Spis treści
Najczęstszym powodem, dlaczego chcemy zrobić domową nutellę, jest chęć kontrolowania użytych składników. Nutellę bez oleju palmowego, z niewielką ilością cukru i z dużą porcją orzechów laskowych można łatwo wykonać w domu.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć inne sposoby na domową nutellę:
Domowa nutella – przepis na zdrową wersję popularnego kremu
Składniki:
- 200 g orzechów laskowych
- 40 ml mleka 3,2%
- 30 g cukru brązowego lub muscovado
- 40 g kakao bez cukru
- 3 g soli
Przygotowanie:
1. Piekarnik należy rozgrzać do 200°C.
2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia trzeba umieścić rozłupane orzechy laskowe. Następnie należy podpiekać je przez około 7-8 minut.
3. Uprażone orzechy laskowe trzeba umieścić je na ściereczce i poczekać aż ostygną. Następnie trzeba silnie potrząsać zawiniętymi w materiale orzechami, aby pozbawić je brązowej skórki.
4. Orzechy umieść w robocie kuchennym z metalową końcówką z literą S. Należy mielić orzechy na wysokich obrotach, aż powstanie kremowa konsystencja.
5. Następnie trzeba dodać cukier, kakao, sól i połowę mleka.
6. Następnie znów włącz robota kuchennego do mieszania składników.
7. Na koniec należy dodać pozostałe mleko.
8. Gotowy krem należy przełożyć do słoika i zjeść w ciągu tygodnia.
Jak zrobić domową nutellę fit?
Pomimo że angielska słowo nut oznacza orzecha, to zdrowa nutella może być wykonana na bazie innych produktów. Zamienniki orzechowo-czekoladowego smarowidła w większości skupiają się na użyciu wysokiej jakości kakao. Najpopularniejszymi odpowiednikami nutelli są te znane z diety wegańskiej. Taka wegańska nutella może być wykonana z:
- namoczonych daktyli,
- z awokado,
- z kaszy jaglanej,
- albo z bananów.
Domowa nutella z awokado potrzebuje jedynie trzech składników. Wystarczy sięgnąć po miąższ z 1 awokado, 1 łyżkę kakao i łyżeczkę miodu lub cukru. Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą za pomocą widelca lub blendera. Nutella z daktyli to przysmak, który zachwyci nie tylko wegan.
Domowa nutella z daktyli
Składniki:
- 50 g orzechów laskowych
- 3 sztuki suszonych daktyli
- 1 /4 szklanki mleka, napoju roślinnego lub kawy
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
1. Orzechy laskowe należy uprażyć na suchej patelni.
2. Następnie umieścić na ścierce i energicznym ruchem pozbawić skórki.
3. Daktyle należy zalać ciepłą wodą i moczyć około 30 minut.
4. Orzechy i kakao trzeba włożyć do robota kuchennego z metalowym ostrzem typu S i miksować do uzyskania kremowej konsystencji.
5. Na koniec trzeba dołożyć namoczone i odsączone daktyle i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
6. Na koniec trzeba dolać wybrany płyn i połączyć na krem.
Taka nutella z daktyli zawiera tylko naturalny cukier, nie ma sztucznych dodatków ani konserwantów. Doskonale sprawdza się na kromce świeżego chleba, jako dodatek do owsianki, gofrów lub naleśników.
Zobacz także: Tiramisu z nutellą dla prawdziwych łasuchów. Przepis inspirowany znanym włoskim deserem. Przysmak poleca Plate by Kate
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Gotuj smacznie i zdrowo!
Kulinaria
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wielki powrót Ireny Santor na salony! Wszyscy patrzyli tylko na nią | ZDJĘCIA
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!