lub większa tortownica
Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami krok po kroku?
Przygotowanie:
- Wyjmij ser z lodówki i doprowadź do temperatury pokojowej.
- W międzyczasie rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Następnie rozpuść galaretkę cytrynową. Odstaw do ostygnięcia.
- Gdy ser jest gotowy, umieść go w robocie kuchennym i miksuj przez 2 minuty. Dodaj powoli rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i galaretkę cytrynową. Mieszaj do całkowitego połączenia przez 2 minuty. Dodaj cukier puder.
- Tortownicę wyłóż pergaminem i kładź na nim okrągłe biszkopty. Na wierzchu ułóż masę serową. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Galaretkę truskawkową rozpuść we wrzątku. Odstaw do ostygnięcia.
- Umyj truskawki i pokrój je na mniejsze kawałki. Ułóż na wierzchu sernika.
- Na wierzch wylej przestudzoną galaretkę truskawkową i wstaw sernik z truskawkami do stężenia na całą noc do lodówki. Podawaj schłodzony.
- Sernik na zimno z truskawkami gotowy. Życzymy smacznego!
Dzięki uprzejmości autorki dzielimy się przepisem na sernik na zimno z truskawkami. Przepis został przetłumaczony z języka angielskiego. W oryginale kierowany jest do osób mieszkających poza granicami Polski i chcącymi bliżej poznać gotowanie po polsku.
Przepisy na ciasta i inne tradycyjne potrawy z polskiej kuchni
Książka „Polish your kitchen. My family table” zbiera przepisy zawarte na blogu. W publikacji można zobaczyć, że kuchnia polska jest kolorowa, sezonowa i może być intrygująca dla Amerykanów. We wstępie Anna Hurning napisała, że dla niej jest nostalgiczna i pełna emocji. Dzięki przepisom ma okazję wspominać prababcię, babcie i swoich rodziców. Książkę zadedykowała córce, która korzystając z niej ma dalej krzewić polskie tradycje.
Ponadto w książce Anna Hurning zebrała dania na każdą okazję i porę roku. Kuchnia polska jest pokazana przekrojowo. Znajdują się w niej przepisy wegetariańskie i mięsne. Obok sernika na zimno, zupy koperkowej z lanymi kluskami, pierogów i kopytek, znajdziemy też np. flaczki, studzieninę (zimne nóżki) i smalec. Warto podkreślić, że książka drukowana jest w Polsce, a to wyróżnia ją spośród wielu pozycji o kuchni polskiej po angielsku.
Może cię także zainteresować:
Czytaj także: Prosty sernik z jogurtów greckich. Poznaj przepis na wyjątkowe ciasto. Kremowy i pyszny wypiek
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: