Spis treści
Szacuje, że w tłusty czwartek Polacy zjadają corocznie średnio 100 milionów pączków! To ponad dwie sztuki na głowę, co daje nawet 800 dodatkowych kalorii w ten dzień. Chcąc obniżyć wartość kaloryczną pączków – nadal ciesząc się ich smakiem – warto sięgnąć po przepisy na ich „odchudzoną” i zdrowszą wersję.
Ile kalorii ma pączek?
W jednym klasycznym, sklepowym pączku z nadzieniem i cukrem pudrem znajduje się prawie 300 kcal, wersja z polewą lub lukrem może dostarczyć nawet od 350 do 400 kcal. Tyle samo kalorii znajdziemy w pełnowartościowym posiłku np. w porcji sałatki z fasoli i mango czy warzywach z krewetkami.
Jeśli jednak w tłusty czwartek nie możemy powstrzymać się od jedzenia pączków, postarajmy się, aby były one zdrowsze i mniej kaloryczne. Po pierwsze warto przygotować je samemu, skracając listę składników o dodane w masowej produkcji tłuszcze, substancje spulchniające i konserwanty.
Po drugie, przygotowując własne wypieki najlepiej zamiast tradycyjnego smażenia, wybrać pieczenie. Pączki z piekarnika mogą mieć nawet o połowę mniej kalorii! Słodkie, kolorowe posypki można zastąpić siekanymi orzechami albo skórką pomarańczową. Do ciasta natomiast warto dodać puree z owoców (np. bananów) lub warzyw (np. dyni).
Akcesoria niezbędne w Twojej kuchni
Przepis na pączki pieczone – bananowe w wersji fit
Składniki na 12 sztuk, 1 szt. z polewą ma ok. 190 kcal
Ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 duże jajko w temperaturze pokojowej,
- 3/4 szklanki purée z dojrzałego banana,
- 1/2 szklanki niesłodzonego jogurtu kokosowego, najlepiej w temperaturze pokojowej,
- 2 łyżki roztopionego, solonego masła,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego,
- 1/4 szklanki brązowego cukru.
Polewa:
- 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego, schłodzona przez noc, aby śmietana oddzieliła się od wody,
- 6 łyżek cukru kokosowego,
- 3 łyżki masła orzechowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli morskiej.
Przepis:
- Lekko nasmaruj blachę do pączków masłem i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
- W dużej misce ubij jajko. Dodaj purée z banana, jogurt kokosowy, roztopione masło, wanilię i obydwa cukry. Mieszaj do połączenia składników.
- Dodaj suche składniki do mokrych i zamieszaj. Wyłóż ciasto łyżką ciasto do przygotowanej blaszki, wypełniając każdą wnękę prawie do krawędzi.
- Piecz przez 17 minut. Odczekaj pięć minut przed wyjęciem pączków z blachy. Przenieś na podstawkę, aby przestygły do końca.
- W między czasie przygotuj polewę. Otwórz puszkę mleka kokosowego i zgarnij z góry 3/4 szklanki utwardzonej śmietanki.
- W niedużym rondlu połącz zebrany krem kokosowy z cukrem kokosowym.
- Podgrzewaj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego połączenia składników.
- Gotuj polewę, aż na powierzchni zaczną tworzyć się małe bąbelki.
- Tuż przed tym jak dojdzie do wrzenia, zdejmij garnek z ognia i dodaj masło orzechowe, wanilię i szczyptę soli.
- Ostudzić polewę przez 20 minut, a następnie zanurz w niej każdy pączek i pozwól, aby nadmiar glazury obciekł.
Pączki pieczone w piekarniku – dyniowe z polewą karmelową
Składniki na 12 sztuk, 1 szt. z polewą ma ok. 165 kcal
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/3 szklanki purée z dyni,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego.
Polewa:
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki mleka kokosowego,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu z klonu,
- szczypta soli,
- dodatkowo: drobno posiekane orzechy np. pekan.
Przepis:
- W średniej misce połącz wszystkie suche składniki.
- W małej misce połącz mokre składniki, a następnie dodaj je do suchych składników.
- Dobrze wymieszaj, aż uzyskasz gęste ciasto.
- Włóż ciasto do rękawa cukierniczego albo szczelnej torebki strunowej i odetnij w niej róg.
- Rozdziel ciasto na porcje, wyciskając je do formy do pieczenia pączków.
- Piecz przez 8 do 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Podczas pieczenia pączków przygotuj polewę.
- W małym rondlu połącz: cukier, mleko i olej kokosy, ekstrakt klonowy i sól.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj około 4 minut. Zdejmij z ognia i lekko ostudź.
- Zanurz pączki w glazurze i udekoruj orzechami pekan.
Czas na gotowanie!
Zobacz także:
Źródła:
- Healthy baked banana doughnuts with caramel glaze Up Beet Kitchen
- Baked pumpkin doughnuts with coconut maple caramel glaze Heather Christo
Zadbaj o optymalne trawienie
Zdrowie
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!
- Lidia Popiel wyjawia sekret o Bogusławie Lindzie. Tak naprawdę wygląda ich związek